Cum sa folosesti tepuse fertilizante pentru pomi fructiferi
Cum sa folosesti tepuse fertilizante pentru pomi fructiferi

Cum sa folosesti tepuse fertilizante pentru pomi fructiferi


Cum sa folosesti tepuse fertilizante pentru pomi fructiferi. Cu toate ca sunt relativ noi la noi in tara, ar trebui sa stii ca acestea sunt foarte eficiente si pot fi folosite cu succes pentru pomii din gradina ta. Iata ce trebuie sa stii despre aceste produse!

Ingrasamant pentru pomii fructiferi

Ingrasamant granulat
Ingrasamant granulat

Cum sa folosesti tepuse fertilizante pentru pomi fructiferi. Cu toate ca nu multi dintre noi iau in considerare acest lucru, trebuie sa stii ca pomii fructiferi au nevoie de ingrasamant, mai ales dupa perioada de fructificare. Tocmai de aceea, este bine sa stii ca pomii au nevoie de fertilizare, exact ca orice alta planta.

Multi o sa spuna ca pomii fructiferi care cresc in salbaticie nu primesc ingrasamant, insa ignora faptul ca acestia primesc in mod constant ingrasamant si ca acesta provine din procesul de reciclare al naturii. Aici aducem in discutie compostul care provine din frunzele putrezite.

De asemenea, pomii fructiferi care cresc in spatii neamenajate sunt mai bine adaptati decat cei cultivati in livezi amenajate. Tocmai de aceea, pomii din livezi nu primesc chiar toti nutrientii esentiali, asa ca va fi nevoie sa iei masuri.

Aducem in discutie acele tepuse fertilizante pentru pomi fructiferi, extrem de folositoare pentru a ii mentine sanatosi. Bineinteles, poti mulci solul din livada sau poti adauga compost, insa folosirea granulelor fertilizante este intotdeauna benefica.

Cum sa folosesti tepuse fertilizante pentru pomi fructiferi si cum functioneaza

Tepuse fertilizante pentru pomi fructiferi
Tepuse fertilizante pentru pomi fructiferi

Daca nu ai auzit despre aceste tepuse fertilizante pentru pomi fructiferi, cu siguranta te vei intreba cat de bune sunt. Ei bine, expertii spun ca sunt extrem de folositoare, mai ales daca sunt folosite de doua ori pe an, o data primavara si pe urma atunci cand vine toamna.

Tepusele se monteaza foarte usor, iar avantajul este ca poti gasi produse special facute pentru anumite specii de pomi fructiferi. Cu toate ca unele guri rele spun ca ingrasamantul nu va ajunge la toate radacinile pomului, venim cu o sugestie de a aplica 1-2 tepuse la un pom fructifer.

Desigur, va trebui sa consulati eticheta produsului, pentru ca recomandarile difera de la producator la producator. Marele avantaj este ca ingrasamantul este cu eliberare treptata, asa ca tepusele isi vor face treaba pana cand vine urmatorul sezon.

Citeste si: Cum sa aplici ingrasamant la pomii fructiferi si cand este necesar

Trebuie sa stii ca pe langa azot, pomii fructiferi mai au nevoie si de macroelemente sau microelemente. Asadar, daca alegi sa folosesti alte metode, ar fi bine sa stii si cum sa calculazi cantitatea de ingrasamant pe care o aplici la un pom fructifer.

De exemplu, daca un pom are o varsta de 5 ani, o sa ai nevoie de 5 x 45 grame de azot, adica un total de 225 grame. Daca nu stii ce varsta are pomul din gradina, poti calcula cantitatea de ingrasamant masurand diametrul trunchiului. Daca pomul are un diametru de 5 inch (12 cm), atunci acesta are o varsta de 5 ani. Apoi, inmultesti 45 grame de azot cu numarul de ani si obtii cantitatea de ingrasamant.

Dupa cum spuneam, azotul nu este de ajuns, asa ca iti recomandam sa folosesti un fertilizator granulat de tipul NPK, adica unul care contine azot, fofsor si potasiu. Nu uita sa citesti cu atentie eticheta produsului!