Cum sa faci upgrade de la Windows 7 la Windows 10
Cum sa faci upgrade de la Windows 7 la Windows 10

Cum sa faci upgrade de la Windows 7 la Windows 10


Trebuie sa recunoastem faptul ca sistemul de operare Windows 7 este depasit, asa ca trebuie sa faci un upgrade la Windows 10. Vestea buna este ca nu trebuie sa platesti pentru acest lucru, daca detii deja o licenta pentru Windows 7 sau Windows 8.

Tine minte, daca nu ai o licenta cumparata pentru Windows 7 sau Windows 8, nu o sa poti sa faci un upgrade si o sa trebuiasca sa cumperi o licenta si sa activezi Windows 10. Ce-i drept, este un lucru perfect normal.

Cum sa faci un upgrade gratuit de la Windows 7 la Windows 10

Windows 7
Windows 7

Se subintelege ca ai deja un PC sau laptop cu o licenta originala si activata pentru Windows 7 (sau Windows 8), asa ca poti face un upgrade gratuit la Windows 10 cu doar cateva clickuri. PC-ul tau va primi o licenta originala Windows 10 care se va activa automat.

De asemenea, mai poti face un upgrade al computerului tau prin instalarea sistemului de operare Windows 10. Chiar daca PC-ul tau nu vine cu un sistem de operare, poti instala si activa Windows 10 doar daca ai o licenta valida pentru Windows 7 sau Windows 8. Nu avem nicio garantie ca acest lucru va functiona pe termen lung, dar in momentul de fata este posibil!

Totusi, avem o veste proasta pentru cei ce folosesc o licenta pe firma, deoarece acest lucru nu este posibil si Microsoft iti va cere bani pentru acel upgrade. Utilizatorii care detin o licenta pe persoana fizica nu trebuie sa isi faca griji.

Ce trebuie sa faci inainte de upgrade?

Hard Disk
Hard Disk

Un lucru este sfant, inainte de orice upgrade este absolut necesar sa faci un back up, adica sa salvezi toata fisierele din calculator pentru a fi sigur ca nu pierzi nimic.

Procesul de upgrade nu iti sterge fisierele decat daca selectezi aceasta optiune, dar se mai intampla ca sistemul sa aiba o eroare si fisierele tale vor disparea ca prin minune. Daca ai lucruri importante in calculator salveaza-le inainte de upgrade!

De asemenea, cauta licenta pentru Windows 7 (sau Windows 8) pentru ca o sa ai nevoie de ea. Poate o ai pusa bine intr-un folder, asa ca nu e o idee rea sa o gasesti inainte de upgrade. Se poate ca aceasta sa fie lipita pe PC sau laptop, asa ca uita-te atent pe carcase.

Daca PC-ul tau nu are un abtibild cu licenta Windows 7 (sau Windows 8) poti folosi un software cum ar fi NirSoft ProduKey, care te ajuta sa iti gasesti licenta sistemului tau de operare.

Cum sa faci upgrade la Windows 10

Activare Windows 10
Activare Windows 10

Ei bine, primul pas pentru a face un upgrade de la Windows 7 (sau Windows 8) la Windows 10, este sa te duci pe site-ul microsoft.com, pentru a descarca software-ul care te ajuta sa instalezi sistemul de operare.

Inainte de a face acest lucru, este bine sa te asiguri ca PC-ul sau laptopul tau indeplineste aceste conditii:

  • Ai o conexiune stabila la internet, afla cum sa verifici viteza
  • Ai suficient spatiu pe hard disk
  • Asigura-te ca PC-ul sau laptopul tau are o configuratie care poate rula Windows 10
  • Verifica tipul de Windows care este instalat pe computerul tau (32-bit sau 64-bit). Pentru a face acest lucru accesezi Control Panel > System > System type

Pentru a face upgrade-ul este destul de simplu. Ruleaza software-ul pe care tocmail l-ai descarcat de pe site-ul Microsoft si urmeaza pasii. Daca preferi o instalare „curata”, adica sa stergi vechiul sistem de operare poti alege „Create instalation media”.

Dupa ce ai instalat sistemul de operare, este momentul sa activezi Windows 10, asa ca du-te la Settings > Update & Security > Activation screen. Daca sistemul de operare are deja o licenta activata nu trebuie sa faci acest lucru.