Cum sa aplici ingrasamant la pomii fructiferi si cand este necesar
Cum sa aplici ingrasamant la pomii fructiferi si cand este necesar

Cum sa aplici ingrasamant la pomii fructiferi si cand este necesar


Cum sa aplici ingrasamant la pomii fructiferi. Afla cand este necesar sa fertilizezi pomii si ce cantitati ar trebui sa folosesti. O sa iti explicam ce cantitati trebuie aplicate si daca este sau nu nevoie sa aplici ingrasamant la pomi.

Cand trebuie aplicat ingrasamantul la pomii fructiferi

Livada de meri
Livada de meri

Cum sa aplici ingrasamant la pomii fructiferi. Exact ca legumele, florile sau alte plante, pomii fructiferi au nevoie de substante nutritive pentru a produce o recolta bogata. Totusi, exista perioade optime pentru aplicarea unui ingrasamant la pomii fructiferi.

Cel mai bine, este sa fertilizezi pomii inainte de dezmugurit sau atunci cand acestia incep perioada de vegetatie si ies din perioada de repaus vegetativ. Acestia au nevoie de substante nutritive, exact cum orice planta are nevoie de ingrasamant.

Citeste si: Ingrasamant natural pentru trandafiri. Cum sa il faci si de ce ingrediente ai nevoie

Poti aplica ingrasamantul cu o luna inainte de inmugurire, insa daca ai pierdut perioada, mai poti fertiliza pomii pana la sfarsitul lunii iunie. Nu fertiliza pomii in timpul verii sau toamna, deoarece acestia vor creste prea mult si frigul o sa afecteze ramurile tinere.

Cum sa aplici si sa alegi acel ingrasamant potrivit pentru pomii fructiferi

Fertilizator pomi fructiferi
Fertilizator pomi fructiferi

Pomii fructiferi prefera un ingrasamant organic, bogat in azot. Aici mentionam faina de oase, ingrasamantul pe baza de gunoi de pasare sau orice alte produse organice special facute pentru pomi.

In afara de azot, pomii mai au nevoie de alte macro si microelemente. Adaugarea compostului atunci cand fertilizezi este o sursa buna de materie organica si minerale. Tocmai de aceea trebuie sa stii cum sa aplici ingrasamant la pomii fructiferi.

Nu uita ca si cantitatea de ingrasamant este importanta, asa ca nu exagera cu cantitatile. Tocmai de aceea, o sa aducem in discutie si acest subiect.

Cum sa calculezi cantitatea de ingrasamant pe care o aplici

Cum sa aplici ingrasamant la pomii fructiferi
Cum sa aplici ingrasamant la pomii fructiferi

Legat de cantitati, o sa iti explicam o formula de calcul pe care ar trebui sa o aplici. Un pom fructifer are nevoie de azot in functie de varsta. Astfel, ai nevoie de 45 grame de azot pentru fiecare an.

Adica, daca pomul are o varsta de 5 ani, atunci ai nevoie de 5 x 45 grame, 225 grame de azot. Acum stii si cum sa aplici ingrasamant, dar mai ales care este cantitatea necesara.

Citeste si: Cum sa faci ingrasamant natural din iarba taiata

Daca nu stii ce varsta are pomul, ii poti masura diametrul. In cazul in care pomul are 12 cm sau aproximativ 5 inch, pomul are o varsta de 5 ani. Apoi, inmultesti 5 cu 45 grame si obtii valoarea de 225 grame de azot necesar.

Totusi, nu am terminat, deoarece azotul nu este singurul element de care au nevoie pomii. Iti recomandam sa alegi un fertilizator granular de tipul NPK (azot, fosfor si potasiu), care sa contina cantitatea de azot de care ai nevoie pentru pomul tau. Pentru a face acest lucru, o sa fie nevoie sa inspectezi eticheta produsului.

Cum sa aplici ingrasamant la pomii fructiferi

Cum sa aplici ingrasamant la pomii fructiferi
Cum sa aplici ingrasamant la pomii fructiferi

Pentru a ajuta pomii fructiferi sa „consume” acest ingrasamant, este nevoie sa aplici la o distanta de 40-50 cm de trunchi. Fa un cerc in jurul trunchiului si incorporeaza ingrasamantul in pamant.

O alta metoda este sa faci mici gauri in pamant, insa nu foarte adanc pentru ca nu vrei sa tai accidental una dintre radacini. Este mai mult de munca, insa este o metoda mult mai eficienta si ingrasamantul va ajunge mai repede la radacini.

Citeste si: Cum sa prepari un ingrasamant natural pentru pomi fructiferi

Gaurile trebuie sa aiba o adancime de 15 cm, iar distanta intre acestea trebuie sa fie de 30-40 cm. Dupa ce ai terminat fertilizarea, iti recomandam sa pui si un strat de compost sau gunoi de grajd in jurul trunchiului, iar apoi sa uzi suprafata foarte bine.

Astfel, facilitezi hranirea pomului mult mai rapid. Nu pune compostul prea aproape de trunchi, deoarece acesta poate putrezi.