Ingrijire Dendrobium nobile. Cum sa ingrijesti orhideea cu flori parfumate
Ingrijire Dendrobium nobile. Cum sa ingrijesti orhideea cu flori parfumate

Ingrijire Dendrobium nobile. Cum sa ingrijesti orhideea cu flori parfumate


Ingrijire Dendrobium nobile. Cum ingrijesti Dendrobium nobile sau orhideea cu flori parfumate. Tratamente potrivite pentru acest tip de orhidee pentru a inflori si de trei ori pe an. Afla si cum sa o uzi in mod corect, pentru a se dezvolta corect.

Ingrijire Dendrobium nobile. Cum sa ai grija de orhideea cu flori parfumate

Ingrijire Dendrobium nobile
Ingrijire Dendrobium nobile

Orhideea cu flori parfumate (Dendrobium nobile) este printre putinele specii din aceasta categorie de plante cu corola parfumata. Fascineaza nu doar cu mireasma ei, ci si vizual. Asadar, Dendrobium nobile are nevoie si de o ingrijire pe masura.

Florile pot fi albe, violet, roz, portocaliu sau galbene. Ingrijite corect, ele pot inflori si de trei ori intr-un singur an. Inflorirea are loc incepand din luna februarie pana in iunie, florile putand se reziste si 8 saptamani consecutiv.

Citeste si: Planta urechelnita. Cum sa o ingrijesti si de ce sa nu-ti lipseasca din gradina

La fel ca toate orhideele, si Dendrobium nobile poate sa nu infloreasca, daca nu-i sunt respectate cerintele legate de ciclul biologic.

Ca sa ai plante sanatoase, este bine sa ai in vedere cateva aspect importante. In primul rand, trebuie sa stii ca acest tip de planta se incadreaza in categoria orhideelor de sera rece. Acest lucru inseamna ca prefera si mediile cu temperaturi mai scazute.

Orhideea cu flori parfumate
Orhideea cu flori parfumate

Ingrijire Dendrobium nobile. De fapt, este elementul cheie ce-I va stimula inflorirea. Deci, daca vrei sa o ajuti sa infloreasca, atunci este indicat sa o lasi in locuri ceva mai reci peste noapte. Pentru un Dendrobium nobile, temperatura de iarna cea mai favorabila este de aproximativ 18 grade, scazand noaptea la 12-15 grade.

In cazul in care conditiile climatice ale cresterii florii nu se schimba in functie de perioada anului, atunci orhideea va degenera rapid si va muri.

Citeste si: Cum sa ingrijesti Guzmania, o planta orginara din America

Pentru a avea o orhidee parfumata sanatoasa, atentie trebuie acordata si locului unde este pozitionata. Adora lumina naturala.

Trebuie sa iei in calcul ca in perioada in care formeaza radacini si tulpini noi, sa fie asezata intr-un loc unde ajunge lumina soarelui (eventual pe pervazul unei dintre camerele locuintei tale unde razele soarelui ajung nestingherite).

Nu la fel trebuie facut vara! Razele soarelui sunt agresive in acea perioada din an si ar putea sa faca mult rau plantei. Deci, trebuie sa ai grija sa nu-i fie arse frunzele si sa o asezi intr-un loc cu semiumbra.

Orhideea cu flori parfumate. Cum sa o uzi in mod corect

Dendrobium nobile
Dendrobium nobile

Ingrijire Dendrobium nobile. O conditie importanta pe care trebuie sa o respecti, pentru a avea o planta sanatoasa si plina de flori, se refera la udarea corecta. Acest lucru nu se face ca la plantele cu care esti obisnuit.

Udarea la orhideea parfumata se face prin metoda scufundarii. Vasul plantei sa scufunda intr-un alt recipient care a fost umplu cu apa, dupa care se scurge lichidul.

Ghiveciul ar trebui sa se usuce pana la urmatoarea actiune de acest gen. Dupa perioada de crestere activa, planta nu mai trebuie udata.

Reluarea udarii incepe atunci cand are loc formarea mugurilor de flori. Daca nu respecti aceasta recomandare, trebuie sa stii ca hidratarea inainte de termen va duce la formarea de lastari tineri, iar infloirea nu se va mai produce.

Udarea ideala se face cu apa de ploaie, dar este la fel de buna si apa demineralizata (imbuteliata) sau apa de la robinet.

Daca folosesti ultima varianta, atunci aceasta trebuie lasata intr-o sticla fara dop pana se elibereaza clorul. Apa trebuie sa fie la temparatura camerei.

Orhidee cu flori parfumate
Orhidee cu flori parfumate

Imediat dupa ofilirea tuturor florilor, este indicat sa ajuti planta cu ingrasamant. Este bine sa folosesti ingrasamant special pentru orhidee, cu concentratie mare de azot. Acestea pot si lichide sau batoane fertilizante si se gasesc in comert la magazinele de profil. Sunt necesare daca vrei sa faci o ingrijire ca la carte pentru Dendrobium nobile.

Tot dupa trecerea florilor este momentul si cand ai putea sa inmultesti planta. In acea perioada apar noi plantute(cele crescute langa planta) pe care le poti separa.

Citeste si: Cum sa faci un ingrasamant natural pentru petunii

Se separa doar cele care au o lungime de aproximativ 6-8 cm. O alta metoda de inmultire este prin prelevarea de butasi de la tijele florale trecute. Butasii rezultati trebuie plantati în nisip.

Grija mare trebuie sa ai si in ceea ce priveste substratul in care este pozitionata planta. Trebuie sa fie permisa o buna drenare si aerare.

Substratul specific plantei il gasesti in comert si trebuie sa fie un amestec de scoarta de pin si molid, fibre de nuca de cocos si fibre obtinute din radacinile orhideelor, dar si perlit.

Cand schimba ghiveciul la Dendrobium nobile

Shimbare ghiveci Dendrobium nobile
Shimbare ghiveci Dendrobium nobile

Ingrijire Dendrobium nobile. De stiut este ca, in perioada de primavara ( martie-aprilie) si inceput de vara, la orhideea parfumata apar lastarii. Din ultima luna de primavara si pana toamna este perioada activa de crestere a radacinilor.

Din prima luna de toamna si pana in februarie, orhideea devine inactiva si apar muguri de flori. In perioada februarie pana in mai, orhideea face flori.

Imediat dupa acesta perioada este bine sa se faca o eventuala transplantare. Este recomandat ca aceasta manevra sa nu fie facuta mai mult de o data in 2-3 ani.

De mentionat este faptul ca trebuie sa faci transplanturi numai atunci cand este cu adevarat necesar. De exemplu, trebuie sa faci asta daca vasul plantei devine prea mic pentru ca radacina sa se dezvolte armonios, in cazuri de salinizare severa sau compactare a substratului, la un pH critic ridicat sau scazut (normal de la 5.5 la 6.5)