Plante companion. Afla cum poti sa protejezi legumele din gradina ta impotriva daunatorilor, dar si a bolilor. Este cea mai buna metoda daca vrei sa ai o gradina bio si vrei sa eviti folosirea insecticidelor ori a pesticidelor.
Ce sunt plantele companion si care este rolul lor in gradina?
In cazul in care nu ai auzit de acestea, o sa iti spunem ca plantele companion au ca scop protejarea legumelor impotriva daunatorilor sau a diferitelor boli. Practic, folosesti aceste plante pentru a evita insecticidele si pesticidele.
Citeste si: Determinare pH sol. Cum sa afli valoarea folosind otet si bicarbonat de sodiu
Este cea mai simpla metoda pentru a creste, in gradina de acasa, legume care nu sunt tratate sub nicio forma. Plantele companion emana anumite mirosuri care alunga daunatorii din gradina.
De asemenea, exista plante care atrag daunatorii, insa acestea reprezinta o capcana pentru anumite insecte.
Astfel, melcii, parazitii, furnicile, afidele sau omizile sunt atrase de plante. Drept urmare, poti proteja alte legume doar cultivand plantele pe care vi le vom spune.
Plante companion. Cum sa protejezi legumele din gradina ta
Dupa cum spuneam, anumite plante emana mirosuri care indeparteaza daunatorii legumelor, asa ca vorbim despre o adevarata bariera bio. Â De asemenea, exista plante care atrag daunatorii, iar legumele din gradina ta pot creste in voie.
Una dintre cele mai utilizate plante companion din gradina este busuiocul, binecunoscuta planta aromatica ce poate avea grija de legumele tale si care poate respinge mustele ori tantarii.
Busuiocul protejeaza rosiile, ardeii, fasolea, varza, sfecla, sparanghelul si patrunjelul. Totodata, busuiocul poate face rosiile mai gustoase, dar si mai aromate.
Craita este cunoscuta si ca planta sanitar , iar aceasta este esentiala ca intr-o gradina ecologica in care nu se folosesc insecticide sau pesticide.
Craitele pot fi folosite si ca plante decorative, asa ca au doua mari avantaje.
Citeste si: Cum sa folosesti bicarbonat de sodiu in gradina
Daca radacinile craitelor elibereaza o substanta care combate nematodele, mirosul florile tine la departare musculitele albe, parazitii, gandacul mexican de fasole, unele tipuri de afide, dar si purtatorii de virusi ce pot ataca rosiile.
Plante companion. Tocmai din acest motiv, sunt produse insecticide ecologice folosind radacinile si florile craitelor.
Daca vrei sa ai o gradina bio, atunci craitele nu trebuie sa lipseasca din gradina ta de acasa.
Condurasii sunt cunoscute pentru frunzele si florile comestibile, insa mai interesant este faptul ca aceste plante pot atrage afidele si omizile, asa ca planta poate juca rolul de capcana.
Mai mult decat atat, condurasii sau nastureii pot tine la departare musculitele albe, gandacii de dovleci, gandacii de castraveti ori gandacii de pepeni.
Drept urmare, poti folosi aceste plante pentru a proteja rosiile, castravetii, dovleceii, pepeni, fasolea, varza, gulia, ridichile, vinetele si gulia. Totodata, ii poti folosi pentru a proteja si pomii fructiferi.
Plante companion. Despre lavanda am tot scris, insa o aducem iarasi in discutie.
Cu toate ca ne place mirosul de lavanda, acesta tine la departare si daunatorii precum trandafirii de afide sau paduchii verzi.
Cu toate ca tine la departare anumite insecte, poate atrage unele benefice precum albinele sau fluturii care ajuta la polenizarea plantelor.
Salvia este o alta planta aromatica, dar si medicinala, folosita in gradina ca planta companion. Aceasta tine la departare fluturii de varza, musca morcovului, melcii sau gandacii de fasole.
La fel ca si lavanda, salvia poate atrage albinele si fluturii, iar in acest fel stimuleaza polenizarea plantelor.
Poti folosi salvia ca planta companion pentru varza, broccoli, fasole, morcovi, rosie sau conopida.
Plante companion. Pe langa aceste plante, poti folosi si legume pentru a proteja alte soiuri de legume.
De exemplu, usturoiul va tine la departare afidele care pot ataca rosiile, dar si puricii care ataca varza ori viermii care ataca morcovii. Usturoiul este un antifungic ecologic.
Telina va alunga fluturele verzei, in timp ce ceapa, prazul si arpagicul va proteja cultura de morcovi de nematozi si musculite, dar si melcii sau afidele. Urzica si hreanul vor alunga gandacul de Colorado.
Citeste si: Cum sa prepari zeama bordeleza si cand sa o folosesti
Mai mult decat atat, mai trebuie sa stii ca muscatele si petuniile vor proteja rosiile, ardeii si vinetele, pentru ca atrag parazitii acestor legume.
Tataneasa va tine la departare melcii, asa ca iti recomandam sa o cultivi in apropierea plantatiei de salata, varza sau capsuni.
Mai poti cultiva marar printre randurile de varza, fasole sau conopida. Astfel, vei atrage viespile care se hranesc cu parazitii acestor legume.