Cum sa pastrezi ciorba si pentru cat timp. Greseli de evitat
Cum sa pastrezi ciorba si pentru cat timp. Greseli de evitat

Cum sa pastrezi ciorba si pentru cat timp. Greseli de evitat


Cum sa pastrezi ciorba, dar mai ales pentru cat timp poate fi tinuta in frigider la o temperatura intre 2 si 4 grade Celsius. Ciorba este aproape nelipsita de pe masa romanilor. Este un preparat atat de indragit incat este servit chiar si la diverse sarbatori.

Nici supa nu este ocolita si, indiferent, daca sunt preparate cu carne sau sunt feluri de mancare preparate doar din legume sau verdeturi de primavara supele si ciorbele sunt indragite, iar medicii le recomanda ca un aport de lichide, fibre si vitamine pentru organism.

Cum sa pastrezi ciorba si pentru cat timp. Greseli de evitat – Cuprins:

Cat timp poti sa pastrezi ciorba

Cat timp poti sa pastrezi ciorba
Cat timp poti sa pastrezi ciorba

Daca nu mananci toata ciorba pregatita la o singura masa, aceasta va ajunge la frigider si este important sa iti spun ca, in functie de felul acesteia si de ingredientele folosite, poate sta mai mult sau mai putin la rece astfel incat sa poate fi apoi consumata.

Desigur, aceasta poate fi congelata, dar si aici este bine sa tii cont de o serie de reguli mai ales daca nu vrei ca apoi sa dezvolti ceva probleme de sanatate.

In principiu, ciorba de legume se poate pastra la rece pentru cel mult 48 de ore, supa sau ciorba de pui poate fi consumata si dupa 48 de ore, in vreme ce ciorba de porc sau de vita poate sta la rece si 72 de ore.

Supa de ciuperci trebuie pastrata la rece cel mult 24 de ore. De cele mai multe ori, ciorbele acrite cu bors, zeama de varza, lamaie sau zarzare (corcoduse) pot fi pastrate cu 24 de ore mai mult decat supa. Temperatura din frigider trebuie sa fie intre 2 si 4 grade Celsius.

Cum sa pastrezi ciorba in mod corect

Cum sa pastrezi ciorba
Cum sa pastrezi ciorba

Daca vrei sa te asiguri ca supa sau ciorba ta se va pastra bine la frigider, atunci iti spun ca sunt cateva aspecte de care ar fi bine sa tii cont. In primul rand, si am tot spus asta, alimentele care se pun la frigider trebuie sa fie reci. Nu pune ciorba calda in frigider pentru ca nu vei face altceva decat sa ii grabesti alterarea.

Daca este vara si racirea este mai greoaie, iar mancarea se poate strica din cauza temperaturii de afara, atunci ii poti grabi racirea daca pozitionezi vasul in care a fost preparata intr-un lighean cu apa rece. Poti adauga si ceva gheata acolo pentru a grabi racirea. Apoi, asigura-te ca in interiorul frigiderului temperatura se mentine constanta, in caz contrar, alimentele, mai ales cele gatite, se vor altera mult mai repede.

Ciorba sau supa trebuie pastrate in recipiente de sticla sau de email si nu in cele de plastic, pe care specialistii spun ca ar fi mai sigur pentru sanatatea ta sa le eviti. Ai grija ca vasele cu mancare gatita sa fie amplasate in zona cea mai racita a frigiderului tau. Afli care este cel mai rece loc citind manualul frigiderului.

Ciorba stricata
Ciorba stricata

In cazul in care alegi sa pui la rece supa sau ciorba in oala in care le-ai preparat, atunci asigura-te ca inchizi foarte bine capacul astfel incat sa nu intre aer. E destul de greu sa faci asta si e unul dintre motivele pentru care ti-am recomandat recipiente din sticla sau email. Oricum te decizi sa faci, asigura-te ca ai pus bine capacul.

Atat supa, cat si ciorbele acre pot fi congelate, iar acest lucru le ajuta sa se mentina in stare buna pentru mai mult timp si le poate potenta aroma. Si aici sunt cateva reguli de care ar fi indicat sa tii cont daca nu vrei sa ai surprize neplacute.

Asadar, daca pui ciorba la congelat si de obicei o pregatesti cu smantana sau ii adaugi putin lapte e mai bine sa nu faci asta. Nu de alta, dar acete doua ingrediente se separa, la congelare, de restul ciorbei si nu e tocmai indicat. Poti adauga aceste ingrediente dupa ce decongelezi ciorba si o incalzesti pentru a o consuma.

Citeste si: Cum se gateste ciorba de burta si cat timp trebuie sa lasi carnea la fiert pana elimini mirosul

Nici pastele nu ar trebui adaugate in supa sau ciorba care urmeaza sa fie puse la congelator pentru ca acestea isi vor schimba consistenta la decongelare in sensul ca se vor inmuia si vor avea o textura care nu e tocmai apetisanta.

Trebuie sa mai stii ca ingredientele care se adauga la final, in ultimele minute de fierbere a ciorbei, este mai bine sa nu fie puse in ciorba sau supa daca aceasta urmeaza sa fie congelata.

Mararul, patrunjelul, borsul sau sucul de lamaie nu isi schimba gustul daca sunt congelate si apoi decongelate, insa daca sunt adaugate dupa ce se decongeleaza ciorba ii vor da o aroma mai placuta, proaspata. In fine, incearca sa congelezi portii mai mici de supa sau de ciorba, adica atata cat poti manca la o singura masa impreuna cu familia ta.Cum