Ciorba de vacuta. Cum sa o prepari si care este reteta
Ciorba de vacuta. Cum sa o prepari si care este reteta

Ciorba de vacuta. Cum sa o prepari si care este reteta


Ciorba de vacuta. Afla cum sa faci o ciorba traditionala la tine acasa, de ce ingrediente ai nevoie, dar si ce pasi trebuie sa urmezi pentru a prepara aceasta reteta. Iata ce trebuie sa stii cand o pregatesti!

Ciorba de vacuta. Cum sa o prepari si care este reteta – Cuprins:
Ciorba de vacuta. Cum sa o prepari si care este reteta
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 5-6
Ingrediente
Ingrediente ciorba de vacuta
  • 1 kg carne de vita
  • 2-3 cartofi
  • 1 ceapa
  • 1 ardei gras
  • 1 radacina de pastarnac
  • 1 radacina de telina
  • 2 radacini patrunjel
  • 2 morcovi
  • 300 ml suc de rosii sau bulion
  • leustean proaspat (optional)
  • sare

Reteta ciorba de vacuta. Cum sa o prepari

Ciorba de vacuta
Ciorba de vacuta

Ciorba de vacuta este un preparat arhicunoscut in bucataria romaneasca, asa ca daca nu stii cum sa o prepari o sa iti explicam ce trebuie sa faci, pas cu pas. Nu este atat de greu precum pare, asa ca trebuie sa ai doar rabdare.

Pentru prepararea acestei retete o sa ai nevoie de o oala incapatoare, de aproximativ 4 litri. Umple-o cu apa rece, adauga putina sare, iar apoi pune carnea. Oala va fierbe la foc mic aproximativ 2 ore, timp in care va fi nevoie sa indepartezi spuma care se formeaza la suprafata.

Daca vrei sa scurtezi timpul, poti fierbe carnea de vita la oala sub presiune. Practic, reduci timpul la aproximativ 45 de minute, insa daca nu ai asa ceva nu este absolut nicio problema.

In timp ce carnea de vita fierbe, te vei ocupa de taierea legumelor. Ceapa se va taia marunt, cartofii se curata si se taie in cuburi mai mari. Mai departe, vei taia in cuburi mici morcovii, radacinile de telina, de pastarnac si de patrunjel.

Intre timp, vei verifica daca s-a fiert carnea de vita. Atunci cand nu se va mai forma spuma pe deasupra, este un semna ca acea carne a atins gradul de gatire necesar. Bineinteles, va trebui sa o inteli cu o furculita sau cu un cutit, iar daca acestea intra usor in carne inseamna ca poti trece la pasul urmator.

Ciorba traditionala
Ciorba traditionala

Urmatorul pas este sa adaugi radacinoasele. Tine minte ca ciorba de vacuta trebuie sa fiarba la foc mic, in caz contrar aceasta va fi tulbure.

Atunci cand radacinoasele pe care le-ai adaugat mai devreme sunt aproape fierte, se vor adauga si restul de legume (cartofii se pun la final). Poti adauga ce legume vrei, pe langa cele mentionate. Se pot adauga pastai de fasole, dovlecei sau mazare, fiecare poate pune ce legume doreste.

Citeste si: Cum sa faci ciorba de perisoare. Reteta pas cu pas

Lasa legumele sa fiarba timp de 20-30 de minute, iar apoi este timpul sa scoti carnea de vita pentru a o putea taia in bucati mai mici. In cazul in care ai folosit carne cu os, aceasta se dezoseaza si pe urma se va taia in cuburi mai mici.

Dupa ce legumele au fiert, se adauga si cartofii, dar si bulionul de rosii. Se pot folosi si rosii proaspete, insa trebuie sa le cureti de pielita si sa le tai cuburi.

Urmatorul pas este sa lasi ciorba sa mai dea in 2-3 clocote, iar apoi sa opresti focul. La final, taie putin leustean proaspat si pune-l pe deasupra, iar apoi pune un capac la oala si las-o sa stea asa timp de 15 minute. Reteta este gata, asa ca iti dorim pofta buna!