Cum sa combati carabusul de mai si larvele acestora
Cum sa combati carabusul de mai si larvele acestora

Cum sa combati carabusul de mai si larvele acestora


Carabusul de mai (Melolontha melolontha). Afla cum sa combati acest daunator deosebit de periculos, dar mai ales care sunt culturile pe care le ataca. Iti explicam ce tratamente ar trebui sa aplici, dar si care sunt semnele unui ataca.

Cum sa combati carabusul de mai si ce fel de culturi ataca – Cuprins:

Melolontha melolontha. Ce fel de culturi ataca?

Larva carabus de mai
Larva carabus de mai

Pentru cei ce nu stiu, carabusul de mai (Melolontha melolontha) este o specie polifaga, iar in Romania il putem intalni in apropierea padurilor de fag sau stejar, cu precadere in regiunile de antestepa.

Un lucru foarte interesant este ca acest daunator are o generatie la 3-4 ani, iar pe parcursul acestei perioada larvele stau in sol si ataca sistemul radicular al plnatelor. Pana cand se transforma in pupa, larvele naparlesc de doua ori si trec prin 3 varste.

Citeste si: Cum sa combati plosnita verde a tomatelor si ce tratament sa aplici

Larvele pot pune in pericol mai multe tipuri de culturi de legume, iar aici amintim culturile de rosii, castraveti, morcov, varza, ceapa, usturoi, sfecla si pepeni.

In acelasi timp, acestea pot ataca si pomii fructiferi sau arbustii fructiferi, dar si scoli de vita de vie, iar pagubele sunt foarte mari.

Adultii ataca frunzele pomilor, arborilor si ale arbustilor, dar in acelasi timp si a arborilor ornamentali sau forestieri. Carabusul de mai se hraneste cu frunze, asa ca pot provoca defolieri masive.

Femelele depun cate 20-40 de oua in pamant, la o adancime de 10-20 de centimetri. Dupa 4-6 saptamani apar si larvele, iar acestea incep sa manance radacinile mai mici si mai subtiri. Pe masura ce cresc vor ataca si radacinile mai groase. Atunci cand vine iarna, larvele coboara pana 40-80 cm pentru a ierna.

Cum sa combati carabusul de mai si cum recunosti un atac

Carabusul de mai
Carabusul de mai

Dupa cum spuneam, adultii ataca frunzele, insa se intampla sa atace si florile sau fructele in formare, mai ales la speciile lemnoase si ierboase.

In cazul in care vorbim despre un atac mai serios, carabusul de mai poate sa manace toate frunzele si vor ramane doar nervurile principale. Rezultatul este destul de clar: pomii nu vor mai duce recolta si lemnul nu se mai matureaza, iar pe timpul iernii va degera.

Citeste si: Cum sa faci insecticid bio din macerat de urzica si cum il folosesti

In cazul larvelor, acestea vor ataca radacinile plantelor ierboase, radacinoase, bulboase, tuberculifere, dar si radacinile lemnoase ale puietilor din pepiniere.

Pentru a combate carabusul de mai sunt recomandate araturile adanci pe perioada toamnei, dar si o prelucrare repetata a solului atunci cand vine primavara. Astfel, larvele vor fi expuse la conditiile meteo si distruse sau vor ajunge drept hrana pentru pradatori.

Ca si insecticide, recomandam Trika Expert sau Ercole. In cazul in care vorbim despre suprafete mai mici se pot folosi surse de lumina, precum becuri sau faclii, sub care se pune un recipient cu apa sarata. Carabusii de mai vor cadea in acel lichid si vor muri.