Soiuri de cais. Cum sa le alegi in functie de zona in care vrei sa le plantezi
Soiuri de cais. Cum sa le alegi in functie de zona in care vrei sa le plantezi

Soiuri de cais. Cum sa le alegi in functie de zona in care vrei sa le plantezi


Soiuri de cais. Cum sa alegi soiul de cais in functie de zona in care urmeaza sa cultivi acest pom fructifer. Este absolut necesar sa alegi pomii in functie de zona in care trebuie sa ii plantezi, pentru a te asigura ca obtii si o recolta pe masura.

Soiuri de cais. Cum sa le alegi in functie de zona in care vrei sa le plantezi – Cuprins:

De ce se recomanda alegerea caisilor in functie de zona de cultivare

Caise coapte
Caise coapte

Explicatia este destul de simpla, pentru ca amplasarea anumitor soiuri de cais in zone mai putin favorabile inseamna obtinerea unei productii scazute.

Caisii pe care ii cultivi in zone neprielnice vor rodi destul de slab, dar in acelasi timp intermitent, din cauza ingheturilor tarzii de primavara.

In cazul in care nu stiai, ingheturile tarzii de primavara vor distruge aprtial sau chiar in totalitate mugurii de rod ai caisilor, dar si florile ori fructele tinere. De multe ori, cultivatorii renunta la aceasta specie, din cauza problemelor.

Citeste si: Cultivarea migdalului. Cum sa cultivi acest pom fructifer si in ce zone

Cu toate astea, trebuie sa stii este necesara alegerea soiurilor potrivite pentru a obtine fructe de calitate. Caisele contin zaharuri, acizi, vitaminele A si C, proteine, saruri de calciu, potasiu, fosfor, azot fier, tanin si riboflavina, dar si substante pectice.

Chiar si samburii de caise sunt recomandati pentru a fi consumati, deoarece contin substante pectice, grasimi, saruri minerale, dar si esente sau arome care le pot inlocui pe cele de migdale.

Soiuri de cais. Cum sa le alegi in functie de zona in care le cultivi

Soiuri de cais
Soiuri de cais

Exista 5 zone de cultura la noi in tara, in functie de cat e bine se dezvolta aceste soiuri de cais. Vom incepe cu prima zona, adica cea mai buna, care este situata de-a lungul Dunarii si in apropierea litoralului Marii Negre.

In aceasta zona, se recomanda cultivarea urmatoarelor soiuri de cais: Sulmona, Venus, Selena, Olimp, Mamaia, Calatis, Umberto, Comandor, NJA 42 si C.R. 2-63.

A doua zona pentru cultivarea caisului se regasesc pe terasele indepartate ale Dunarii, dar si o parte din Campia Timisului.

Din cauza faptului ca in aceste zone apar curenti reci, care distrug partial plantatiile de cais, se recomanda cultivarea urmatoarelor soiuri: Mari de Cenad, Tivoli, Timpurii de Arad, De Olanda, Trandafirii si Comandor.

Citeste si: Distanta plantare pomi fructiferi. Cum sa ii plantezi pentru a se dezvolta corect

A 3-a zona pentru cultivarea caisului se regaseste in campiile de est, sud-est si vest ale tarii noaste. Vorbim de ierni reci si veri cu temperaturi ridicate, asa ca se recomanda cultivarea urmatoarelor soiuri: Timpurii de Arad, Neptun, Marculesti 9/4, NJA 19, Favorit, Comandor, Olimp si Selena.

A 4-a zona include latura interioara a Subcarpatilor de Curbura, dar si campiile Somesului, Aradului sau a Crisurilor. Inversiunile termice din primavara  recomanda soiurile care rezista mai bine la ger si la ingheturile de revenire.

Astfel, in aceasta zona se vor cultiva urmatoarele soiuri de cais: Umberto, Goldrich, De Olanda, Royal, Vivagold, Sulmona, Mamaia, Steaua Rosie, Sivana si Trandafirii.

Cea de-a 5-a zona in care se cultiva cais include centrul si nord-vestul tarii, adica zonele in care conditiile nu sunt chiar favorabile. Drept urmare, se recomanda cultivarea urmatoarelor soiuri de cais: NJA 11/5, Cacak 11/5, Piestany 114, Pitestean si De Olanda.