Cum sa obtii un pasaport in 2021 - acte necesare, taxe, valabilitate, termen de eliberare
Cum sa obtii un pasaport in 2021 - acte necesare, taxe, valabilitate, termen de eliberare

Cum sa obtii un pasaport in 2023 – acte necesare, taxe, valabilitate, termen de eliberare


Acte necesare pasaport 2023. Cetatenii romani care isi doresc sa calatoreasca in afara granitelor Uniunii Europene au nevoie de un pasaport, cu actul de identitate putandu-se calatori numai in interiorul blocului comunitar european. Marea Britanie a iesit oficial din Uniunea Europeana anul trecut, ceea ce inseamna ca si calatoriile spre aceasta destinatie vor putea fi posibile numai cu pasaportul. Asadar, mare atentie daca planuiesti si tu sa calatoresti in Regatul Unit!

Acte necesare pasaport in 2023

Acte necesare pasaport
Acte necesare pasaport

Obtinerea unui pasaport nu mai este atat de complicata in ziua de astazi precum era in urma cu cativa ani, procesul fiind simplificat destul de mult. Iata ce trebuie sa faci, care sunt pasii, dar mai ales actele necesare pentru a obtine un pasaport in anul 2023.

Evident, cu cat stii mai bine ce ai de facut, cu atat va fi mai simplu si procesul in sine! Asadar, haideti sa descoperim impreuna care sunt pasii pe care ii ai de facut atunci cand vei dori sa aplici pentru obtinerea pasaportului!

Acte necesare pasaport in 2023:

  • cartea de identitate in original
  • chitanta care face dovada achitarii taxei pentru pasaport
  • pasaportul anterior, in cazul in care exista

Acte necesare pasaport copii in 2023:

  • certificatul de nastere in original
  • actele de identitate ale parintilor sau al unuia dintre parinti sau al reprezentantului legal sau, dupa caz, al persoanei imputernicite (in original)
  • chitanta care face dovada achitarii taxei pentru pasaport, completata pe numele minorului,
  • pasaportul anterior, in cazul in care exista

Important de precizat, in cazul in care cererea pentru eliberarea pasaportului este formulata de un singur parinte, aceasta trebuie insotita si de o procura de imputernicire din partea celuilalt parinte.

Taxe pentru pasaport in 2023

Taxe pasaport
Taxe pasaport

Acte necesare pasaport 2023. Contravaloarea taxelor pentru eliberarea pasaportului au scazut in urma cu cativa ani, acestea putand varia in functie de tipul pasaportului si de varsta solicitantului.

Astfel, pentru pasaportul simplu electronic, taxele sunt de 258 de lei pentru persoanele cu varsta de peste 12 ani, respectiv de 234 de lei pentru minorii cu varsta de sub 12 ani.

Citeste si: Cum sa-ti schimbi numele de familie sau prenumele. Ce acte ai nevoie si care sunt pasii

Pentru pasaportul simplu temporar exista o singura taxa, in valoare de 96 de lei. Taxa pentru eliberarea pasaportului se poate achita fie la casieriile unitatilor CEC Bank sau la statiile de plata Selfpay ale CEC Bank, fie online prin platforma de plati virtuale Ghiseul.ro.

Documentul de plata al taxei pentru eliberarea pasaportului trebuie sa contina urmatoarele mentiuni: numele, prenumele si codul numeric personal al beneficiarului, tipul pasaportului solicitat, contul IBAN, codul fiscal si denumirea institutiei Prefectului judetului unde va fi depusa cererea de eliberare, suma platita.

Valabilitate pasaport simplu electronic vs. pasaport simplu temporar

Calatorii
Calatorii

Acte necesare pasaport 2023. Pasaportul simplu electronic are o valabilitate de 10 ani in cazul persoanelor cu varsta de peste 18 ani, 5 ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 12 si 18 ani, respectiv 3 ani pentru copiii cu varsta de pana in 12 ani. Termenul de eliberare pentru pasaportul simplu electronic este de 15 zile.

Pasaportul simplu temporar are o valabilitate de numai 12 luni. Atentie, in anumite tari nu se poate calatori cu un pasaport temporar!

Eliberarea unui pasaport simplu temporar poate dura de la cateva ore si pana la cel mult 3 zile. In cazul copiilor sub 12 ani, eliberarea pasaportului simplu temporar se poate face fara prezenta acestora. In acest caz insa, parintii vor avea nevoie de doua fotografii tip buletin ale copilului.

Programare online pentru pasaport. Acte necesare

Programare online pasaport
Programare online pasaport

Acte necesare pasaport 2023. Programarea pentru depunerea actelor pentru pasaport se poate face online acum, in numai cateva secunde, prin intermediul platformei epasapoarte.ro. Te sfatuim sa folosesti si tu aceasta plaforma pentru a evita aglomeratia de la ghiseu.

Programarile se respecta intocmai, asa ca asigura-te ca nu vei intarzia nici macar cateva minute! Tot prin intermediul acestei platforme se poate verifica si stadiul cererii lor, unele pasapoarte putand fi eliberate mai devreme decat termenul comunicat la depunerea solicitarii.

Citeste si: Cum sa schimbi buletinul dupa expirare. Ghidul complet

Trebuie sa mai stii ca programarea este gratuita, insa nu este transmisibila. Totodata, nu se fac programari pentru ridicarea pasapoartelor si nu se vor face programari prin e-mail, fax sau prin telefon.

In cazul in care nu te vei prezenta la data si ora la care ai fost programat/a, nu ai toate actele necesare, nu ai achitat taxa de pasaport sau datele de identificare sunt in neconcordanta cu cele inscrise in formularul de programare, exista o mare problema. Toate aceste lucruri duc la anularea programarii!