Determinare pH sol. Cum sa afli valoarea folosind otet si bicarbonat de sodiu
Determinare pH sol. Cum sa afli valoarea folosind otet si bicarbonat de sodiu

Determinare pH sol. Cum sa afli valoarea folosind otet si bicarbonat de sodiu


Determinare pH sol. Dupa cum bine stii, pH-ul solului este extrem de important atunci cand vrei sa cultivi legume in gradina, asa ca ar fi bine sa stii cum sa afli valoarea acestuia inainte de a planta ceva. Este extrem de usor si poti folosi doar ingrediente din casa.

Ce exprima valoarea pH a solului din gradina ta?

Determinare pH sol. Daca inca nu stiai aest lucru, pH iti va oferi informatii despre solul tau, mai exact daca este vorba de un mediu acid, alcalin sau neutru. Astfel, vei stii ce plante poti sa cultivi sau cum sa pregatesti solul pentru legumele pe care vrei sa le plantezi.

Citeste si: Cum sa folosesti bicarbonat de sodiu in gradina

In cazul in care valoarea pH-uui este sub 7, vorbim despre un sol acid, iar daca valoarea este peste 7, atunci solul este alcalin. Un sol neutru are o valoare a pH-ului de 7.

Ar mai trebui sa stii ca majoritatea plantelor prefera solurile cu un pH neutru, slab acid sau slab alcalin, cu valori intre 6.3 si 7.5. Este recomandat sa semeni sau sa plentezi anumite specii doar dupa ce faci si o analiza a solului.

Determinare pH sol. Cum sa afli valoarea folosind bicarbonat de sodiu si otet

Determinare pH sol
Determinare pH sol

Poti determina pH-ul solului din gradina ta folosind ingrediente din bucatarie, mai exact bicarbonat de sodiu si otet. Este extrem de simplu si nu trebuie sa fii un expert in gradinarit pentru a face acest lucru.

Pentru a face acest lucru, o sa ai nevoie de doua mostre de sol din gradina ta. Dupa aceea, pregateste 120 ml de otet, 60 de grame de bicarbonat de sodiu si 120 ml de apa.

Citeste si: Cum sa prepari zeama bordeleza si cand sa o folosesti

Determinare pH sol. Pune otet peste prima mostra de sol si vezi daca ies bule de aer. Daca acest lucru se intampla, inseamna ca valoarea pH-ului este mai mare de 7, adica este un mediu alcalin.

In cazul in care nu s-a intamplat nimic atunci cand ai pus otet peste prima mostra de pamant, trecem la pasul urmator. Amesteca bicarbonatul de sodiu cu apa, iar apoi pune solutia peste cea de-a doua mostra de pamant.

Vei observa ca vor iesi bule de aer, iar acest lucru inseamna ca pH-ul solului este mai mic de 7, adica vorbim despre un mediu acid.

Cum sa reglezi pH-ul solului

Reglare pH sol
Reglare pH sol

Determinare pH sol. In cazul in care solul este prea alcalin, scaderea pH-ului se face prin adaos de sulf. Totusi, aceasta este o solutie de lunga durata, insa una mai rapida ar fi sulfatul de aluminiu.

Nu se recomanda folosirea in exces, pentru ca acest lucru duce la acumulearea unei cantitati mari de aluminiu in pamant.

Citeste si: Calendar stropiri pomi fructiferi. Cum sa faci tratamentele in mod corect

Daca solul este prea acid, atunci corectia acestuia se va face prin adaos de amendamente calcaroase, var, faina de oase sau cenusa din lemn, despre care am vorbit deja in acest articol.

Mare atentie! Atunci cand faci acest lucru nu atinge frunzele plantelor. Totodata, trebuie sa stii ca efectele modificarii vor depinde de umiditatea solului si de microrganismele existente in pamant.

pH-ul solului se masoara pe o scara de la 0 la 14, iar tipul se va clasifica astfel:

  • pH <4 – sol extrem de acid
  • pH 4-5,5 – sol foarte acid
  • pH 5,5-6 – sol mediu acid
  • pH 6-6,5 – sol slab acid
  • pH 6,5 – 7 – sol foarte slab acid
  • pH 7 – sol neutru
  • pH 7-7,5 – sol foarte slab alcalin
  • pH 7,5 – 8 – sol slab alcalin
  • pH 8 – 8,5 – sol mediu alcalin
  • pH 8,5-9 – sol puternic alcalin
  • pH >9 – sol extrem de alcalin