Cum sa scapi de coropisnite. Afla metodele istete pe care le ai la indemana pentru a combate acest temut daunator fara sa afectezi in plus cultura de legume. Iti prezentam procedee bio, cu rata de succes foarte buna.
Ce este coropisnita si ce ataca?
Cu totii am auzit de coropisnite, acest daunator extrem de periculos pentru culturi. Coropisnitele (sau chifteritele) sunt insecte apartinand familiei Gryllotalpidae, avand corpul solid si o lungime de 3–5 cm, ochi compusi si membre anterioare sub forma de lopeti, bine dezvoltate pentru sapat si inot. De asemenea, indivizii adulti pot zbura pana la opt kilometri in sezonul de imperechere. Insectele sunt active mare parte din an si hiberneaza in timpul iernii.
Indivizii tineri pot avea aripi mai scurte si infatisarea lor variaza in functie de specie, semanand cu cosasi, furnici foarte mari sau termite.
Sunt considerati cei mai periculosi daunatori din gradinile de legume, rasadnite, sere, solarii cat si de pe campurile cultivate de agricultori.
Citeste si: Cum sa scapi de gandacii de Colorado. Cele mai eficiente solutii chimice sau metode 100% naturale
Cand vine vorba de gradina de legume, temutele coropisnite ataca morcovii, conopida, vinetele, ardeii si tomatele. Nici rasadnitele nu sunt de neglijat, insecta facand ravagii imediat dupa semanat. Practic, atacul se face prin dislocarea semintelor in germinare.
Radacinile sunt retezare de coropisnitele adulte si de larvele lor imediat dupa repicare si la fel se intampla si dupa ce acestea au fost transplantate. Daca nu se intervine la timp si cu eficienta maxima, insectele pot aduce daune insemnate care se contretizeaza prin pierderi de pana la 60 % din rasadurile puse.
Agricultorii care folosesc metode chimice de combatere a lor, scapa usor de daunatori. In cazul celor care practica agricultura ecologica, lucrurile se pot ingreuna putin, dar si in acest caz exista metode de combatare extrem de eficiente, probate de-a lungul timpului.
Cum sa scapi de coropisnite, metode 100% naturale
Cum sa scapi de coropisnite. Metodele de combatere sunt putine la numar, atunci cand apelam la cele de natura bio, dar eficiente. Evident, ele nu implica utilizarea solutiilor sau a substantelor cumparate din comert care contin chimicale.
O metoda isteata si bio de combatere a coropisnitelor din gradina de legume este si cea a borcanului cu bere care este ingropat in pamant. Metoda functioneaza doar pe suprafete mici (ideala pentru solarii de 30-40 mp) si nu afecteaza in niciun fel cultura. Pentru a da rezultatele dorite, de combatere a daunatorului, trebuie sa stii ca berea trebuie sa fie in permanenta proaspata. Concret, trebuie inlocuita o data la doua sau trei zile.
Citeste si: Cum sa scapi de gandaci puturosi si ce tratamente sa aplici
Pentru a crea aceasta capcana, ai nevoie de borcane de 80 de mililitri. Se ingroapa in pamant, avand grija ca gura sa ramana la suprafata, fara a se introduce sol in el. Adauga apoi bere, care sa umple borcanul cam pe sfert. Coropisnitele vor fi atrase de miros si umezeala. Capcana trebuie verificata zilnic
O alta metoda de combatere a acestor coropisnite, foarte asemanatoare celei prezentate anterior, este si cea a borcanului gol. Practic se procedeaza identic ca in cazul borcanului cu bere, doar ca, de data aceasta, nu se mai adauga lichidul. Coropisnitele vor fi atrase de data aceasta doar de umezeala care o sa apara in borcan. Si aceasta metoda se aplica doar pentru suprafetele mici. Borcanul trebuie verificat de cateva ori pe zi.
Cand vine vorba de metode ecologice de starpire a temutelor insecte trebuie sa stii ca poti apela si la gunoiul proaspat de grajd (ideal este cel de vaca sau de cal). Metoda da roade in special pe timp de iarna. Coropisnitele vor fi atrase de umezeala si gunoi, si astfel vor fi cu mult mai usor de prins. Practic, aceste coropisnite vor fi atrase in capcana.
Ca sa pui in aplicare metoda, trebuie sa faci gropi de aproximativ 60-80 de centimetri pe care le umpli cu gunoi de grajd, paie si putin pamant ca sa mentina caldura. Se creaza astfel mediul ideal pentru iernat. Este indicat ca gunoiul sa fie schimbat atunci cand da inghetul.
De coropisnite poti scapa si cu ajutorul capcanelor cu malai si zahar. Metoda este foarte buna pentru suprafetele mari. Un astfel de amestec este pe placul coropisnitelor care il vor consuma destul de rapid, dar foarte daunator pentru sanatatea lor.
Malaiul provoaca anumite schimbari in stomacul insectelor care se umfla si, intr-un final conduce la moarte. Metoda este inca in testare, insa rezultatele obtinute pana in prezent sunt destul de satisfacatoare.
Daca te confrunti cu o asemenea problema la o cultura care se afla pe camp, trebuie sa stii ca ai sanse mari sa scapi de ei in mod natural. Coropisnitele au multi pradatori naturali. Ciorile, mierlele, cartitetele , chitcanii sau bufnitele, care adora sa consume aceste insecte.