Cum sa combati putregaiul cenusiu la tomate (Botrytis Cinerea). Ce tratament sa aplici
Cum sa combati putregaiul cenusiu la tomate (Botrytis Cinerea). Ce tratament sa aplici

Cum sa combati putregaiul cenusiu la tomate (Botrytis Cinerea). Ce tratament sa aplici


Cum sa combati putregaiul cenusiu la tomate (Botrytis Cinerea), dar mai ales care sunt primele simptome care arata o infectare a plantelor. In ce conditii apare mucegaiul cenusiu si cum iti poate afecta cultura. Ce tratament trebuie sa aplici.

Cum sa combati putregaiul cenusiu la tomate (Botrytis Cinerea). Ce tratament sa aplici – Cuprins:

Botrytis Cinerea. In ce conditii se instaleaza mucegaiul cenusiu

Botrytis Cinerea la rosii
Botrytis Cinerea la rosii

Inainte de toate ar fi bine sa stii si in ce conditii se instaleaza putregaiul cenusiu sau mucegaiul cenusiu. Adica atacul ciupercii Botrytis Cinerea.

Dupa cum era de asteptat, principala cauza care duce la dezvoltarea acestui fung este umiditatea ridicata, adica peste 90%.

Totodata, putregaiul cenusiu la tomate are ca si cauze temperaturile scazute, luminozitatea scazuta, lipsa aerisirii, udarea excesiva, dar si fertilizarea care nu este facuta in mod corect.

Trebuie sa mai stii faptul ca aceasta ciuperca poate afecta plantele in mai multe fenofaze. Atunci cand vorbim despre rasaduri, aceasta poate fi observata pe cotiledoanele senescente, iar urmatorul pas va fi caderea plantutei.

Citeste si: Cum sa cultivi tomate folosind metoda Maslov si sa cresti productia de 10 ori

Citeste si:
Frunze galbene la rosii. Cum sa combati si care sunt cauzele

Totusi, putregaiul cenusiu va ataca mai ales fructele, unde il vom observa sub forma unui mucegai. Fructele se vor desprinde cu usurinta si vor cadea pe suprafata solului. Drept urmare, cultura de tomate poate fi afectata foarte rapid.

Botrytis Cinerea va ataca mai ales culturile extratimpurii, mai ales in solariile care sunt foarte bine izolate si care pastreaza un nivel de umiditate extrem de ridicat, de peste 90%.

Dupa cum spunea, tipurile de ingrasamant dar si cantitatea administrata tomatelor poate duce la o infectare cu aceasta ciuperca. In cazul in care vei folosi cantitati mari de azot, creste si incidenta de infectare a culturii de tomate cu Botrytis Cinerea. Explicatia este destul de simpla, frunzele se vor dezvolta prea repede, insa imunitatea acestora va fi scazuta.

Cum sa combati putregaiul cenusiu la tomate. Ce tratament poti aplica

Putregaiul cenusiu la tomate
Putregaiul cenusiu la tomate

Cum sa combati putregaiul cenusiu la tomate. Iata ce tratament poti aplica si cum actioneaza substantele folosite. Ce trebuie sa stii si tu, daca ai intampinat aceasta problema in gradina ta.

In primul rand, va trebui sa strangi si sa distrugi plantle afectate, insa iti recomandam si folosirea hibrizilor rezistenti la aceasta boala. 

Primul tratament pentru a combate putregaiul cenusiu la tomate poate fi facut cu Teldor 500 SC, un fungicid cu actiune de contact si local sistemica. 

Citeste si:
Cum sa montezi un televizor pe perete si care este inaltimea ideala

O alta alternativa poate fi si Ortiva Top, un fungicid cunoscut printre cei ce cultiva legume, care va impiedica patrunderea sporilor in frunzele de tomate.

O alta solutie este si Switch 62.5 WG, un produs ce va inhiba germinarea sporilor si va intrerupe dezvoltarea ciupercii Botrytis Cinerea.

In cazul in care cauti un fungicid biologic de origine naturala, iti recomandam sa folosesti Taegro.

Alte tratamente eficiente impotriva putregaiului cenusiu la tomate sunt Folpan 80 WDG, Score 250 EC sau Pyrus 400 SC.


Ti-a placut acest articol? Distribuie-l si prietenilor tai!