Cum sa cureti pete mucegai de pe saltea
Cum sa cureti pete mucegai de pe saltea

Cum sa cureti petele de mucegai de pe saltea


Pete de mucegai pe saltea. In cazul in care si tu te-ai lovit de aceasta problema, o sa iti aratam cum sa cureti, dar si cum poti sa previi aparitia mucegaiului. Nu de alta, dar acest lucru iti poate cauza si probleme grave de sanatate.

Cum iti poate afecta sanatatea mucegaiul de pe saltea?

Pete de mucegai pe saltea
Pete de mucegai pe saltea

Pete de mucegai pe saltea. Pe langa faptul ca mucegaiul miroase urat, acesta poate cauza si probleme de sanatate in cazul in care nu il cureti.  Tocmai de aceea, iti recomandam sa actionezi imediat cand ai gasit mucegai in casa ta.

Citeste si: Mucegai pe haine. Cum sa il cureti si ce solutii sa folosesti

Nu uita de faptul ca mucegaiul reprezinta ciuperci microscopice saprofite sau parazite, care se inmultesc prin spori.

Totusi, vestea buna este ca o sa gasesti mucegai doar pe suprafetele saltelelor, dar asta inseamna ca o sa trebuiasca sa le cureti repede.

Sporii de mucegai pot cauza alergii, iar cei afectati de acestea vor avea mai multe simptome precum iritatii ale ochilor, iritatii ale pielii, tuse sau nas infundat. Si cei care sufera de astm vor fi afectati, asa ca ai mare grija!

Pete de mucegai pe saltea. Cum sa le cureti?

Daca si tu ai observat aceasta problema la salteaua ta, o sa iti aratam cum poti sa cureti acele pete. Pot fi identificate usor, exact ca in imaginea de mai sus, si o sa vezi mici pete negre, maro sau verzi.

Apirator saltea
Apirator saltea

Primul pas pe care il faci atunci cand ai identificat aceasta problema este sa aspiri ambele suprafete ale saltelei pentru a elimina toate urmele de mucegai. Foloseste un aspirator pentru a te asigura ca elimini toti sporii de mucegai.

In cazul in care este o saltea pe care nu o folosesti, cea mai usoara cale de a elimina mucegaiul este sa lasi salteaua la soare. Este o modalitate naturala, iar razele ultraviolete vor fi cele ce te vor ajuta sa elimini acei spori de mucegai.

Daca este salteaua pe care dormi, atunci este momentul sa trecem la treaba. O sa ai nevoie de 120 ml de spirt medicinal si 120 ml de apa calda. Pune aceste ingrediente intr-un recipient cu pulverizator si amesteca foarte bine continutul.

Solutie anti-mucegai saltea
Solutie anti-mucegai saltea

Pete de mucegai pe saltea. Dupa aceea, pulverizeaza solutia pe toata suprafata saltelei. In cazul in care sunt pete, imbiba o carpa cu solutia pe care ai facut-o si curatata suprafetele afectate folosind miscari circulare.

Te sfatuim sa continui curatarea saltelei daca inca mai are acel miros de mucegai, pana ce il vei elimina.

Citeste si: Mucegai in masina de spalat. Cum sa il elimini si ce solutii sa folosesti

De asemenea, o sa ai nevoie sa dezinfectezi suprafata saltelei, iar pentru a face acest lucru trebuie sa faci o alta solutie. Ai nevoie de 30 ml de alcool, 30 ml de otet, 180 ml de apa si 5 picaturi ulei esential de arbore de ceai.

Toate ingredientele trebuie puse intr-un recipient, iar dupa ceea sa pulverizezi pe toata suprafata saltelei.

Asteapta o ora pana ce se va usca, iar apoi aspira ambele parti ale saltelei pentru a te asigura ca ai eliminat toti sporii de mucegai.

Apa oxigenata
Apa oxigenata

Apa oxigenata este iarasi foarte utila atunci cand ai o problema cu mucegaiul pe saltea. Totusi, o sa dureze mai mult daca te decizi sa utilizezi aceasta metoda, pentru ca va fi nevoie sa o repeti.

Pete de mucegai pe saltea. Inainte sa o aplici, ai grija sa verifici si eticheta cu simbolurile de curatare a saltelei, pentru a te asigura ca poti folosi inalbitor. Daca este cazul, atunci foloseste metoda de mai sus.

Citeste si: Cum sa scapi de mucegaiul din casa ta si cum sa previi aparitia acestuia

Daca nu este cazul, primul pas este sa aspiri suprafetele saltelei. Dupa aceea, o sa ai nevoie de o solutie din 1/4 apa oxigenata si 3/4 parti apa calda. Inmoaie o perie in aceasta solutie, iar apoi freaca suprafata saltelei.

Dupa ce s-a uscat, repeta procesul pana ce vei elimina sporii de mucegai si bacteriile. La final, lasa salteaua sa se usuce. Iti recomandam sa folosesti lumina soarelui, deoarece razele ultraviolete vor elimina sporii si vor usca salteaua cum trebuie.

Cum sa cureti mucegai saltea
Cum sa cureti mucegai saltea

Pete de mucegai pe saltea. Pentru petele mai serioase, avem o alta metoda ce include bicarbonatul de sodiu, uleiul esential de levantica, sarea si apa. Iata ce trebuie sa faci.

Bineinteles, primul pas este sa aspiri temeinic suprafetele saltelei, dar si partile laterale. Te sfatuim sa aspiri si sub pat, pentru a te asigura ca ai eliminat sporii de mucegai.

Dupa ce ai facut acest lucru, va fi nevoie sa amesteci 120 de grame de bicarbonat de sodiu cu cateva picaturi de ulei esential de levantica.

Citeste si: Cum sa scapi rapid de umezeala din interiorul masinii tale si sa eviti formarea mucegaiului

Amesteca foarte bine, iar apoi foloseste o sita pentru a presara solutia pe toata suprafata saltelei. Lasa bicarbonatul sa actioneze timp de cateva ore, iar apoi aspira temeinic toata suprafata saltelei.

In cazul in care exista si pete, va trebui sa faci o pasta din bicarbonat de sodiu, sare si apa. Freaca suprafetele afectate cu acea pasta si las-o sa actioneze timp de 30 de minute. La final, sterge salteaua folosind o carpa umeda.

Cum sa previi aparitia mucegaiului pe saltea

Pete de mucegai pe saltea
Pete de mucegai pe saltea

Pete de mucegai pe saltea. Acum ca ai curatat salteaua, nu ar fi rau sa stii cum sa previi aparitia mucegaiului. Nu de alta, dar nu credem ca vrei sa te mai chinui inca o data, pentru a o curata.

In primul rand, trebuie sa stii ca mucegaiul se dezvolta in medii umede, iar salteaua ta este fabricata folosind materiale care absorb umezeala cu usurinta. Transpiratia corpului poate fi un motiv pentru dezvoltarea mucegaiului pe suprafata saltelei.

Daca obisnuiesti sa transpiri mult pe perioada noptii, te sfatuim sa lasi salteaua sa se usuce. De asemenea, ar fi bine sa cumperi si un dezumidificator pe care sa il folosesti in mod regulat.

Deschide geamul cat de des poti si lasa aerul sa circule. In cazul in care versi lichide pe saltea, incearca sa absorbi totul si sa lasi suprafata sa se usuce inainte sa o acoperi cu un cearsaf sau cu o patura.