Cum sa speli legumele sau fructele recoltate din propria gradina, dar si ce ingredient poti folosi pentru a elimina diverse substante chimice sau pesticide ce pot ramane in urma tratamentelor fitosanitare. Iata cum sa procedezi in mod corect!
Cum sa cureti legumele sau fructele recoltate si de ce trebuie sa faci asta
Trebuie sa recunoastem faptul ca nimic nu se compara cu legumele sau fructele proaspat culese din gradina proprie, pentru ca acestea sunt pline de gust, dar au si o valoare nutritionala mai buna. Totusi, daca obisnuiesti sa aplici tratamentele fitosanitare necesare, ar fi bine sa stii si cum sa elimini substantele chimice din recolta.
Cum sa speli legumele sau fructele recoltate. Ei bine, cea mai simpla metoda este sa le cureti cu otet, insa studiile arata ca bicarbonatul de sodiu este mult mai eficient pentru a le spala, asa ca o sa iti explicam ce trebuie sa faci.
Conform expertilor, bicarbonatul de sodiu amestecat cu apa ajuta la crearea unui mediu alcalin, iar pesticidele se vor curata mult mai repede si mai usor. Solutia functioneaza de asemenea pentru a indeparta resturile de pamant, praf sau posibili fungi.
Pentru a face solutia o sa fie nevoie sa umpli cu apa o chiuveta sau un recipient mai mare in care sa pui legumele si fructele culese, iar dupa aceea sa adaugi o lingurita cu bicarbonat de sodiu la fiecare 500 ml de apa. Lasa solutia sa actioneze timp de 15 minute, dupa care poti indeparta si urmele de pamant sau praf.
La final, clateste fructele si legumele cu apa rece pentru a indeparta orice resturi si apoi lasa-le la uscat. Poti folosi aceeasi metoda pentru a curata fructele sau legumele organice, chiar daca nu le-ai stropit cu produse fitosanitare. Bicarbonatul de sodiu nu costa foarte mult, asa ca metoda este la indemana oricui.
Chiar daca par curate, spaland fructele sau legumele din gradina poti reduce si numarul bacteriilor prezente pe coaja acestora, dar poti elimina si eventualele microoganisme. Nu ai nicio scuza sa nu folosesti bicarbonatul la curatarea acestora inainte sa le mananci.
Dupa cum spuneam mai sus, o alternativa este sa folosesti otetul pentru a curata fructele sau legumele. Totusi, acidul acetic prezent in otet poate afecta gustul sau textura mai ales la fructele mai moi. Daca vrei sa folosesti otetul, o sa fie nevoie sa pui cate 200 ml de otet la fiecare jumatate de litru de apa, asa ca metoda este mai costisitoare.
Citeste si: Cum sa pui la murat legume sau fructe. Cea mai rapida metoda
Marele dezavantaj atunci cand o sa folosesti bicarboant de sodiu sau otet este ca fructele si legumele o sa se strice mai repede dupa ce sunt spalate. Tocmai de aceea, este bine sa le pui in frigider sau intr-un loc unde obisnuiesti sa le pastrezi pana ce urmeaza sa le consumi.
Abia inainte sa le folosesti in mancare sau sa le consumi este indicat sa le speli, deoarece astfel te asiguri ca le poti pastra fara sa se strice pentru o perioada mai lunga de timp. Si inca ceva, bacteriile nu o sa fie eliminate complet, doar gatind legumele sau fructele la temperaturi de peste 60 de grade Celsius poti face asta.
La final, iti mai spunem ca in procesul de curatare nu ar trebui sa folosesti detergent sau clor, pentru ca fructele sau legumele pot absorbi diverse substante chimice. Asadar, pe langa gustul care se poate schimba, acestea nu vor fi sigure pentru a fi consumate.