Cum sa testezi viteza conexiunii la internet
Cum sa testezi viteza conexiunii la internet

Cum sa verifici viteza la internet la download si upload


Orice persoana care foloseste o conexiune la internet trebuie sa stie ce viteza are aceasta, pentru a verifica daca serviciile oferite sunt conform contractului. Iata cum sa verifici viteza la internet la download, dar si la upload.

Pentru toti dintre noi, o conexiune buna la internet este foarte importanta, pentru ca pe langa laptop, mai conectam tableta, telefonul, ceasul inteligent, smart TV-ul sau orice alt gadget pe care il folosim.

Impatimitii jocurilor pe console sunt si ei dependenti de o conexiune buna la internet, pentru ca orice joc popular se joaca online pe PlayStation, Xbox sau Nintendo.

Pentru a ne atrage, majoritatea companiilor care ofera servicii de internet promit marea cu sarea si o conexiune cum nu vei mai gasi la altii. Totusi, de multe ori aceasta se dovedeste a fi o mica pacaleala, pentru ca viteza reala a conexiunii nu se apropie deloc de cea promisa in contract.

Ce este si cum se face un test de viteza a conexiunii la internet?

Speedtest.net Test viteza conexiune internet
Speedtest.net Test viteza conexiune internet

In primul rand, trebuie sa intelegi ca un test de viteza a conexiunii la internet nu presupune ca cel ce il face sa fie foarte priceput. Se acceseaza un site sau foloseste o aplicatie de mobil, apesi un buton si dupa ce trec cateva secunde o sa primesti rezultatele. Atat de simplu!

Rezultatele testului de viteza a conexiunii la internet contin urmatoarele date:

  • Viteza de download care reprezinta rata in megabytes (mb) pe secunda cu care poti descarca informatii de pe internet
  • Viteza de upload ce reprezinta rata in megabytes (mb) cu care urci continutul online, fie ca uploadezi un fisier, fie ca postezi un video pe YouTube ori postezi un album foto pe Facebook
  • Ping-ul – acesta masoara timpul care trece din momentul in care ai initiat o conexiune cu un server de internet, pana cand ai reusit acest lucru (se afiseaza in milisecunde)

Trebuie sa mai stii ca viteza de upload este de multe ori intre 15-20% din viteza de download, asa ca nu te astepta sa fie foarte mare.

Ping-ul este important pentru cei ce pasionati de jocurile online ca si Counterstrike, Overwatch, Call of Duty sau simulatoarele auto. Ping-ul mic nu te va ajuta daca ai nevoie doar de Netflix. Daca planuiesti sa iti faci un business online, sigur va trebui sa stii cum sa cumperi un domeniu .ro prin ROTLD.

Totusi, trebuie sa retii faptul ca un astfel de test de viteza al conexiunii la internet nu te va ajuta atat de mult, pentru ca serverul pe care se face testul se poate afla la cativa zeci de kilometri de tine, asa ca asta nu inseamna ca ai o conexiune extrem de buna.

Cum sa testezi, corect, viteza conexiunii tale la internet?

Fast.com Test viteza conexiune internet
Fast.com Test viteza conexiune internet

Inainte sa ai o discutie serioasa cu firma la care esti abonat, este important sa stii faptul ca o conexiune buna la internet este foarte mult influentata de calitatea infrastructurii, dar si de echipamentele pe care tu le folosesti in casa, de la furnizor sau ale tale.

Nu uita ca majoritatea companiilor care ofera servicii de internet garanteaza o conexiune de pana la 300 Mbps sau 500 Mbps. Trebuie sa fii atent la formulare pentru ca daca vei vrea sa te certi cu angajatii companiei, acestia se vor folosi de acel „pana la”, asa ca nu vei putea face nimic.

In acelasi timp, nici conexiunea la internet nu este testata chiar in mod corect de catre tine. Majoritatea dintre noi se conecteaza la o retea de internet wireless, asa ca viteza se pierde.

Pentru a face un test care o sa iti arate valorile cel mai aproape de adevar, va trebui sa folosesti un fir gigabit ethernet pe care il conectezi la router-ul tau sau la modelul furnizat de UPC sau Vodafone, Telekom, RCD-RDS sau Orange.

O alta problema de care te vei lovi este posibil sa fie legata de lipsa mufei ethernet la laptop, deoarece cele de ultima generatie sunt atat de subtiri incat producatorii au considerat ca nu mai ai nevoie de o astfel de mufa.

Asadar, testul de viteza al conexiunii la internet va depinde foarte mult de distanta la care te afli fata de router, de grosimea peretilor din casa ta sau de numarul acestora, dar si de sursa de internet. Acestea vor fi niste motive aduse in discutie si de companiile ce ofera servicii de internet, deoarece iti vor explica faptul ca nu sunt ei de vina.

Unde poti face un test de viteza al conexiunii la internet?

Google Fiber Test viteza conexiune internet
Google Fiber Test viteza conexiune internet

Cele mai populare site-uri unde poti face un test de viteza al conexiunii la internet sunt speedtest.net, fast.com sau speedtest.googlefiber.net, cu mentiunea ca serviciul furnizat de Google nu are servere in Romania si te ajuta sa iti masori viteza conexiunii in raport cu serverele din Statele Unite ale Americii.

Recomandam sa faci un test pe fiecare site pe care l-am mentionat si sa te „joci” cu distanta fata de router, adica sa iti schimbi locul prin casa si sa refaci testul. Este posibil sa ai nevoie si de un router mai puternica, asa ca poti opta pentru un Airport Extreme de la Apple sau un model la fel de puternic de la Asus.

Foarte important este si sa verifici cate aparate sunt conectate la reteaua ta de wireless, pentru ca daca sotia sau prietena ta se uita pe Netflix, iar prietenii se joaca pe PlayStation ori copii downloadeaza un joc de pe internet. Va trebui sa opresti toate acele operatiuni si sa incerci sa iti testezi din nou viteza conexiunii la internet. Se poate ca si sistemul tau de operare sa mearga incet, asa ca nu ar fi rau sa iti reinstalezi Windows 10.