Soiuri de mar. Cum sa alegi pomii in functie de rezistenta la boli si daunatori
Soiuri de mar. Cum sa alegi pomii in functie de rezistenta la boli si daunatori

Soiuri de mar. Cum sa alegi pomii in functie de rezistenta la boli si daunatori


Soiuri de mar. Afla cum sa alegi soiurile de pomi fructiferi in functie de rezistenta la boli si daunatori. Care sunt cele mai cultivate specii de mar in in Romania. Iti explicam ce trebuie sa stii despre cele mai cultivate specii de mar de la noi din tara.

Care sunt cele mai cultivate specii de mar in Romania

Specii de mar
Specii de mar

Inainte de toate, ar trebui sa stim si care sunt cele mai populare soiuri de mar (Malus domestica) care se cultiva in Romania. Conform expertilor, soiurile cele mai folosite sunt cele din grupele Golden Delicious, Starking Delicious, Antonovka, Frumusetea Romei, Frumos de Boskoop, Granny Smith, Fuji si Jonathan.

Soiurile mentionate au rezultate foarte bune, iar fructele produse sunt de cea mai buna calitate. Desigur, in obtinerea acestor recolte sunt necesare tehnologii de varf, dar si tratamente fitosanitare sau doze mari de ingrasaminte.

Totusi, din cauza fructelor bogate in reziduuri toxice, cercetatorii au creat soiuri care au o rezistenta mai mare la boli. Drept urmare, au fost create soiurile Prima, Liberty, Florina, Pionier, Priscila, Romus 3, Generos sau Ciprian.

Soiuri de mar. Cum sa alegi pomii fructiferi in functie de rezistenta la boli si daunatori

Soiuri de mar
Soiuri de mar

Vom incepe cu Ark 2, un pom viguros cu o productie foarte buna, care este insa sensibil la rapan. Fructele acestui soi de mar cu o culoare rosie-violacee, cu un gust placut. Acestea se maturizeaza intre 15 si 25 iunie.

Vista Bella este un pom cu o vigoare mijlocie, iar productia este moderata si precoce. In acelasi timp, acest soi de mar este sensibil la rapan si fainare. Fructele au o aroma discreta si un aspect rosu dungat, iar perioada de maturare este intre 25 iunie si 5 iulie.

Marul Aromat de vara este un pom cu o vigoare submijlocie, are o recolta abundenta si rezista la rapan ori la fainare. Totusi, trebuie sa stii ca fructele sunt mijlocii ca si marime, au o culoare rosie, iar perioada de coacere este la inceputul lunii august.

Citeste si: Soiuri de cais. Cum sa le alegi in functie de zona in care vrei sa le plantezi

Aducem in discutie si NJR 68, un soi de mar viguros care are ramificatii scurte, o productie bogata, dar in acelasi timp si o sensibilitate la rapan. Fructele sunt foarte mari, au peste 200 de grame, o culoare rosu violaceu, iar perioada de maturitate este in a doua jumatate a lunii august.

Akane sau Jonathanul de vara este un soi de mar de vigoare submijlocie, dar care are o sensibilitate la fainare. Fructele acestui mar se coc la sfarsitul lunii august si sunt de culoare rosu-portocaliu.

James Grieve este o specia cunoscuta, de vigoare slaba, dar care ofera o productie mare. In acelasi timp, acest soi de mar este rezistent la boli si daunatori, iar fructele sunt mari si au o culoare galben-limoniu si dungi rosii-caramizii. Acestea se coc in ultima parte a lunii august.

Prima este o specia de mar cu o vigoare mijlocie spre mare, care ofera o productie foarte buna si rodesc timpuriu. Fructele se coc la inceputul lunii septembrie.

Pionier este un mar cu o vigoare mijlocie spre mare, care ofera o productie foarte mare, iar ramurile au nevoie de protectie sub greutatea rodului. Acest soi rezista la rapan si fainare, iar fructele se coc la inceputul lunii septembrie.

Livada de meri
Livada de meri

Frumos de Voinesti este unul dintre cele mai cunoscute soiuri de mar, care rodeste devreme si este foarte productiv. Totusi, acesti meri sunt sensibili la rapan, dar in acelasi timp sunt rezistenti la fainare. Fructele ajung la maturitate in a doua jumatate a lunii septembrie.

Generos este un soi de mar creat la Statiunea de Cercetari Voinesti. Vorbim despre un pom viguros, care are un potential mare de productie. Acest soi este rezistent la rapan si fainare. Ofera fructe mari, care ajung la maturitate in a doua decada a lunii septembrie.

Marul Jonathan este un soi de vigoare mijlocie, care rezista la rapan, insa are o sensibilitate la fainare. Fructele se coc in luna octombrie.

Citeste si: Schema tratamente mar. Cum sa le aplici si in ce perioada

Golden Delicious este un soi de mar extrem de productiv, care insa are o sensibilitate la rapan, dar rezista la fainare. Fructele sunt de culoare galben-auriu si ajung la maturitate in luna octombrie.

Starkrimson este un pom cu vigoare mica si ramificatii scurte, care rezista la fainare, dar este sensibil la rapan. Fructele se coc in luna octombrie.

Delicios de Voinesti este un soi de mar obtinut la Statiunea Pomicola Voinesti. Vorbim despre un mar cu talie mijlocie, care are o capacitate mare de productie si rezistenta la fainare. Fructele se coc in luna octombrie.

Idared este un pom viguros cu capacitate mare de productie. Chiar daca rezista la rapan, acest soi este sensibil la fainare. Fructele ajung la maturitate in luna noiembrie.

Mere coapte
Mere coapte

Ionared este un soi de mar cu vigoare mijlocie care rodeste devreme. Acest soi este sensibil la fainare, iar fructele se aseamana cu cele ale marului Jonathan si se maturizeaza la mijlocul lunii octombrie.

Soiuri de mar. Wagener premiat este un soi de mar de vigoare mijlocie, iar fructele cu o culoare roz-zmeuriu. Merele ajung la maturitate in luna noiembrie.

Granny Smith este un soi de mar destul de cunoscut la noi in tara. Vorbim despre un mar viguros, foarte productiv, care este rezistent la fainare insa sensibil la rapan. Fructele au o culoare verde sau galben-verzui si ajung la maturitate in luna decembrie.

Florina este iarasi un soi cunoscut, cu o vigoare mare si cu o capacitate mare de productie. Soiul este sensibil la fainare, dar rezistent la rapan, si ofera fructe galbene cu striatii rosii. Acestea ajung la maturitate in luna noiembrie.

Citeste si: Schema tratamente prun. Cum sa tii la distanta bolile si daunatorii acestui pom fructifer

Frumusetea Romei este un soi de mar care rodeste foarte bine in zona colinara. Acesta ofera fructe de marime mijlocie, cu o culoare rosu-visiniu, care ajung la maturitate in luna noiembrie.

Kalter de Boemia este un soi de mar care se cultiva in zonele mai inalte, iar fructele ajung la maturitate in luna noiembrie.

Red Kidd’s Orange este un soi de mar care se cultiva in zonele premontane, foarte productiv. Fructele ajung la maturitate in zona octombrie.

Frumos de Boskoop este un soi de mar viguros, care rezista la fainare si rapan. Fructele sunt foarte mari si ajung la maturitate in luna noiembrie.

La final, mai mentionam si Mutsu, un soi de mar foarte viguros. Acest soi rezista la fainare, insa are o sensibilitate la rapan. Fructele au dimensiuni foarte mari si pot fi consumate incepand cu luna octombrie.