Combatere tuta absoluta. Cum sa scapi de molia miniera a tomatelor
Combatere tuta absoluta. Cum sa scapi de molia miniera a tomatelor

Combatere tuta absoluta. Cum sa scapi de molia miniera a tomatelor


Combatere tuta absoluta. Afla cum sa scapi de molia miniera a tomatelor si cum iti poti proteja cultura de rosii din gradina. Mare atentie, pentru ca vorbim despre un daunator foarte agresiv, care poate afecta destul de grav culturile de legume si mai ales cele de rosii.

Cum arata tuta absoluta sau molia tomatelor

Larva molia miniera a tomatelor
Larva molia miniera a tomatelor

Combatere tuta absoluta. Inainte sa stii cum sa aplici tratamentele, ar trebui sa stii si cum arata tuta absoluta sau molia miniera a tomatelor. Nu de alta, dar este necesar sa identifici daunatorii pentru a aplica in mode corect tratamentele.

Citeste si: Viespi in gradina. Cum sa folosesti acesti daunatori si care sunt beneficiile

Inainte de toate, ar trebuie sa stii ca pupa moliilor este de culoare verde, iar atunci cand va aparea adultul aceasta ia culoarea brun inchis.

Totodata, ouale acestor molii sunt foarte mici si au o culoare crem. In momentul eclozarii, ouale iau o culoare neagra.

Larva/omida Tuta absoluta
Larva/omida Tuta absoluta

Larvele sau omizile au o culoare crem, iar lungimea poate ajunge pana la 0.8 mm.

Ajunse la maturitate, larvele au culoarea verde-galbuie cu o usoara tenta rosie, iar pe spate au doua benzi negre. Pupele au o culoare maro deschis si ating o dimensiune de 7-10 mm.

In cele din urma, molia adulta are forma unui fluture de culoare cenusie, cu o tenta de argintiu.

Tuta absoluta
Tuta absoluta

Combatere tuta absoluta. De asemenea, gasim si pete mici si negre situate pe aripile din spate. Lungimea moliei este de aproximativ 7 milimetri, iar anvergura aripilor poate atinge 10 milimetri.

Ciclul de viata al moliei miniere este de 29-38 de zile, in functie de temperatura. Daunatorul prefera temperaturile ridicate, iar asta inseamna ca se va reproduce mai repede.

Femelele pot depune pana la 260 de oua de-a lungul ciclului de viata, iar asta inseamna sanse reduse de a iti salva cultura de rosii. Daunele cele mai mari se produc la stadiu larve sau omizi.

Cand ataca tuta absoluta culturile de rosii si cum sa recunosti invazia

Combatere tuta absoluta. Cum sa scapi de molia tomatelor
Combatere tuta absoluta. Cum sa scapi de molia tomatelor

Combatere tuta absoluta. Este esential sa stii ca tuta absoluta poate ataca o cultura de rosii in perioada mai-iunie, adica in perioada in care rosia este aproape de maturitate.

Aici ne referim la culturile din aer liber, pentru ca la plantatiile de rosii din sere sau solarii, atacul moliei miniere a tomatelor se poate face mai devreme datorita temperaturilor mai ridicate.

Mai trebuie sa stii si temperaturile ridicate favorizeaza atactul moliilor, asa ca mare atentie atunci cand vine sezonul cald.

Invazie molia miniera a tomatelor
Invazie molia miniera a tomatelor

Foarte interesant este faptul ca atacurile asupra culturilor se produc doar in timpul notii, asa ca va fi destul de dificil sa iti dai seama ce iti ataca rosiile.

Totodata, ar trebui sa stii si cum sa recunosti o invazie al acestui daunator. Ei bine, in primul rand vei observa si o pata ovala, in care se gasesc si excrementele de culoare neagra ale moliei. Mai mult decat atat, se pot observa si pete de culoare alba.

Tuta absoluta ataca si fructele plantelor, asa ca vei observa niste pete de culoare bruna-cenusie. Asta inseamna ca rosiile isi vor pierde si valoarea comerciala.

Combatere tuta absoluta. Cum sa elimini molia miniera a tomatelor

Combatere tuta absoluta
Combatere tuta absoluta

Daca si tu ai intampinat probleme cu aceasta molie miniera, o sa iti spunem ce trebuie sa faci pentru a combate invazia. In primul rand, va trebui sa utilizezi capcanele Delta lipicioase cu feromoni.

Modul de actionare este destul de simplu, pentru ca aceste capcane vor atrage masculii, iar fara acestia femelele nu se vor putea reproduce. Drept urmare, se va reduce si posibilitatea moliilor de a se raspandi.

Citeste si: Stropirea rosiilor cu bicarbonat de sodiu. Cum sa prepari solutia

Combatere tuta absoluta. Totodata, mai poti aplica si un tratament inca de la eclozarea primelor larve. Va recomandam Alverde de la BASF, datorita substantei active metaflumizon. Acest insecticid se poate aplica si in perioadele in care temperaturile sunt ridicate.

Mai poti aplica tratamente cu insecticide de la Marcose, precum Coragen, Affirm, Vertimec, Bermectine si Voliam Targo.