Tratament mana la rosii. Cum sa combati aceasta boala la tomate
Tratament mana la rosii. Cum sa combati aceasta boala la tomate

Tratament mana la rosii. Cum sa combati aceasta boala la tomate


Tratament mana la rosii. Afla ce trebuie sa faci daca si tu te-ai lovit de aceasta problema si cum poti sa combati aceasta boala la tomate. Care sunt cele mai bune tratamente pe care le poti aplica si tu in gradina ta.

De ce apare mana la tomate, care sunt cauzele?

Mana la rosii
Mana la rosii

Tratament mana la rosii. Pentru ca rosiile sunt extrem de populare si exista in majoritatea gradinilor, am decis sa abordam aceasta problema, pentru a invata mai multe despre mana si combaterea acesti boli.

Mana la rosii este provocata de o ciuperca ce se numeste Phytophthora infestans. De obicei, aceasta ciuperca se dezvolta pe partea inferioara a frunzelor, insa o putem gasi si pe alte organe ale plantei. Pe partea inferioara a frunzelor vom gasi conidioforii si conidiile acestei ciuperci.

Citeste si: Schema tratament tomate. Cum si cand sa faci stropirea rosiilor

Principalii factori care favorizeaza aparitia manei la rosii sunt temperatura ridicata (intre 18-22 grade Celsius), dar si umiditatea ridicata a aerului (peste 80%).

De cele mai multe ori, mana apare in solarii, deoarece diferentele de temperatura intre noapte si zi duc la acest lucru. Condensul apare, umiditatea din solar creste excesiv, iar asta duce la aparitia manei.

Desigur, mana poate aparea si atunci cand conidiile sunt purtate de vant sau de picaturile de apa catre alte plante.

Mana la rosii. Care sunt simptomele?

Mana pe frunze de rosii
Frunze de rosii bolnave

Tratament mana la rosii. Dupa cum am spus, mana apare prima data pe frunzele rosiilor, asa ca ar fi bine sa verifici acest lucru. La plantele afectate de mana vei observa pete cu dimensiuni intre 3 si 15 mm in diametru. Acestea pot avea o culoare verde spre galben, iar aspectul este umed.

In timp, petele devin brune sau cenusii si vor fi inconjurate de o zona decolorata. Umiditatea mare va favoriza si aparitia unui puf, care reprezinta conidioforii si conidiile ciupercii Phytophthora infestans.

Mana pe tulpina de tomate
Mana pe tulpina de tomate

Mana va ataca si tulpinile tomatelor, asa ca vei putea observa unele pete mici, care au forma ovala si o culoare bruna sau cenusie.

Petele se extind, iar tulpinile vor putrezi si se vor frange. Nu mai este cazul sa spunem ca productia de rosii va fi compromisa.

Mana pe rosii verzi si coapte
Rosii bolnave

Bineinteles, mana afecteaza si fructele plantelor. Vestea proasta este ca poate afecta rosiile aflate in toate fazele de dezvoltare, asa ca poti gasi fructe verzi sau coapte cu acele pete neregulate de culoare verde inchis.

In timp, petele se maresc si vor capata o culoare bruna, iar pe suprafata acestora vei observa si un puf de culoare alba. Desigur, fructele vor cadea si se vor strica.

Tratament mana la rosii. Ce solutii sa aplici pentru a preveni extinderea

Tratament mana la rosii
Tratament mana la rosii

Atunci cand mana apare la tomatele din gradina ta, trebuie sa aplici tratamente in vederea combaterii acestei boli, dar si pentru a opri extinderea. Drept urmare, va fi nevoie sa aplici tratamente cu fungicide.

Acrobat MZ 69 WG este un fungicid de la BASF care contine mancozeb si dimetomorf. Tratamentul se aplica pentru a proteja noile cresteri ale plantei si pentru a combate mana la nivelul tulpinilor.

Citeste si: Cum sa obtii rosii mai gustoase cu ajutorul altor plante din gradina

In acelasi timp, acest fungicid va opri si procesul de formare a sporilor. Nu aplica mai mult de trei tratamente pe an, de la aparitia frunzelor pana la coacerea fructelor.

Tratament mana la rosii. Un alt tratament pe care il poti aplica este folosind Cabrio Top, un fungicid pe baza de metiram si piraclostrobin, doua substante active. Tratamentul te mai ajuta si la combaterea altor boli precum fainarea, alternarioza, patarea alba si cafenie.

Cum sa previi aparitia manei la tomate

Mana la tomate
Mana la tomate

Dupa ce ai aplicat tratamentele, ar fi bine sa stii si ce poti face pentru a preveni aceasta boala la plantele din gradina ta.

In primul rand, este necesar sa stii ca se evita rotatia culturii si evitarea plantarii cartofului in apropierea culturilor de rosii.

Pentru ca mana apare mai intai la cartofi, aceasta se va propaga la tomate in aproximativ 10 zile.

Tratament mana la rosii. Irigarea folosind rigole sau furtun cu picurare este una dintre cele mai bune metode, deoarece in acest fel nu se va forma apa pe frunze, iar ciuperca nu va avea un mediu ideal sa se dezvolte.

Citeste si: Ingrasamant natural pentru rosii, cu drojdie. Cum sa fertilizezi plantele din gradina ta

In cazul in care a existat boala la rosii, plantele infectate trebuie scoase din pamant, stranse si arse. Totodata, frunzele infectate trebuie rupte, pentru ca boala sa nu se extinda catre celelalte organe ale plantei.

Chiar si la plantare trebuie sa ai grija, deoarece semintele se dezinfecteaza folosind fungicide speciale.

Desigur, culturile din solarii trebuie aerisite corespunzator, iar temperatura trebuie sa fie constante, astfel incat sa nu apara condensul.