Planta urechelnita. Cum sa o ingrijesti si de ce sa nu-ti lipseasca din gradina
Planta urechelnita. Cum sa o ingrijesti si de ce sa nu-ti lipseasca din gradina

Planta urechelnita. Cum sa o ingrijesti si de ce sa nu-ti lipseasca din gradina


Planta urechelnita sau Sempervivum tectorum. Afla cum sa ingrijesti aceasta floare si de ce nu ar trebui sa iti lipseasca din gradina. Aceasta planta se simte foarte bine iarna si poate fi cultivata la interior, dar si in gradina. Ce trebuie sa stii despre Planta urechelnita.

Planta urechelnita sau Sempervivum tectorum

Planta urechelnita
Planta urechelnita

Planta urechelnita sau Sempervivum tectorum este o minune pentru gradina ta, mai ales daca ai un sol usor stancos. Este o planta care rezista la orice conditii meteo si care se dezvolta ca un covor, pe orizontala.

Cel mai bine se simte iarna, cand temperaturile scad sub pragul inghetului. Trebuie sa mai stii ca esti o planta care nu dezvolta radacini foarte adanci, motiv pentru care se potriveste foarte bine si in interior si in gradina.

Citeste si: Cum sa ingrijesti Guzmania, o planta orginara din America

Este necesar sa iti mai spun ca planta infloreste o singura data, in lunile iunie-iulie, iar apoi moare. Trebuie sa mai stii ca urechelnita ajunge la maturitate si infloreste dupa 2-3 de vegetatie si ca, inainte de a muri, produce mici plantute. Cel mai bine este sa plantezi Urechelnita undeva in luna aprilie, cand temperaturile sunt numai bune.

Planta este originara din zona sudica a Europei. Iti mai spun si ca in trecut era lasata sa creasca sus pe acoperisul caselor pentru a le proteja pe acestea de foc sau de fulgere.

Cum sa inmultesti Planta urechelnita

Sempervivum tectorum in ghiveci
Sempervivum tectorum in ghiveci

Cea mai folosita metoda este divizarea rozetelor si replantarea acestora in pamant de gradina bogat in nisip. Atentie cum decizi sa scotoi planta de sol. Nu se recomanda sa o scoti direct cu mana, avand radacini extrem de sensibile care se pot rupe.

Este recomandat, mai degraba, sa folosesti o unealta de gradinarit si sa ai mare grija. De exemplu, poti folosi o lingura tocita oentru a scoate un lastar din pamant. Dat fiind ca nu are radacini adanci, nu este nevoie sa sapi adanc.

Citeste si: Cum sa faci un ingrasamant natural pentru petunii

Dupa ce ai scos lastarii, trebuie sa tai curpenii cu un cutit, separandu-i astfel de planta mama. Se recomanda sa tii noile plante intr-un spatiu racoros, ferite de lumina daca vrei sa protejezi radacinile sa nu putrezeasca.

Separarea puilor de planta se face primavara sau la inceputul verii.

O alta posibilitate de inmultire este, evident, prin seminte. Semintele au nevoie de o temperatura de aproximativ 21 de grade Celsius si de lumina pentru a germina. Perioada de germinare este cuprinsa intre 2 si 6 saptamani.

Unde se simte cel mai bine Sempervivum tectorum

Floare planta urechelnita
Floare planta urechelnita

Este o planta care se adapteaza foarte bine pe un teren stancos. Totusi, solul ideal este un amestec de pamant de gradina si nisip sau orice amestec pentru plante suculente pe care il gasesti in comert.

Daca alegi sa o cultivi in ghiveci, atunci se recomanda ca la baza ghiveciului sa pui ceva nisip care sa ajute la eliminarea excesului de apa.

Este important ca temperaturile sa nu scada foarte mult sub 12 grade pentru a asigura productia de flori si in anul urmator.

Udarea se va face de doua ori pe luna in perioada calda si o data pe luna sau chiar mai rar iarna. Excesul de apa la nivelul solului va duce la putrezirea radacinii si compromiterea plantei.

Urechelnita prefera zonele luminoase sau semiumbrite unde soarele poate ajunge cu usurinta.

Cum sa ingrijesti Planta urechelnita

Sempervivum tectorum
Sempervivum tectorum

Se recomanda fertilizarea cu substante specifice plantelor suculente. Este necesar ca fertilizarea sa fie facuta o data pe luna in perioadele de crestere.

Nu este o planta pretentioasa, asa ca daca ii asiguri lumina necesara si umiditatea potrivita la nivelul solului, Urechelnita nu va avea probleme.

Citeste si: Cum sa ingrijesti Ochiul boului de munte (Aster alpinus)

Atentie totusi la cantitatea de apa cu care faci udarea. Este necesar ca aceasta sa fie moderata. Atentie si la fertilizator deoarece ce este mult face mai mult rau decat bine.

Asa cum am mai spus, nu este o planta care sa necesite o ingrijire speciala. Asadar, nu este esential sa tunzi aceasta planta. Se recomanda, totusi, sa elimini frunzele uscate sau ofilite.

Trebuie sa fii atent la planta si daca descoperi mici rozete cu inceput de radacina, trebuie sa le desprinzi si sa le muti in recipiente mai mici.

Sempervivum tectorum. Boli si daunatori

Planta urechelnita. Boli si daunatori
Planta urechelnita. Boli si daunatori

Asa cum am spus, planta poate suferi daca are prea multa apa si prea putina lumina. Putrezirea la nivelul radacinii este cea mai importanta afectare a plantei si ea apare daca aceasta este udata excesiv.

In plus, Urechelnita este afectata daca pe timpul iernii, temperaturile scad sub 12 grade, chiar daca este o planta care, in mod normal rezista la inghet.

In ceea ce priveste daunatorii, Urechelnita este vizitata destul de rar de acestia. Cei mai importanti sunt cosenilele fainoase si paduchii verzi. Din fericire, poti scapa de acesti daunatori cu alcool etilic.