Cum sa gasesti galaxia Andromeda pe cerul noptii cu ochiul liber
Cum sa gasesti galaxia Andromeda pe cerul noptii cu ochiul liber

Cum sa gasesti galaxia Andromeda pe cerul noptii cu ochiul liber


Galaxia Andromeda este cea mai cunoscuta printre pasionatii de astronomie, insa nu multi stiu cum sa o vada pe cerul noptii cu ochiul liber. Iata cum sa gasesti galaxia Andromeda si cum o poti vedea in timpul noptii.

Cum sa gasesti galaxia Andromeda pe cerul noptii cu ochiul liber – Cuprins:

Cateva lucruri despre galaxia Andromeda

Galaxia Andromeda (M31)
Galaxia Andromeda (M31)

Mai intai, haideti sa vedem ce este o galaxie. Daca inca nu stiai, o galaxie reprezinta praful, gazul, dar si o colectie de stele care sunt tinute impreuna de gravitatie.

Conform cercetatorilor, galaxia Andromeda (cunoscuta si ca Messier 31, M31 sau NGC 224) s-a format in urma unei coliziuni uriase dintre doua galaxii mai mici si a aparut acum trei miliarde de ani. Totusi, Terra exista deja, iar asta inseamna ca Andromeda este mai „tanara” decat planeta Pamant.

Andromeda este vecina cu Calea Lactee, iar vestile nu sunt deloc bune. Astronomii prezic faptul ca galaxia noastra va fi fistrusa de Andromeda in aproximativ patru miliarde de ani. Aceasta are obiceiul de a consuma galaxii mai mici, asa ca se va indrepta catre Calea Lactee. Cercetatorii estimeaza ca Andromeda a „eliminat” sute de astfel de galaxii in trecut, printre care si M32p.

Primele referiri la Andromeda dateaza din secolul X si ii apartin invatatului persan Al-Sufi (Azofi), care a scris „Cartea stelelor fixe”. Initial, numele era de „Marea Nebuloasa Andromeda”, insa in anii 1920, astronomii au realizat ca aceasta este o galaxie. Prima fotografie a Andromedei a fost facuta in anul 1887.

Andromeda contine aproximativ 1.000 de miliarde de stele, iar diametrul sau este de 140.000 de ani lumina. Constant, Andromeda si Calea Lactee se apropie una de alta, iar in fiecare secunda parcurg intre 100 si 140 de kilometri.

Cum sa observi galaxia Andromeda pe timpul noptii

Cum sa vezi galaxia Andromeda
Cum sa vezi galaxia Andromeda

Andromeda este cea mai apropiata galaxie spiralata de Calea Lactee si ea poate fi vazuta cu ochiul liber. Ca si diametru, Andromeda este de cateva ori mai mare decat Luna, insa pentru a o observa, va fi necesar sa ne deplasam intr-un loc fara poluare luminoasa.

Asadar, orasul nu este cel mai bun loc, insa daca va duceti inspre munte, sigur o veti putea observa si cu ochiul liber pe timpul noptii.

Pentru a vedea galaxia Andromeda trebuie sa va uitati pe directia nord-est si sa porniti de la Steaua Polara, spre Cassiopeea. Atunci cand veti uni cu o linie imaginara Steaua Polara de Gamma Cassiopeea, adica de steaua din centrul literei „W” imaginara care formeaza scheletul galaxiei Cassiopeea.

Urmati aceasta linie si la aproximativ aceeasi distanta de Steaua Polara, insa in directie opusa, veti gasi galaxia Andromeda sau M31. Galaxia seamana cu un nor sau ca o pata albicioasa difuza.

Afla si cum sa vezi planeta Marte cu ochiul liber sau cum sa gasesti planeta Saturn pe timpul noptii!