Cum sa faci paine fara drojdie
Cum sa faci paine fara drojdie

Cum sa faci paine fara drojdie


Painea este un aliment extrem de popular in Romania, insa cele mai bune retete sunt cele in care nu se foloseste absolut deloc drojdie. Iata cum sa faci paine fara drojdie si ce trebuie sa stii! Bineinteles, cea mai buna reteta pentru paine este cea cu maia. Pentru cei ce nu stiu, maiaua naturala este de fapt o drojdie 100% naturala, dar care are nevoie de multa rabdare pentru a fi preparata.

Cum sa faci paine fara drojdie – Cuprins:
Cum sa faci paine fara drojdie
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 3-4
Ingrediente
Ingrediente paine fara drojdie
  • 150 gr maia naturala
  • 275 ml apa
  • 1 lingurita sare
  • 400 gr faina

Cum sa prepari paine fara drojdie

Paine fara drojdie
Paine fara drojdie

Pentru a prepara paine fara drojdie, amestecati faina cu apa si maia, iar totul se lasa la odihnit intr-un vas acoperit cu un servet de bucatarie, timp de 40 de minute. Dupa ce timpul a trecut, adaugati sarea si framantati timp de 10 minute.

Aluatul se pune intr-un vas pe care l-ati uns cu ulei si se lasa 2 ore si jumatate la dospit. Totusi, va fi necesar ca din 50 in 50 de minute sa impaturiti aluatul, insa fara a il scoate din vas.

Puneti aluatul in vasul in care se va coace painea si acoperiti-l cu folie transparenta. Totul se pune la frigider timp de 8 ore sau peste noapte.

A doua zi, se scoate aluatul de la rece si se pune in cuptorul incins in prealabil la 250 grade Celsius. Painea se lasa in jur de 30 de minute, insa trebuie sa verificati din cand in cand, pentru a fi sigure ca totul iese ca la carte!

Cum sa faci maia naturala

Cum sa faci maia
Cum sa faci maia

Pentru a prepara maiaua naturala necesara la paine fara drojdie, aveti nevoie de un vas de sticla care se inchide cu capac, in care puneti 100 g de faina si 100 g de apa. Folositi apa plata sau cat mai putin mineralizata, iar daca alegeti sa folositi apa de la robinet trebuie sa stiti ca aceasta se lasa 24 de ore pentru a pierde clorul.

Este necesar sa amestecati foarte bine pana ce compozitia se omogenizeaza, apoi sa acoperiti vasul, insa fara a infileta, amestecul are nevoie de putin aer pentru a respira.

Lasati vasul pana a doua zi, pe masa din bucatarie, acesta trebuie sa stea la cald. A doua zi, veti vedea ca toata compozitia din vas si-a dublat volumul pentru ca exista aer in compozitie, semn ca bacteriile isi fac treaba. In continuare, veti pastra trei sferturi din compozitie si restul veti arunca.

Citeste si: Cum sa pastrezi painea proaspata cat mai mult timp

Adaugati peste ce a ramas 75 g faina si inca 75 ml apa. Amestecati foarte bine, pana ce totul se omogenizeaza si acoperiti cu un capac, pe care nu il infiletati pentru ca bacteriile vor avea nevoie de aer pentru a actiona. Nu este chiar atat de greu, mai ales atunci cand o prepari pentru paine fara drojdie.

In a treia zi, indepartati jumatate din compozitie si adaugati 60 g de faina si 60 ml de apa. Amestecati extrem de bine si inchideti capacul. In a patra si a cincea zi, veti proceda la fel ca in a treia zi. In ziua a 5-a, indepartati jumatate din compozitie si adaugati 60 g de faina si 60 ml de apa, de doua ori pe zi, la intervale de 12 ore.

Repetati operatiunea pana in a 10-a zi, atunci cand maiaua naturala este gata. Aceasta trebuie sa aiba culoarea alba, o textura spumoasa datorita bacteriilor si trebuie sa aiba un miros placut. O puteti folosi pentru prepararea painii sau pentru a face cozonac. Daca doriti sa o inmultiti in continuare, adaugati 50 g faina si 50 ml de apa, in fiecare zi.