Cum sa combati gargarita graului (Sitophilus granarius)
Cum sa combati gargarita graului (Sitophilus granarius)

Cum sa combati gargarita graului (Sitophilus granarius)


Cum sa combati gargarita graului (Sitophilus granarius). Cum arata acest daunator si cum poti sa scapi de el, pentru a te asigura ca nu iti va afecta recolta de grau. Iata ce trebuie sa faci daca si tu depozitezi cereale pentru iarna.

Cum arata Sitophilus granarius

Sitophilus granarius
Sitophilus granarius

Pentru cei ce nu stiu, gargarita graului sau Sitophilus granarius este un daunator foarte periculos si afecteaza cerealele aflate in depozite. Asadar, daca si tu depozitezi cerealele, ar fi bine sa stii cum arata aceasta insecta pentru a o putea recunoaste imediat.

Vestea proasta este ca gargarita graului poate avea peste 3 generatii/an, iar activitatea acestei insecte incepe primavara, dupa ce temperaturile depasesc 9 grade Celsius. Adultii depun ouale in boabele cerealelor din depozite, iar aici mentionam graul, orzul, secara sau porumbul.

Ciclul biologic al acestui daunator dureaza aproximativ 36 de zile, in functie de temperaturile exterioare. Dupa ce femelele depun ouale, perioada de incubatie va dura aproximativ doua saptamani.

Larvele care apar se vor hrani in interiorul boabelor de cereale, iar dupa alte 15 zile vor ajunge la maturitate si se impupeaza in bob. Dupa 7 zile, isi fac aparitia adultii.

Adultii au o dimensiune cuprinsa intre 2.5-3.5 cm, o culoare maro-inchis si antene care sunt formate din 10 segmente. Corpul insectelor este acoperit de peri galbeni, insa acestea nu pot zbura deoarece nu isi pot utiliza aripile.

Larvele au o culoare alba si capul mar, iar femela poate depuna pana la 200 de oua in aproximativ 6 luni, cat dureaza perioada ovipozitara.

Cum sa combati gargarita graului. Ce trebuie sa faci

Gargarita graului
Gargarita graului

Inainte de toate, trebuie sa stii ca acest daunator va ierna in depozit fie ca adult, pupa sau chiar in stadiul de larva. Totusi, este bine sa stii ca insectele vor muri la temperaturi de -10 grade Celsius sau atunci cand acestea depasesc 40 grade Celsius. Totodata, vor muri si cand umiditatea scade sub 9%.

Dupa un posibil atac, boabele de cereale nu se mai pot utiliza ca si seminte, iar faina obtinuta din cerealele atacate va avea un gust amar si va mirosi urat. Practic, nu vei mai putea face nimic cu cerealele daca au fost atacate de gargarita graului.

Citeste si: Cum sa scapi de gargarita boabelor de fasole. Metode de combatere

Primul pas pe care trebuie sa il faci pentru a combate gargarita graului va fi sa dezinfectezi spatiile de depozitare si sa tratezi semintele in momentul in care le aduci in depozit.

Expertii recomanda folosirea insecticidului Actellic 50 EC pe baza de pirimifos metil (500 g/L). Insectele vor fi distruse prin contact, ingestie sau prin actiune fumigena. Tratamentele se aplica la 10 zile de la curatarea depozitului, atunci cand temperaturile depasesc 15 grade Celesius.

Iti recomandam sa faci tratamentele incepand din partea de sus a depozitului, dupa care termini cu pardoselile. In acelasi timp, iti recomandam sa varuiesti sau sa vopsesti peretii depozitului.

Nu uita sa verifici si acoperisul depozitului, pentru ca acesta nu trebuie sa permita infiltrarea apei, implicit dezvoltarea mucegaiului.