Cum sa scapi de gandaci puturosi si ce tratamente sa aplici
Cum sa scapi de gandaci puturosi si ce tratamente sa aplici

Cum sa scapi de gandaci puturosi si ce tratamente sa aplici


Cum sa scapi de gandaci puturosi. Iata ce tratamente trebuie sa aplici pentru a combate plosnita marmorata (Halyomorpha Halys). In ce perioada apar acesti daunatori si care sunt semnele unui atac atunci cand afecteaza plantele sau pomii fructiferi.

Cand a aparut gandacul puturos in Romania si ce culturi ataca?

Plosnita marmorata
Plosnita marmorata

Gandacul puturos (Halyomorpha Halys) sau plosnita marmorata este un daunator raspandit in intreaga lume. Totusi, a fost semnalat in Statele Unite ale Americii in anul 1998, iar in Europa a aparut in anul 2010.

In Romania, acesti gandaci puturosi au fost observati in anul 2016, iar de atunci prezenta acestora este din ce in ce mai des intalnita. Acest daunator este originar din Asia, iar in Europa a ajuns pentru prima data in Liechtenstein si Elvetia.

Citeste si: Cum sa combati plosnita verde a tomatelor si ce tratament sa aplici

Ce trebuie sa stii este faptul ca gandacul puturos este un daunator foarte periculos si poate ataca numeroase culturi horticole. Astfel, o sa il intalnim prima data la pomii fructiferi, iar aici amintim urmatoarele specii: mar, piersic, par, cais, cires, prun, nectarin si alun. Apoi, poate fi des intalnit la vita de vie.

Totodata, plosnita marmorata ataca si arbustii fructiferi precum zmeur, mur, dar si plantatiile de trandafiri de dulceata. Daca obisnuiesti sa cultivi legume, mare atentie la atacurile gandacului puturos la tomate, fasole, ardei sau sparanghel.

Vestile proaste continua, deoarece gandacul puturos ataca si plantele ornamentale, iar aici amintim paulownia, salcia, hibiscus, liliac sau ionicera. Au fost intalnite atacuri si asupra artarului, frasinului, salcamului, stejarului sau teiului.

Cum arata acesti gandaci puturosi?

Gandaci puturosi
Gandaci puturosi

Identificarea gandacului puturos este destul de usoara, deoarece acestia au o forma de scut, iar lungimea corpului este de aproximativ 13-18 mm, in timp ce latimea atinge undeva la 7-10 mm. Asadar, acesti gandaci puturosi pot fi observati destul de usor.

Pe partea dorsala a corpului gandacul are o coloratie marmorata, de unde se trage si denumirea de plosnita marmorata. Bineinteles, pe partea dorsala se mai gasesc si glandele care elimina un lichid urat mirositor, de aici si numele de gandac puturos. Acesti gandaci elimina mirosul doar cand se simt amenintati, asa ca este o forma de aparare.

Citeste si: Cum sa combati carabusul de mai si larvele acestora

In Romania, gandacul puturos poate avea aproximativ 3-4 generatii pe an, iar un ciclu complet de viata dureaza aproximativ 30-40 de zile, in functie de temperatura. Cand temperaturile depasesc 14 grade Celsius, adultii ies din hibernare, iar incepand cu luna iunie vor aparea si primele nimfe.

Si daca tot am adus vorba de hibernare, este necesar sa stii ca acesti daunatori ierneaza in scoarta crapata a arborilor, in crapaturile de pe tulpina, dar si in locuinte. De multe ori ni se intampla sa gasim acest daunator pe toata perioada iernii, deoarece se ascund in plantele care au stat afara pe toata perioada sezonului cald.

Cum sa recunosti un atac al gandacului puturos

Gandac puturos piersica
Gandac puturos piersica

Acesti gandaci puturosi se hranesc intepand tulpinile sau fructele plantelor ori ale pomilor fructiferi. Gandacul injecteaza o saliva urat mirositoare in organele plantelor, care are rolul de a lichefia tesuturile organelor la plante.

Saliva ajuta plosnita sa se hraneasca, iar legumele sau fructele atacate nu vor fi bune pentru consum. De asemenea, tomatele atacate se vor deforma, in timp ce ardeii nu se vor mai dezvolta si se vor stafidi.

In acelasi timp, pe fructele coapte vei observa si mici pete sau puncte, adica locurile in care acestea au fost intepate. Mai mult, pulpa se va brunifica, iar la scurt timp fructele se vor strica.

Cum sa scapi de gandaci puturosi si cum sa previi un posibil atac

Combatere gandaci puturosi
Combatere gandaci puturosi

In primul rand, trebuie sa stii ca cea mai buna metoda de a tine acesti gandaci puturosi departe de casa ta este sa montezi plase de protectie la geamuri sau la usi. Astfel, va fi aproape imposibil ca acestia sa isi faca aparitia in casa ta.

De asemenea, asigura-te ca atunci cand bagi plantele din curte in casa, trebuie sa le inspectezi destul de bine. Nu uita ca plosnita marmorata se ascunde foarte bine printre frunze, asa ca nu te mira prea tare daca la iarna o sa gasesti cate una zburand prin casa.

Citeste si: Plosnite de pat. Cum sa identifici o infestare in casa ta

Ia in considerare si astuparea crapaturilor folosind silicon. Daca o sa observi cate o plosnita prin casa, iti sugeram sa o prinzi cu ajutorul unui servetel, deoarece cu siguranta nu o sa vrei sa intri in contact cu acel miros puturos.

In gradina, acesti gandaci puturosi pot fi combatuti folosind insecticide din clasa piretroizilor de sinteza. Un astfel de insecticid este K-Othrine WG 250 de la Bayer, care poate fi cumparat de la eMag.

Mai poti incerca si K-Obiol EC 25 produs tot de Bayer, care are in componenta sa doua substante active: Deltametrin si Piperonilbutoxid. Si K-Othrine SC25 este eficient, dar si Solfac Combi NF, ambele produse de Bayer.