Cum sa te protejezi de ger. 6 lucruri pe care sa nu le faci
Cum sa te protejezi de ger. 6 lucruri pe care sa nu le faci

Cum sa te protejezi de ger. 6 lucruri pe care sa nu le faci


Cum sa te protejezi de ger. Frigul si mai ales gerul sunt extrem de periculoase pentru sanatate si, mai ales gerul, poate avea risc vital in cazul expunerii prelungite. Desigur, expunerea la frig ne poate imbolnavi, indiferent de varsta, fiind mai periculoasa pentru grupele de risc, adica pentru copii, batrani si persoanele care sufera de o boala cronica si care au imunitatea scazuta.

Cum sa te protejezi de ger. 6 lucruri pe care sa nu le faci – Cuprins:

Cum sa te protejezi de ger

Cum sa te protejezi de ger
Cum sa te protejezi de ger

Asta nu inseamna ca trebuie sa ne incuiem in casa si sa hibernam precum ursul ursul pana ce temperaturile vor fi suficient de prietenoase, ci mai degraba sa tinem cont de cateva sfaturi de la medici, indicatii care ne pot ajuta sa prevenim eventualele imbolnaviri cauzate de expunerea (prelungita) la temperaturi scazute. Ce trebuie sa stii si cum sa te protejezi de ger.

Bineinteles, este important cu ce ne imbracam cand mergem afara iarna, mai ales daca petrecem mai mult timp in ger. Asadar, este evident ca nu vom iesi la plimbare in toiul iernii in tricou, insa nici cu sapte cojoace pe noi nu este o alternativa fericita.

Medicii recomanda purtarea unui tricou sau a unei bluze de corp, din bumbac, peste care sa purtam un pulover si apoi geaca de iarna. La fel de importante sunt picioarele. Cand este foarte frig afara se recomanda purtarea unor colanti pe sub clasica pereche de blugi. Pentru ca primele expuse la frig sunt extremitatile, o pereche de sosete mai serioase si niste ghete sau bocanci care sa tina bine de cald sunt alegerea potrivita.

Nu este recomandata purtarea mai multor perechi de sosete deoarece aceasta practica va afecta circulatia periferica, iar picioarele se vor mentine reci. Atentie si la cat de stranse sunt aceste sosete. Mai degraba alege o pereche de ghete de calitate si imblanite pentru zilele foarte reci. Si daca tot vorbim despre extremitati, un fes calduros, un sal sau un fular si o pereche de manusi nu ar trebui sa lipseasca din echipamentul de iarna grea.

Sosete de lana
Sosete de lana

Cum sa te protejezi de ger. Asa cum am spus, daca purtarea unui tricou pe sub geaca nu este cea mai buna alegere iarna, mai ales in zilele cand este ger si temperaturile scad sub 0 grade Celsius, nici imbracarea cu foarte multe haine nu este indicata. Sunt sanse mari ca initial sa ne incalzim si sa transpiram, iar asta, dincolo de riscul de imbolnavire pe care il aduce, nu face altceva decat sa amplifice senzatia de frig.

Oricat de frig ar fi, medicii nu recomanda purtarea fularului peste nas si gura. Acolo se vor acumula bacterii si asta va creste riscul de imbolnavire, mai ales in randul copiilor. De fapt, aceasta practica de infofolire este mai degraba intalnita in randul copiilor. Desigur, nu este alegerea lor.

Trebuie sa mai stii ca, desi este o idee larg raspandita in randul populatiei, alcoolul nu aduce niciun beneficiu in zilele foarte reci, ba din contra. Bine, el nu aduce beneficii in general, insa cand este foarte frig, desi senzatia initiala este de incalzire, cand bem alcoolul, el contribuie din plin la deshidratarea organismului si amplificarea senzatiei de frig.

Nici bauturile calde nu sunt de mare ajutor si asta dintr-un motiv similar. Desi prima impresie este de incalzire, in fapt, un lichid cald va duce la eliminarea caldurii din corp prin transpiratie, iar aceasta si prin deshidratare, va duce la amplificarea senzatiei de frig. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cum sa te protejezi de ger.

Alimentatia pe timpul iernii este indicat sa includa citrice, ghimbir si dovlecel, fructe si legume care, spun medicii, ar ajuta organismul sa se adapteze si sa supoarte mai usor temperaturile scazute.

De ce nu trebuie evitata expunerea la frig

Plimbare in zapada
Plimbare in zapada

Daca nu avem contraindicatii de la medic, nu este bine sa evitam expunerea la frig. Desigur, daca temperaturile scad sub -15, poate chiar -20 de grade Celsius, atunci o expunere prelungita clar nu poate fi benefica. Insa chiar si asa, o plimbare scurta in aer liber vine cu beneficii pentru organism. Insa trebuie sa stii cum sa te protejezi de ger.

Daca frigul este unul mai usor de tolerat de catre organism, adica undeva la -5 grade Celsius, atunci o plimbare de o ora prin parc este minunata. Si este indicata si in cazul copiilor, indiferent de varsta. Atentie insa, asa cum am spus, la hainele pe care alegem sa le purtam.

Citeste si: Cum sa scapi de calorii fara prea mult efort

As vrea sa iti mai spun ceva. Mai ales daca alegi sa dai o fuga la munte sau sa iesi la zapada, este extrem de important sa alegi haine care te protejeaza de apa sau, daca nu le ai la indemana si nu vrei sa investesti in ele, sa nu stai cu hainele ude pe tine in frig. Atentie si la picioare si la incaltamintea pe care o porti. Degeraturile pot sa apara foarte usor si, din pacate, nu sunt cele mai usor de dus afectiuni.

Trebuie sa mai stii ca schimbarea brusca temperaturii nu este buna pentru organism. Asadar, cu cat petreci mai mult timp in casa, la caldura, cu atat corpului ii va fi mai greu sa se adapteze la temperaturi scazute. Si da, poate ca nu este o idee buna sa iesi de la 30 de grade cu plus direct la -20 de grade Celsius. De asta spun ca ar fi ideal sa incerci sa iesi din casa in fiecare zi…