Cum sa fertilizezi in mod corect pamantul din gradina ta, folosind balegar
Cum sa fertilizezi in mod corect pamantul din gradina ta, folosind balegar

Ingrasamant organic din balegar. Cum sa il folosesti in mod corect, in gradina ta


Ingrasamant organic din balegar. Afla cum poti sa faci acest lucru in mod corect si care sunt greselile pe care ar trebui sa le eviti. Ce nu ai luat in considerare pana acum si cum ar trebui sa procedezi de acum incolo.

Care este cel mai bun ingrasamant organic provenit de la animale

Gunoi de iepure
Gunoi de iepure

Ingrasamant organic din balegar. In cazul in care nu stiai, cel mai bun ingrasamant organic provenit de la animale este gunoiul de iepure. Calitatea ridicata a acestuia se datoreaza faptului ca acesta contine azot si saruri minerale.

Citeste si: Cum sa plantezi pomi fructiferi. Metode ca acestia sa se prinda!

De asemenea, si gainatul de pasare este recomandat. Totusi, trebuie sa stii ca gainatul de gaina contine o cantitate mare de amoniac, asa ca este nevoie sa fie procesat inainte de folosire. Gainatul uscat contine 4.5% azot, 2.7% fosfor si 1.4% potasiu.

Nu uitati ca stramosii nostri nu aveau acces la ingrasaminte chimice, asa ca foloseau gunoiul de animale ca sursa principala de nutrienti pentru plantele din gradina.

Cu toate ca timpul a trecut, trebuie sa stii ca gunoiul de animale este in continuare extrem de folositor, mai ales atunci cand vrem sa cultivam legume bio.

Ingrasamant organic din balegar. Cum sa il folosesti, in mod corect

Balegar ingrasamant
Balegar ingrasamant

Ingrasamant organic din balegar. Principala greseala pe care o fac multe persoane este ca cumpere balegar si sa il imprastie direct in gradina.

Ei bine, metoda este gresita complet, pentru c balegarul vine cu o multime de bacterii si de aceea, ar trebui sa ai mare grija.

Sursa de unde cumperi balegarul este iarasi o problema, pentru ca nu vrei sa imprastii prin gradina ta reziduuri de erbicide, hormoni de crestere, metale grele sau alte substante chimice.

Citeste si: Cum sa faci rotatia culturilor de legume in gradina ta

Daca esti sigur ca animalele sunt crescute folosind metode organice, atunci probleme nu sunt atat de mari.

De regula, balegarul trebuie sa stea la fermentat intre 3 si 6 luni pana ce poate fi utilizat. In trei luni, peste 60% din semintele de plante prezente in balegar vor fi distruse, iar numarul bacteriilor scade in fiecare zi.

Dupa aceea, balegarul poate fi amestecat cu pamant si microorganismele prezente, iar bacteriile dispar aproape in totalitate.

Ingrasamant organic din balegar. Descompunere
Descompunere balegar

Ingrasamant organic din balegar. Totusi, cea mai buna metoda este ca gunoiul de grajd sa se descompuna in mod natural. Acesta se pune in gramezi si se uda din cand in cand, iar in acest mod se face descompunerea materiei organice in mod natural. Drept urmare, se distrug si semintele prezente in balegar.

Balegarul proaspat poate fi totusi folosit, daca acesta se imprastie toamna. Astfel, in 4 luni de zile pana ce vei incepe sa plantezi ceva pe acea suprafata, bacteriile precum Salmonella sau E. coli vor fi disparut.

Ia in considerare faptul ca aceasta metoda prezinta si riscuri, pentru ca este posibil ca in sol sa fie o cantitate mare de azor.

Daca vei cultiva rosii, acestea vor creste foarte bine, insa fructele vor aparea mult mai tarziu.

Balegarul de vite sau oi contine intre 1.9% si 2.0% azot, intre 1.4% si 1.5% fosfor si intre 2.2% si 2.9% potasiu.

Desigur, trebuie sa iei in considerare si pH-ul solului, daca acesta este acid sau alcalin. In cazul in care este acid, atunci poti folosi cenusa ca ingrasamant, pentru a regla pH-ul.

Cum sa depozitezi balegarul si cum se face fermentarea

Ingrasamant organic din balegar. Fermentare
Fermentare balegar

Ingrasamant organic din balegar. Dupa cum spuneam, nu poti utiliza balegarul imediat, asa ca va fi nevoie sa faci compostarea acestuia, adica sa te ocupi de procesul de fermentare. Cele mai utilizate metode sunt compostarea aeroba, anaeroba sau mixta.

Compostarea aeroba este compostarea „la cald”, adica cea facuta in mod natural prin asezarea afanata a gunoiului de grajd. Acest proces dureaza inter 6 si 12 luni, iar pe parcursul acestei perioade se va asigura si aerarea gunoiului.

Citeste si: Cum sa prepari solutia pentru varuirea pomilor fructiferi

Compostarea anaeroba sau „la rece” va dura intre 4 si 5 luni si se face prin asezare indesata.

Compostarea mixta, se face atunci cand incepi cu o compostare aeroba, iar apoi urmeaza compostarea anaeroba. Tot procesul dureaza intre 3 si 4 luni.

Recomandam compostarea aeroba, pentru ca pe timpul acestui proces se formeaza acizi humici, iar temperaturile ridicate distrug si semintele de buruieni.

Gunoiul trebuie depozitat la o distanta mai mare de gospodarie si la minimum 50 de metri de sursele de apa, pentru a evita poluarea acestora.

Expertii recomanda amenajarea unui loc special, pe un teren mai inalt. Acest lucru este necesar pentru ca apa de ploaie sa nu se adune la baza gramezii.