Cum sa faci ingrasamant pentru Cactusul Craciunului (Schlumbergera)
Cum sa faci ingrasamant pentru Cactusul Craciunului (Schlumbergera)

Cum sa faci ingrasamant pentru Cactusul Craciunului (Schlumbergera)


Cum sa faci ingrasamant pentru Cactusul Craciunului (Schlumbergera). Iata 4 retete pentru a ajuta planta sa infloreasca abundent si sa te bucuri de florile acesteia pe toata perioada sarbatorilor. Iata ce trebuie sa stii!

Cum sa faci ingrasamant pentru Cactusul Craciunului (Schlumbergera) pentru o inflorire abundenta – Cuprins:

Cum sa faci ingrasamant pentru Cactusul Craciunului (Schlumbergera)

Ingrasamant pentru Cactusul Craciunului
Ingrasamant pentru Cactusul Craciunului

Daca si tu ai in casa Cactusul Craciunului (Schlumbergera) si vrei sa te bucuri de o inflorire abundenta a acestei plante, atunci trebuie sa stii cum sa faci un ingrasamant cu care o ajuti sa infloreasca abundent.

Inainte de toate, ar trebui sa stii ca perioada de crestere a acestei plante este intre lunile aprilie si octombrie, asa ca trebuie sa ii oferi toate substantele nutritive pentru a isi dezvolta mugurii ce vor inflori atunci cand vine Craciunul.

Daca o sa o fertilizezi primavara si pe timpul verii, planta va avea destula putere sa infloreasca abundent si de indata ce toamna va sosi, Cactusul Craciunului va trebui pus timp de 12 ore in fiecare zi intr-o incapere fara lumina, cu temperaturi reduse si va trebui sa reduci cantitatea de apa folosita. Astfel, vei forta planta sa infloreasca abundent in lunile de iarna.

Pentru a prepara un ingrasamant pentru Cactusul Craciunului (Schlumbergera) nu ai nevoie de produse scumpe, asa ca poti folosi ingrediente cu pret redus. De exemplu, un ingrasamant lichid extrem de folositor pentru aceasta planta este unul obtinut din cojile de banane, care contin potasiu, magneziu, calciu, sodiu si mangan.

Prepararea acestui ingrasamant este simpla: trebuie sa tai cojile de banane si sa le pui intr-o sticla plina apa sau intr-un alt recipient in care ai pus si apa. Indicat este sa acoperi acel recipient pentru a evita aparitia mucegaiului si sa astepti cateva saptamani pana ce toti nutrientii se vor fi transferat in apa. Alternativ, poti da cojile prin blender, dupa care le pui in apa si le lasi timp de 2-3 saptamani.

Pentru a folosi ingrasamantul va trebui sa diluezi acel lichid, asa ca iti recomandam sa pui o parte ingrasamant si 5 parti apa. Dupa aceea, poti uda Cactusul Craciunului o data pe saptamana folosind acest ingrasamant lichid.

Ingrasamant din coji de banane
Ingrasamant din coji de banane

Si cenusa este extrem de folositoare pentru Schlumbergera, asa ca poti prepara o infuzie, O sa ai nevoie de cenusa provenita de la lemne de calitate, nu care au fost tratate sau prezinta urme de vopsea pentru ca risti sa provoci moartea plantei. Cenusa rezultata in urma arderii contine potasiu si fosfor, adica doi macroelementi benefici pentru plante.

Ai nevoie de doua linguri de cenusa pe care le pui intr-un litru de apa, dupa care solutia va sta la infuzat timp de 24 de ore. A doua zi, poti uda planta folosind aceasta solutie, insa nu uita sa amesteci foarte bine inainte de asta. 

Citeste si: Ingrijire Cactusul Craciunului sau Craciunita. Cum sa infloreasca toata iarna

Acidul boric este iarasi foarte folositor pentru plante, insa acestea nu trebuie udate la radacina. Este indicat sa folosesti un recipient cu pulverizator, pentru ca Schlumbergera poate absorbi fara probleme ingrasamantul si in acest fel.

Prepararea acestui ingrasamant este simpla, ai nevoie de un gram de acid boric pentru un litru de apa. Amesteca foarte bine inainte de pulverizare si nu uita sa aplici ingrasamantul atunci cand apar primii muguri.

Sarea amara sau sarea Epsom este o foarte folositoare pentru a ajuta Cactusul Craciunului sa infloreasca abundent datorita Continutului de magneziu. Ai nevoie de o lingura de sare pentru 3 litri de apa, iar apoi poti uda planta folosind acest ingrasamant o data pe saptamana. Nu uita ca Schlumbergera nu se fertilizeaza pe timpul iernii pentru ca este in perioada de repaus vegetativ. Fertilizarea se face pana la sfarsitul verii!