Cum sa scapi de gargarita boabelor de fasole. Metode de combatere
Cum sa scapi de gargarita boabelor de fasole. Metode de combatere

Cum sa scapi de gargarita boabelor de fasole. Metode de combatere


Cum sa scapi de gargarita boabelor de fasole. Afla care sunt cele mai utile metode de combatere si de ce ar fi bine sa actionezi din timp. Iti mai spunem si cate ceva despre ciclul biologic al gargaritei fasolei, dar si care sunt semnele unui atac.

Cum sa scapi de gargarita boabelor de fasole. Metode de combatere – Cuprins:

Cum arata gargarita fasolei si care este ciclul biologic

Gargarita boabelor de fasole
Gargarita boabelor de fasole

Gargarita fasolei (Acanthoscelides obtectus) este un daunator raspandit pe aproape toate continentele, iar aici mentionam Europa, Asia, Africa, America de Nord si de Sud, dar si in Australia. Vorbim despre un daunator la nivel global, care face destule pagube si in Romania.

Gargarita boabelor de fasole are o lungime de 3.5-5 mm lungime, iar culoarea corpului este maro. Corpul acestei insecte este acoperit de peri care au o culoare maro-cenusie.

In perioada de reproducere, femela va depune aproximativ 200 de oua pe linia de sutura a pastailor, dar si pe boabele de fasole. Ouale au o lungime de 0.7 mm, au o culoare alba si incubatia va dura aproximativ o luna.

Citeste si: Cum sa scapi de coropisnite. Metode istete de combatere, 100% naturale

Cand ajung la maturitate, larvele au o lungime de 0.5 cm, culoarea corpului este alba, in timp ce capul acestora are o culoare maro. Perioada larvara dureaza aproximativ o luna, dupa care perioada de pupa va dura intre 2 si 3 saptamani.

Asadar, intreg ciclul biologic va dura intre 90 si 100 de zile, in functie de conditiile climatice. Vestea proasta este ca gargarita boabelor de fasole poate avea 3-4 generatii pe an. O generatie va fi in camp, insa 2-3 vor fi atunci cand boabele de fasole sunt depozitate.

In depozit, ouale vor fi depuse pe boabele de fasole, iar larvele vor patrunde in interiorul boabelor. Un bob de fasole poate gazdui pana la 50 de larve, iar acestea se vor impupa in bob.

Temperaturile mai mici de 12 grade Celsius vor opri activitatea acestui daunator, iar acesta va ierna un depozit. Gargarita poate fi gasita pe boabele de fasole, dar si in crapaturile depozitelor, pe tavan sau pe podea.

Cum sa scapi de gargarita boabelor de fasole

Gargarita fasolei
Gargarita fasolei

Inainte de toate, ar fi bine sa stii si cum sa identifici un atac al acestei gargarite de fasole, pentru ca daunatorul poate compromite in totalitate recolta. Semnele atactului sunt destul de usor de identificat, deoarece gargaritele se vor hrani cu frunzele si pastaile plantelor de fasole. Cand vine vorba de boabele de fasole, acestea vor avea mici gauri circulare.

Pentru a combate gargarita boabelor de fasole este nevoie de aplici tratamente fitosanitare in camp cu unul din aceste produse: Decis Mega, Fastac, Mavrik, Helios 480 EC (care poate inlocui Reldan), K-Othrine sau K-Obiol. Aceste tratamente se fac la interval de 10-12 zile, la sfarsitul infloririi. Asadar, tratamentele foliare se fac pe perioada verii, atunci cand observi pastaile infestate.

Daca ai recoltat deja fasolea, cea mai simpla metoda este sa pastrezi boabele la temperaturi mai mici de 3 grade Celsius, pentru ca astfel vei impiedica si dezvoltarea acestui daunator. In caz contrar, se vor aplica tratamente pentru dezinfectia depozitelor sau a semintelor depozitate.