Schema tratamente mar. Cum sa le aplici si in ce perioada
Schema tratamente mar. Cum sa le aplici si in ce perioada

Schema tratamente mar. Cum sa le aplici si in ce perioada


Schema tratamente mar. Iata cum sa tii departe bolile si daunatorii acestor pomi fructiferi si care sunt cele mai bune tratamente pe care le poti aplica. Iti aratam si perioada optima in care acestea se aplica, pentru a te putea bucura de o recolta pe masura.

Care este cea mai buna zona in care poti cultiva marul?

Livada meri
Livada meri

Schema tratamente mar. Cea mai buna zona pentru a cultiva mar in tara noasta este in etajul fagului, o suprafata care acopera aproximativ 2 milioane de hectare. Desigur, limitele inferioare si superioare variaza in functie de latitudine, roca, expozitie, dar si alti factori.

Limita inferioara a acestei zone este de 600 de metri altitudine in Subcarpatii meridionali, iar in partea nordica aceasta este de 400-500 metri. Limita superioara se situeaza la 1.200-1.400 metri pe versantii sudici din Carpatii meridionali.

Citeste si: Cum sa sapi, in mod corect, groapa pentru plantarea unui pom fructifer

Spre limita inferioara a acestei zone sunt conditii favorabile pentru cultivarea marului. Dupa cum bine stim, cultura marului este caracteristica zonelor de deal, unde exista multe plantatii.

Cele mai cunoscute judete in care se cultiva meri sunt Dambovita, Valcea, Arges, Prahova, Buzau, Suceava, Iasi, Maramures, Mures, Bistrita si Salaj.

In acelasi timp, ar mai trebui sa stii ca plantatiile de mar ocupa aproximativ o treime din suprafata totala a livezilor, insa este pe locul al doilea ca si popularitate, dupa prun.

Cele mai cunoscute soiuri de mere cultivate in Romania sunt Generos, Delia, Idared, Romus, Cardinal, Golden Delicious, Jonathan, Pionier, Frumos de Voinesti, Jonagold, Florina, Starkimson si Fuji.

Schema tratamente mar. Cum sa le aplici si care este perioada optima

Schema tratamente mar
Schema tratamente mar

Primul tratament pe care trebuie sa il aplicam marului este in perioada de repaus vegetativ, mai exact atunci cand cad 70-80% din frunze, adica toamna.

Tratamentul se face cu produse cuprice (zeama bordeleza, Champ etc.), pentru reducerea rezervei de boli. Aplica 50 de grame de produs cupric la 10 litri de apa, iar apoi fa o stropire cu acea solutie.

Urmatorul tratament il vei face in lunile februarie sau martie, adica in ferestrele iernii. Marul are nevoie de un tratament cu ulei horticol pentru forme hibernante ale daunatorilor.

Foloseste 150 ml ulei horticol (Ovipron, Midos oil, Toil sau Fortis mineral), pe care il amesteci cu 10 litri de apa, iar apoi stropesti pomul fructifer folosind un vermorel.

La dezmugurit, adica in momentul in care apar primele frunzulite, marul are nevoie de un tratament cu produse cuprice (zeama bordeleza, Champ etc.) pentru a il proteja de rapan si fainare. Amesteca 50 g de produs cupric cu 10 litri de apa, iar apoi aplica o stropire pomului.

Stropirea merilor
Stropirea merilor

Schema tratamente mar. Cand 40% din petale au cazut, adica in momentul scuturarii florilor, marul are nevoie de 3 tratamente.

Topsin (10 ml la 10 litri de apa) si Dithane (20 g la 10 litri de apa) se aplicam impotriva rapanului si a fainarii. Impotriva insectelor, vom aplica un tratament folosind Faster, Fastac sau Decis (3 ml la 10 litri de apa).

Citeste si: Cum sa cultivi pomii fructiferi in functie de zona in care locuiesti

Cand fructele au in diametru mai mare de 1.0 centimetri, sunt necesare 4 tratamente. Se vor aplica stropiri cu Aliette (30 g la 10 litri de apa), Systhane (2 ml la 10 litri de apa), Calypso sau Karate (4 ml/3 ml la 10 litri de apa), dar si un tratament cu ingrasamant foliar Cropmax (50 ml la 10 litri de apa). Stropirile sunt necesare pentru a proteja marul impotriva rapanului, a fainarii si a insectelor daunatoare.

Ultimele tratamente de care are nevoie marul se aplica atunci cand fructele sunt in crestere. Va fi nevoie de Topsin+ (10 ml la 10 litri de apa), Dithane sau Folpan (20 g la 10 litri de apa), Karate (3 ml la 10 litri de apa), dar si de un ingrasamant foliar Cropmax (50 ml la 10 litri de apa). Tratamentele sunt necesare pentru a proteja marul impotriva rapanului, a fainarii si a insectelor daunatoare.