Cum sa pastrezi painea proaspata cat mai mult timp
Cum sa pastrezi painea proaspata cat mai mult timp

Cum sa pastrezi painea proaspata cat mai mult timp


Cum sa pastrezi painea proaspata cat mai mult timp, ce trebuie sa faci. Painea este printre cele mai consumate alimente de la noi. Fie ca o consumam la micul dejun, la sandwich-ul nostru preferat sau langa o omleta delicioasa, fie ca o punem alaturi de masa de pranz sau de cina, paine pare nelipsita de pe mesele romanilor.

Cum sa pastrezi painea proaspata cat mai mult timp

Cum sa pastrezi painea proaspata

Cum sa pastrezi painea proaspata
Cum sa pastrezi painea proaspata

Din pacate, pe cat este de indragita si de consumata, pe atat de usor se deterioreaza si nu mai poate fi consumata. De fapt painea are un termen de valabilitate destul de scurt, mai ales daca este paine de casa – aceasta nu poate fi pastrata mai mult de 3-4 zile.

Pe de alta parte, painea cumparata din comert are un termen de valabilitate de aproximativ o saptamana. Termenul de valabilitate poate fi usor prelungit daca painea este pastrata in anumite conditii. Pe de alta parte, depozitarea ei in spatii improprii o poate altera intr-un timp mai scurt.

Primul sfat este sa pastrezi painea intr-o cutie speciala pentru ca aceasta trebuie sa creeze un mediu care echilibreaza perfect circulatia aerului – care contribuie la mentinerea unei cruste deasupra painii – cat si umiditatea – cea care ofera painii un miez moale pufos

Este recomandata depozitarea intr-o cutie de dimensiuni mai mari pentru ca aceasta permite o buna circulatie a aerului, din ceramica, desi sunt specialisti care spun ca, la fel de bine, poti folosi o cutie din smalt sau din bambus.

Paine proaspata
Paine proaspata

Trebuie sa ai grija si la cantitatea de paine pe care o depozitezi in aceasta cutie. Cu cat pui mai multa paine, cu atat umiditatatea va fi mai crescuta, asadar nu este recomandat sa umpli pana la refuz spatiul de depozitare. Totodata, iti recomand sa eviti depozitarea painii intr-o punga, fie ea si de hartie, in interiorul acestui spatiu de depozitare pentru ca nu vei face altceva decat sa cresti nivelul de umiditate si sa distrugi crusta crocanta.

Este important sa iti spun ca, daca nu ai achizitionat o astfel de cutie pentru paine si nu ai in plan sa faci asta, nu trebuie nicicum sa depozitezi painea in ambalaje de plastic pentru ca acestea favorizeaza aparitia mucegaiului si, pe de alta parte, paine capata o textura gumata.

Citeste si: Cum sa pastrezi branza proaspata pentru mai mult timp

Utilizeaza, mai degraba, un prosop de hartie in care sa invelesti paine sau chiar o punga de hartie. Conteaza si unde depozitezi acest produs. Recomandarea specialistilor este sa alegi un spatiu de depozitare cat mai uscat. Bucatarii mai spun ca poti inlocui cutia de paine despre care am scris mai sus cu un cuptor cu microunde pentru ca si acesta ii poate oferi echilibrul umiditate-circulatie a aerului de care are nevoie.

Cum sunt sanse mici sa consumi o paine la o masa si cel mai probabil iti mai ramane si pentru a doua zi, bucatarii spun ca te poti bucura de o paine proaspata si calda daca o incalzesti putin, timp de cel mult 15 minute la 250 de grade Celsius. Este un truc care face painea din nou crocanta.

Cum sa pastrezi painea proaspata in congelator
Cum sa pastrezi painea proaspata in congelator

Painea proaspata poate fi pastrata la frigider. Poti inveli painea proaspata intr-o carpa curata, de bumbac si sa o depozitezi in frigider. In aceste conditii, painea ta poate fi pastrata si consumata 4-5 zile, timp in care poate fi consumata cu incredere si in plus, isi mentine gustul. Am recomandat carpa sau servetul de bumbac pentru ca aceasta tesatura absoarbe umezeala si pastreaza painea moale, proaspata.

Painea poate fi pastrata, chiar si pentru cateva saptamani, daca este depozitate la congelator. Daca te decizi sa folosesti aceasta metoda, te sfatuiesc sa nu pui painea intr-o punga de plastic. Inveleste-o mai degraba in folie de aluminiu inainte de a-i face loc in sertarul congelatorului tau. In acest fel, painea va ingheta uniform, fara sa formeze gheata si se va dezgheta mai usor cand o scoti din congelator pentru a o consuma.

Daca alegi aceasta metoda de pastrare trebuie sa iti spun ca painea ta va avea aceeasi savoare ca in ziua in care ai cumparat-o, painea nu se va umezi si nici nu se va intari. Totodata, daca optezi pentru aceasta metoda, iti mai spun ca poti congela painea atat intreaga, cat si feliata. Odata ce ai invelit painea in folia de aluminiu, o poti depozita si intr-o punga speciala pentru congelator, insa acest pas nu este unul obligatoriu.