Schema tratamente prun. Cum sa tii la distanta bolile si daunatorii acestui pom fructifer
Schema tratamente prun. Cum sa tii la distanta bolile si daunatorii acestui pom fructifer

Schema tratamente prun. Cum sa tii la distanta bolile si daunatorii acestui pom fructifer


Schema tratamente prun. Pentru ca aceasta specie pomicola este intens cultivata la noi in tara, ar fi bine sa stii si care sunt tratamentele pe care sa le aplici, pe toata durata anului. O sa iti explicam cum sa obtii si o recolta pe masura, dar in acelasi timp sa tii bolile si daunatorii la distanta.

Schema tratamente prun. Cum sa tii la distanta bolile si daunatorii acestui pom fructifer – Cuprins:

Care este cea mai buna zona din Romania pentru a cultiva pruni?

Livada de pruni
Livada de pruni

Schema tratamente prun. Nu mai este un secret faptul ca prunul (Prunus domestica) se cultiva mai ales in zona de campie, unde precipitatiile nu depasesc 500 mm, insa gasim livezi si in zona dealurilor semi-inalte, unde precipitatiile pot ajunta pana la 750 mm.

In conditii de irigare, prunul se poate cultiva in zona de stepa, care ocupa Baraganul, dar si partea centrala si sud-estica a Dobrogei. Solurile caracteristice acestei zone sunt cele balane si cernoziomurie.

Mai trebuie sa stii ca pentru a beneficia de lumina suficienta, plantatiile de prun se fac pe directiile N-S, NE-SV, NV-SE. In cazul in care infiintezi o plantatie in pana, acestea se aleg pe cele cu expozitiile Sudica, Sud-Vestica si Sud-Estica.

O plantatie de prun are nevoie de aproximativ 900-1500 mm precipitatii medii anuale, insa minimum 600 m. Totusi, irigatia unei livezi de prun este obligatorie in zonele sau perioadele secetoase din an.

Schema tratamente prun. Cand si cum sa aplici stropirile acestui pom fructifer

Schema tratamente prun
Schema tratamente prun

Primul tratament pe care il vom aplica prunului va fi in perioada de repaus vegetativ, adica toamna, atunci cand 70-80% din frunze vor fi cazut. Tratamentele aplicate se vor face cu produse cuprice precum zeama bordeleza sau Champ.

Pentru a aplica acest tratament o sa ai nevoie de 50 de grame din produsul cupric pe care il alegi, la care mai adaugi 10 litri de apa. Tratamentul se aplica pentru reducerea rezervei de boli.

Urmatorul tratament pe care il aplicam se face in lunile februarie-martie (in ferestrele iernii). In aceasta perioada vom aplica un o stropire cu ulei horticol precum Ovipron, Midos oil, Toil sau Fortis mineral.

Dozajul este destul de simplu: 150 ml de ulei horticol amestecat cu 10 litri de apa. Tratamentul se aplica pentru formele hibernante ale daunatorilor.

Citeste si: Schema tratamente visin. Cum si cand sa faci stropirea acestor pomi fructiferi

Schema tratamente prun. Urmatorul tratament aplicat se va face in faza de umflare a mugurilor. Pentru acesta, o sa ai nevoie de produse cuprice precum zeama bordeleza sau Champ.

Pentru a aplica tratamentul se amesteca 50 g de produs cupric cu 10 litri de apa. Aceasta stropire se face pentru diverse putregaiuri si ciuruiri ale frunzelor.

Urmatorul tratament este in perioada de dezmugurit, atunci cand se aplica un tratament cu Score, se folosesc 2 ml de solutie care se amesteca cu 10 litri de apa.

In faza de buton alb se aplica un tratament cu Syllit unde vei folosi 20 ml de solutie amestecata cu 10 litri de apa. La scuturarea petalelor, se aplica un tratament cu Score (2 ml de solutie diluati in 10 litri de apa).

Poti alterna aceste produse, asa ca se poate aplica Syllit in faza de dezmugurit, Score in faza de buton alb si Syllit la scuturarea petalelor. Tratamentele se fac pentru monilioza si ciuruire.

Scuturarea petalelor la prun
Scuturarea petalelor la prun

Schema tratamente prun. Dupa ce 40% din petale au cazut, adica la momentul de scuturare al florilor, se va face un tratament cu Topsin. Vei folosi 10 ml de produs amestecat cu 10 litri de apa. Dupa aceea, se face un tratament cu Dithane, unde vei folos 20 de grame amestecate cu 10 litri de apa.

Citeste si: Schema tratamente mar. Cum sa le aplici si in ce perioada

Totodata, in aceeasi perioada, se va aplica un tratament cu Faster, Fastac, Decis sau Regalis Plus. Se vor folosi 3 ml de produs amestecate cu 10 litri de apa. Aceste tratamente se fac pentru monilioza, ciuruirea frunzelor, vierme, minierul marmorat, viespea semintelor sau viespea prunelor.

Viermele (acel vierme din fruct) are 1-2 generatii pe an, ierneaza ca larva, pupa in craparturi si in sol. Acesta ataca fructele si semintele/samburii. Combatere: adunarea fructelor cazute, capcane cu feromoni, tratamente chimice, tratamente biologice cu viespi care ataca ouale.

Circular (inelar) – popular sunt niste omizi. O generatie pe an, ierneaza ca ou, in jurul ramurilor se se formeaza mai multe randuri de oua ce formeaza un inel (de unde si denumirea). Acesta ataca frunzele si mugurii plantelor, iar pentru combatere se fac tratamente chimice, iar odata cu taierile de fructificare se elimina si ramurile atacate.

Prune coapte
Prune coapte

Schema tratamente prun. Atunci cand fructele au un diametru de 0.5 – 1.0 cm, se fac urmatoarele tratamente. Se va folosi Score (2 ml/10 litri de apa), Syllit (20 ml/10 litri de apa), Calypso (4 ml/10 litri de apa) si ingrasamant foliar (Cropmax – 50 ml/10 litri de apa).

Tratamentele se fac pentru daunatorii pe care i-am mentionat deja, adica monilioza, ciuruirea frunzelor, vierme, minierul marmorat, viespea semintelor sau viespea prunelor.

Citeste si: Cum sa cultivi pomii fructiferi in functie de zona in care locuiesti

Cand fructele prunului depasesc diametru de un centimetru, se va aplica un tratament cu Folpan (20 g/10 litri de apa), Faster/Fastac/Decis (3 ml/10 litri de apa) si Cropmax (50 ml/10 litri de apa). Tratamentele se fac pentru monilioza, ciuruirea frunzelor, vierme, minierul marmorat, viespea semintelor sau viespea prunelor.

Ultimul tratament pentru prun se va face atunc cand fructul este in crestere pana in stadiul de parga incipienta. Se aplica un tratament cu Topsin (10 ml/10 litri de apa), Dithane (20 g/10 litri de apa), Faster/Fastac/Decis sau Regalis Plus (3 ml/10 litri de apa). Tratamentele sunt necesare pentru monilioza, ciuruirea frunzelor, vierme, minierul marmorat, viespea semintelor sau viespea prunelor.