Rosii gustoase in gradina
Rosii gustoase in gradina

Cum sa obtii rosii mai gustoase cu ajutorul altor plante din gradina


Cum sa obtii rosii gustoase. Rosiile din gradina proprie sunt preferatele tuturor dintr-un motiv extrem de simplu, si anume gustul lor care nu se poate compara cu cel al rosilor pe care le gasim la supermarket.

Cum sa obtii rosii mai gustoase cu ajutorul altor plante din gradina – Cuprins:

Cum pot fi ajutate rosiile de alte plante din gradina

Rosii gustoase coapte in gradina
Rosii coapte in gradina

Cum sa obtii rosii gustoase. Daca ai o gradina si daca cultivi rosii, vrem sa te invatam astazi o metoda prin care poti obtine rosii mai gustoase cu ajutorul altor plante din gradina.

Mai exact, vorbim despre o metoda care presupune cultivarea plantelor care se agreeaza reciproc, neconcurand intre ele pentru lumina, apa si alte elemente nutritive.

Citeste si: Metoda lenesa de cultivare a rosiilor. Iata cum sa o aplici!

Nu este nimic inovator de care sa nu se mai fi auzit inca, aceasta metoda fiind practicata de sute de ani!

Asadar, daca vrei sa ai o cultura de rosii sanatoasa, iti vom spune in randurile urmatoare care sunt plantele de care te poti ajuta pentru a obtine o productie buna.

Rosii gustoase. Cum sa le obtii cu ajutorul acestor plante

Cum sa obtii rosii gustoase. Plantate impreuna cu rosiile, aceste plante le va feri in cele din urma de daunatori. De asemenea, aceste plante vor atrage insecte benefice, care au un rol important in obtinerea unor recolte bogate.

Rosii gustoase Ceapa verde
Ceapa verde

Ceapa, usturoiul si arpagicul. Datorita mirosului puternic pe care il emana, aceste plante reusesc sa indeparteze o buna parte dintre paduchii de plante.

De asemenea, arpagicul tine la departare fluturii de varza si musca morcovului, in timp ce usturoiul respinge gandacul japonez, acarienii, musculitele albe, furnicii si chiar si iepurii.

Galbenele inflorite
Galbenele inflorite

Cum sa obtii rosii gustoase. Galbenelele tin la distanta parazitii. Indiferent de cultura, galbenelele se dovedesc utile in orice gradina, acestea putand respinge viermele cu corn al rosilor si gandacul de asparagus.

Totodata, galbenelele au un rol important si atunci cand vine vorba despre indepartarea parazitilor Circulifer Tenellus, acestia fiind purtatori de virusi care ataca rosiile si vinetele.

Muscate
Muscate

Muscatele indeparteaza acarienii. Muscatele sunt de regula o cultura capcana, plantandu-se de cele mai multe ori in vecinatatea culturilor principale.

Citeste si: Ingrasamant natural pentru rosii, cu drojdie. Cum sa fertilizezi plantele din gradina ta

Muscatele atrag daunatorii trandafirilor si vitei de vie, parazitii Circulifer Tenellus. Totodata, muscatele reusesc chiar sa respinga acarienii!

Asadar, muscatele nu sunt benefice numai pentru culturile de tomate, ci si pentru culturile de ardei, porumb, varza sau conopida.

Rosii gustoase Muscate
Muscate

Cum sa obtii rosii gustoase. Floarea soarelui atrage furnicile. Specialistii recomanda ca alaturi de fiecare cultura de rosii sa fie semanate si cateva fire de floarea soarelui.

Aceste plante atrag furnicile ce consuma paduchii de pe plantele de tomate. De asemenea, floarea soarelui mai atrage si multe insecte benefice si viespi. Nu in ultimul rand, floarea soarelui mai tine la distanta si molia de toamna.

Petunii
Petunii

Petuniile indeparteaza gandacii. La fel ca si in cazul muscatelor despre care pomeneam in randurile anterioare, si aceste plante se folosesc tot pe post de capcana.

Aceste flori sunt atat de utilizate deoarece resping afidele, gandacul japonez, gandacul de sparanghel, gandacul mexican de fasole si gandacii de pepeni. Nu in ultimul rand, petuniile mai atrag si parazitii Circulifer Tenellus.

Rosii gustoase Condurasi
Condurasi

Cum sa obtii rosii gustoase. Condurasii tin la distanta omizile. Ramanem in zona culturilor capcana si trebuie sa va spunem si despre condurasi, acestia fiind de regula plantati in jurul tomatelor.

Condurasii resping afidele si omizile, dar si insectele pradatoare. De asemenea, condurasii mai au si rolul de a respinge afidele lanoase, musculitele albe si fluturii de varza.

Limba mielului
Limba mielului

Limba mielului atrage albinele. Si limba mielului este intalnita destul de des in gradinile de la noi din tara, aceasta fiind considerata de specialisti drept o planta companion universala.

Vorbim despre o planta perena, care provine din flora spontana si care poate creste pana la cel mult 60 cm inaltime. Limba mielului poate fi plantata pe orice tip de sol.

Citeste si: Cum sa plantezi seminte de rosii pentru rasad. Ghidul complet

Ei bine, aceasta planta reuseste sa creasca rezistenta la boli si daunatori a tomatelor. De asemenea, protejeaza tomatele de atacul insectelor.

In plus, limba mielului respinge si chiar omoara viermele cu corn, un daunator al rosilor. Nu in ultimul rand, aceasta planta mai atrage albinele si insectele pradatoare, precum buburuzele.

Busuioc
Busuioc

Cum sa obtii rosii gustoase. Busuiocul face rosiile mai bune la gust. Nu putem sa incheiem acest material fara sa vorbim si despre busuioc.

Acesta nu protejeaza tomatele de daunatori in niciun fel, insa este extrem de benefic pentru orice cultura de rosii.

Citeste si: Cum sa cultivi rosii bio. Evita pesticidele si aplica metoda cu fir de cupru

Si asta pentru ca specialistii sustin ca busuiocul imbunatateste aroma rosiilor, facandu-le mult mai gustoase. Cu cat vor fi mai apropiate randurile de rosii de cele de busuioc, cu atat aromele vor fi mai puternice.