Acte necesare ITP 2024. Cum sa il faci si ce pret are
Acte necesare ITP 2024. Cum sa il faci si ce pret are

Acte necesare ITP 2024. Cum sa il faci si ce pret are


Acte necesare ITP 2024. Afla cum sa faci Inspectia Tehnica Periodica pentru automobilul tau, dar mai ales ce pret are aceasta operatiune. Ce trebuie sa stii daca ti-a expirat si ce amenda risti.

Perioada de valabilitate ITP

Perioada de valabilitate ITP
Perioada de valabilitate ITP

In cazul in care tocmai ti-ai achizitionat un automobil nou, cu cel mult 8 locuri pe scaune, trebuie sa stii ca acesta va avea nevoie de prima inspectie tehnica periodica la 3 ani. Asta doar in cazul in care la data primei inmatriculari in Romania, autovehiculul era nou, asta spune legea nr. 260/2017! O sa vorbim si despre ce acte sunt necesare pentru a face un ITP in 2024.

In cazul autovehiculelor cu mai putin de 8 locuri, ITP-ul este valabil 2 ani, adica va trebui sa il faci din 2 in 2 ani. Pentru masinile mai vechi de 12 ani, ITP-ul se va face in fiecare an.

Daca vorbim despre autovehicule care sunt destinate transportului de persoane si care au mai mult de 8 locuri pe scaune, autovehiculele utilizate pentru transportul de persoane in regim de taxi sau in regim de inchiriere, acestea  au nevoie de inspectia tehnica periodica in fiecare an, asta daca la data primei inmatriculari in Romania au fost noi

Pentru autovehicule destinate transportului de persoane si care au mai mult de 8 locuri pe scaune, autovehiculele utilizate pentru transportul de persoane in regim de taxi sau in regim de inchiriere aflate in circulatie, ITP-ul se face o data la 6 luni.

ITP-ul este valabil 1 an pentru autovehiculele destinate transportului de marfuri a carui masa totala maxima nu depaseste 3.500 kg.

Daca utilizezi un autovehicul destinat transportului de marfuri, a carui masa totala maxima este de peste 3.500 kg, ITP-ul este valabil 1 an.

Motocicletele, mopedele, autovehiculele cu 3 roti si cvadriciclurile au ITP-ul valabil timp de 2 ani.

Daca nu mai stii cand ai facut ITP-ul si vrei sa verifici daca acesta este valabil, ai nevoie de seria C.I.V. sau numarul VIN (seria caroseriei) si poti verifica valabilitatea pe site-ul RAR: www.rarom.ro.

Acte necesare ITP 2024. Cum sa faci inspectia si cat te costa

Acte necesare ITP 2024
Acte necesare ITP 2024

Pentru a face un ITP sau Inspectia Tehnica Periodica, urmatoarele acte sunt necesare:

  • polita RCA valabila la data inspectiei
  • cartea de identitate a vehiculului (CIV), in original cu elementul de securizare de la R.A.R.
  • Certificatul de inmatriculare al autovehiculului
  • cartea de identitate a conducatorului auto
  • autorizatia provizorie de circulatie, daca este cazul

Pretul unui ITP in 2024 este cuprins intre 120 si 200 de lei, in functie de service-ul pe care l-ai ales, dar si in functie de tipul autovehiculului.

Ar trebui sa stii ca unele service-uri au tarife in functie de tipul de motorizare al autovehiculului, adica daca acesta este pe benzina, diesel sau GPL.

Pentru microbuze sau autoutilitare, pretul unui ITP poate ajunge la 200 de lei. Cel mai ieftin ITP este in cazul motocicletelor sau al mopedelor si poate costa in jur de 100 de lei.

Cand pici ITP-ul chiar daca ai acte necesare in 2024

Disc de frana uzat
Disc de frana uzat

Ar trebui sa stii ca sunt anumite defectiuni care te vor impiedica sa faci ITP-ul pentru un autovehicul. Asadar, mare atentie si la acest aspect inainte sa faci inspectia tehnica periodica. Pe langa acte necesare ITP in 2024, trebuie sa stii si cand poti pica Inspectia Tehnica Periodica.

Poti pica ITP-ul daca autovehiculul tau are oglinzile laterale deteriorate, daca exista fisuri ale geamurilor, daca ai o placuta de inmatriculare uzata, dar si pentru un rezervor pentru lichid de frana care nu are capac sau pentru o pedala de frana uzata. Acestea sunt considerate defecte minore.

Totodata, poti pica ITP-ul daca sistemul de franare al masinii nu functioneaza corespunzator, in cazul in care nu functioneaza o lampa de franare sau este lipsa, servofrana este deteriorata,nu exista o placuta de inmatriculare, au fost facute reparatii necorespunzatoare la autovehicul sau exista suruburi de siguranta lipsa la transmisie. Acestea sunt considerate a fi defecte majore.

Citeste si: Cum sa faci o constatare amiabila online de pe telefon

In cazul defectelor periculoase vorbim de scurgeri de combustibil, un joc excesiv al volanului, o uzura excesiva a discurilor de frana sau a placutelor de frana sau joc excesiv la rulmentii rotii.

Mai mult, ar trebui sa te asiguri si ca autovehiculul este echipat cu anvelope care corespund ca dimensiune cu cele din cartea de identitate a masinii.

Totodata, asigura-te ca anvelopele nu sunt foarte deteriorate si adancimea benzii de rulare este de cel putin 2 milimetri.

Toate luminile masinii trebuie sa functioneze in mod coresunzator si aici aducem in discutie farurile, luminile din spate, luminile de pozitie, luminile de frana, luminile de avarie si cele de semnalizare.

Claxonul masinii trebuie sa functioneze, centurile de siguranta trebuie sa fie functionale, stergatoarele trebuie sa functioneze, asigura-te ca nu exista crapaturi pe parbriz, dar si ca autovehiculul nu prezinta urme de rugina pe aripi, portiere sau praguri.

Amenda pentru ITP expirat

Amenda ITP expirat
Amenda ITP expirat

Conform legii, vehiculele inmatriculate sau inregistrate in Romania pot circula pe strazi doar daca pot face dovada ca respecta cerintele tehnice specifice, prin efectuarea inspectiile tehnice periodice. Asadar, daca nu ai un ITP valabil nu poti circula cu masina legal.

Daca circuli cu un autovehicul pe strazile din Romania si acesta nu are ITP valabil, trebuie sa stii ca risti o amenda cuprinsa intre 1.305 si 2.900 de lei.

Pe langa amenda, se adauga si suspendarea inmatricularii, iar sanctiunea poate creste pana la un maximum de 5.800 de lei. Pe scurt, nu risca, afla ce acte sunt necesare pentru ITP in 2024 si fa inspectia rapid pentru autovehiculul tau!

Dupa cum vezi, amenzile pentru un ITP expirat sunt destul de mari, asa ca nu uita sa faci inspectia tehnica periodica pentru autovehiculul tau si mare atentie cand aceasta expira.