Cum sa gasesti planeta Marte pe cerul noptii cu ochiul liber
Cum sa gasesti planeta Marte pe cerul noptii cu ochiul liber

Cum sa gasesti planeta Marte pe cerul noptii cu ochiul liber


Pare greu de crezut, dar in aceasta perioada poti sa vezi planeta Marte cu ochiul liber. Iata cum sa gasesti planeta Marte pe cerul noptii cu ochiul liber si ce trebuie sa stii. In Romania, planeta Marte se va vedea deasupra Lunii si asta in jurul orei 22:00, iar asta nu conteaza pe ce parte a globului esti.

Cateva lucruri pe care nu le stiai despre planeta Marte

Sistemul Solar
Sistemul Solar

Daca nu stiai, iti spunem ca planeta Marte este a 4-a de la Soare si a doua cea mai mica planeta din Sistemul Solar. Marte este mai mare doar ca planeta Mercur.

Planeta Marte si-a luat numele de la zeul razboiului din vremea romanilor si este de multe ori mentionata ca Planeta Rosie. Acest lucru se datoreaza oxidului de fier de pe suprafata planetei, care ii da aceasta nuanta rosie.

Durata zilelor si a anotimpurilor de pe Marte este asemanatoare cu cele de pe Pamant, iar pe Planeta Rosie se afla si cel mai mare vulcan si cel mai inalt munte de pe o planeta din Sistemul Solar. Totodata, pe Marte se afla si cele mai adanci canioane din Sistemul Solar.

Marte a fost explorata incepand din anul 1964 de cei de la NASA, cu Mariner 4, prima statie care a fotografiat Planeta Rosie. Viking 1 a fost prima sonda spatiala care a reusit sa aterizeze pe Marte. Mars Pathfinder a aterizat pe Marte in anul 1997 si Sojourner a fost primul robot de tip Rover care a explorat planeta.

Spirit si Opportunity au fost alte doua vehicule care au explorat planeta. Spirit a fost folosit pana in anul 2010, iar Opportunity a fost folosit pana in anul 2019 si misiunea sa s-a incheiat dupa 15 ani, dar si 5.000 de cicluri de incarcare.

Cum poti sa vezi Planeta Rosie pe timp de noapte, cu ochiul liber

Cum sa vezi planeta Marte
Cum sa vezi planeta Marte

Conform celor de la NASA, planeta Marte si Luna vor fi aproape una de cealalta in jurul orelor 22:00. Totusi, daca nu vei putea sa vezi Planeta Rosie cu ochiul liber, poti folosi un binoclu obisnuit, iar Marte va fi prezenta in acelasi camp vizual.

De asemenea, poti apela la ajutorul unui telescop daca vrei sa vezi mai bine planeta Marte. In acest fel, le vei putea arata si copiilor tai, iar acestia se vor indragosti de astronomie.

Afla si cum sa faci rezervari online la CFR Calatori daca vrei sa te duci la munte pentru a evita poluarea luminoasa atunci cand vezi Planeta Rosie.

Vizibilitatea planetei Marte vine dupa ce in luna august ne-am putut delecta cu Perseidele sau „Ploaia de meteoriti”. Pentru cei ce nu stiu, Perseidele reprezinta cel mai important roi de meteroiti care traverseaza periodic cerul Terrei.