Cum se gateste ciorba de burta si cat timp trebuie sa lasi carnea la fiert pana elimini mirosul
Cum se gateste ciorba de burta si cat timp trebuie sa lasi carnea la fiert pana elimini mirosul

Cum se gateste ciorba de burta si cat timp trebuie sa lasi carnea la fiert pana elimini mirosul


3 din 5 romani iti vor spune ca mancarea lor preferata este ciorba de burta si nu e de mirare, pentru ca acest preparat atrage multi pofticiosi. Iata cum se gateste ciorba de burta si cat timp trebuie sa lasi carnea la fiert pana elimini mirosul. Ciorba de burta se poate prepara din burta prefiarta si congelata sau din burta cruda.

Bineinteles, baza acestui preparat il reprezinta oasele de vita, care dau consistenta lipicioasa si cremoasa, dar si gustul cu care toti suntem obisnuiti. Evitati sa adaugati carne, pentru ca rezultatul nu va fi acelasi si veti obtine doar o supa de burta.

Cum se gateste ciorba de burta – Cuprins:
Cum se gateste ciorba de burta si cat timp trebuie sa lasi carnea la fiert pana elimini mirosul
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 4-5
Ingrediente
Ingrediente ciorba de burta
  • 1 kg oase de vita
  • 2 kg burta congelata sau proaspata
  • 3 frunze dafin
  • 1 lingura boabe piper negru
  • 5 linguri otet
  • 4 lingurite sare
  • 1 buc. radacina pastarnac
  • ½ buc. radacina telina
  • 4 l apa rece
  • 1 buc. morcov
  • 500 ml smantana
  • 15 buc. catei usturoi
  • 6 buc. galbenusuri de ou

Cum sa faci ciorba de burta

Ciorba de burta
Ciorba de burta

In caz ca ati cumparat burta proaspata, trebuie sa stiti ca aceasta se lasa de seara pana dimineata in apa cu otet (100 ml otet adaugati peste 1 litru de apa). Dupa aceea, spalati foarte bine pana nu mai miroase a otet.

Mai puteti spala burta in cateva ape reci si sa o puneti intr-un castron cu 3 linguri de otet si o lingura de bicarbonat de sodiu, timp de o ora. Puteti adauga si ceapa taiata felii, pentru ca absorbi mirosurile, iar burta se va albi.

Puneti burta la fiert si adaugati o lingurita de sare si apa astfel incat sa o acopere. Dupa ce apa a dat in clocot, mai lasati 5-10 minute si rasturnati totul in chiuveta. Curatati burta de pielita.

Acum, este momentul sa incepem prepararea ciorbei de burta. Puneti oasele de vita in cei 4 litri de apa, adaugati 4 lingurite de sare, foile de dafin si boabele de piper. Daca vreti ca supa sa fie mai aromata, puteti sa mai adaugati o radacina de pastarnac, jumatate de radacina de telina si 4 cepe.

Puneti oala la foc mediu si asigurati-va ca strangeti si spuma care se formeaza la suprafata. Lasati oasele la fiert timp de doua ore.

Citeste si: Cum sa pastrezi ciorba si pentru cat timp. Greseli de evitat

Dupa ce au trecut cele doua ore, scoateti oasele din oala si strecurati supa, punand totul intr-o oala curata. Veti obtine in jur de trei litri de supa. Peste supa de oase mai adaugati doi litri de apa si puneti asezati bucatile de burta in ea. Lasati totul ca fiarba in jur de o ora. Dupa aceea, scoateti bucatile de burta si taiati-le in forma de taitei sau in ce forma doriti.

Daca folositi burta congelata prefiarta, trebuie sa stiti ca aceasta se lasa cam 20-30 de minute pentru ca nu are nevoie de mai mult. Este momentul sa adaugam si morcovul, care se rade si se caleste la foc mic timp de 10 minute impreuna cu o lingura de ulei. Adaugati tot morcovul in supa si lasati-o sa mai fiarba timp de 15 minute.

Acum, este momentul sa dregem ciorba de burta cu smantana si galbenusuri. Pentru a face acest lucru amestecati smantana cu cele 6 oua, cu ajutorul unui tel. Adaugati un polonic de supa, amestecati, si repetati procedeul pana aduceti amestecul la temperatura la care este si ciorba. Astfel, vom impiedica smantana sa se separe in ciorba.

Turnati tot amesecul obtinut peste restul de zeama si continuati sa amestecati. La sfarsit, puteti sa mai adaugati un gogosar murat taiat marunt, se pune si usturoiul zdrobit cu ajutorul presei. Se mai pot adauga si 5 linguri de otet, dupa gust.