Cum sa iti faci buletin in 2021. Acte necesare si ce taxa platesti
Cum sa iti faci buletin in 2021. Acte necesare si ce taxa platesti

Cum sa iti faci buletin in 2023. Acte necesare si ce taxa platesti


Acte necesare buletin in 2023. Fie ca urmeaza sa iti faci buletinul pentru prima data, fie ca urmeaza sa iti schimbi cartea de identitate odata ce aceasta a expirat, trebuie sa stii care sunt pasii necesari pe care esti nevoit sa ii faci pentru a rezolva aceasta sarcina.

Buletinul biometric (cu cip) disponibil in 2023

Acte necesare buletin. Stim cu totii ca birocratia exista in Romania, iar aceasta problema apare si atunci cand trebuie sa depunem actele pentru o noul buletin sau carte de identitate.

Insa, intreg procesul nu este unul chiar de speriat! Cu toate acestea, este indicat sa stii inca de la bun inceput care sunt actele de care vei avea nevoie si ce taxe trebuie sa platesti!

Pana sa trecem insa la treaba, vrem sa va reamintim ca incepand cu vara anului 2021 romanii vor putea aplica pentru eliberarea unui buletin biometric sau cu cip.

Astfel, lasand la o parte datele personale pe care le gasim pe toate cartile de identitate, buletinele cu cip vor putea contine date biometrice.

In aceasta categorie putem include imaginea fetei sau chiar amprentele a doua degete. De asemenea, printre aceste date biometrice se poate numara si semnatura digitala.

Citeste si: Cum sa schimbi buletinul dupa expirare. Ghidul complet

Noile carti de identitate vor avea si un format diferit, urmand sa aiba dimensiunile unui permis de conducere. Este important de stiut ca noile carti de identitate cu cip nu vor fi obligatorii, cetatenii romani putand opta in continuare si pentru cartile de identitate simple. Totusi, trebuie sa stii si ce acte sunt necesare pentru eliberarea unui buletin.

Exista insa si un dezavantaj important daca veti opta pentru o carte de identitate simpla, in baza acesteia neputandu-se calatori in strainatate.

De asemenea, incepand cu aceasta vara, parintii vor putea solicita eliberarea unui buletin pentru copii indiferent de varsta lor. In plus, cartea de identitate va fi obligatorie odata cu aceste modificari pentru toate persoanele cu varsta de peste 12 ani. Pana atunci insa raman in vigoare toate datele pe care le vom prezenta in randurile urmatoare.

Cum sa iti faci buletin in 2023. Ce acte sunt necesare

Daca si tu vrei sa iti faci un buletin in anul 2023, o sa iti spunem in ce consta aceasta operatiune si care sunt actele necesare. Nu de alta, dar nu vrei sa bati drumul pana la ghiseu degeaba si sa ajungi acolo fara toate hartiile de care ai nevoie.

Acte necesare buletin de identitate la 14 ani:

  • cererea pentru eliberarea actului de identitate, semnata atat de minor, cat si de parinte sau reprezentant legal – o poti descarca de aici
  • certificatul de nastere (copie si original)
  • actul de identitate al unuia dintre parinti sau al reprezentantului legal
  • documentul prin care parintele face dovada adresei de domiciliu (copie si original)
  • certificatul de casatorie al parintilor sau hotararea de divort in cazul in care acestia sunt divortati (copie si in original)
  • chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate, in valoare de 7 lei (se poate achita la orice oficiu al Postei Romane, la CEC Bank sau chiar la ghiseul unde se depun actele)

Minorii care depun actele pentru obtinerea cartii de identitate pentru prima data trebuie sa fie insotiti de unul dintre parinti sau de reprezentantul legal.

Acte necesare buletin (carte de identitate) la 18 ani:

  • cererea pentru eliberarea buletinului,
  • certificatul de nastere in copie si in original,
  • documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, in copie si in original,
  • declaratia unuia dintre parinti sau a unei terte persoane din care sa rezulte faptul ca identitatea declarata in cerere de eliberare a buletinului apartine solicitantului,
  • fisa cu amprentele solicitantului realizata de unitatea de politie de la locul de domiciliu sau de resedinta al solicitantului,
  • chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate.

Asadar, asa cum se poate intelege si din cele scrise si mai sus, si in cazul celor care au implinit deja varsta de 18 ani este nevoie de prezenta unuia dintre parinti atunci cand sunt depuse actele necesare pentru obtinerea cartii de identitate.

Acte necesare buletin provizoriu (carte de identitate provizorie):

  • cererea pentru eliberarea buletinului,
  • 3 fotografii tip 3×4 cm cu banda alba de 7 mm la baza,
  • documentele pe care solicitantul le poate prezenta cu care se poate face dovada numelui de familie si a prenumelui, a datei de nastere, a starii civile, a cetateniei romane, a adresei de domiciliu sau de resedinta, in copie si in original,
  • chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate provizorie (1 leu)

Cartea de identitate provizorie se poate solicita in cazul in care nu aveti toate documentele necesare pentru eliberarea unei carti de identitate normale. Buletinul provizoriu sau cartea de identitate provizorie are o valabilitate de 1 an.

Taxa eliberare carte de identitate

Acte necesare eliberare buletin. Lasand la o parte taxa de 1 leu pentru cartea de identitate provizorie, exista o taxa unica in valoare de 7 lei pentru eliberarea buletinului.

Aceasta taxa se poate plati atat la ghiseul unde se depun actele pentru eliberarea buletinului, cat si la orice oficiu al Postei Romane sau CEC Bank.

Citeste si: Cum sa-ti schimbi numele de familie sau prenumele. Ce acte ai nevoie si care sunt pasii

Important de precizat, nu exista taxa pentru eliberarea cartii de identitate in regim de urgenta. Cartea de identitate se elibereaza in mod normal intr-un termen de 30 de zile de la depunerea actelor, acest termen putand fi prelungit cu inca 15 zile cel mult.

Asadar, toata operatiunea de eliberare a unui buletin nu este chiar atat de complicata. Acum ca stii totul despre acest lucru, iti dorim mult succes!