Cum sa prepari un insecticid bio cu ulei de neem pentru a iti proteja gradina
Cum sa prepari un insecticid bio cu ulei de neem pentru a iti proteja gradina

Cum sa prepari un insecticid bio cu ulei de neem pentru a iti proteja gradina


Cum sa prepari un insecticid bio cu ulei de neem. Combaterea eficienta a daunatorilor plantelor este o problema cu care se confrunta toti legumicultorii. Afla cum prepari insecticidul bio cu ajutorul uleiului de neem pentru a scapa repede de daunatori. Vezi si pentru ce altceva se poate utiliza.

Cum sa prepari un insecticid bio cu ulei de neem pentru a proteja culturile de legume – Cuprins:

Ce este uleiul de neem si cum se prepara?

Fructe de neem
Fructe de neem

Uleiul este recunoscut pentru proprietatile sale antiparazitare, antibacteriene si insectifuge. Cunoscatorii stiu de foarte mult timp cat de eficient este arborele Neem in agricultura, asa ca este folosit cu succesc ca fertilizator, pesticid si insecticid natural. Asadar, poti sa prepari un insecticid bio cu ulei de neem.

Vesnic tanar, cu crestere rapida, poate ajunge usor la o inaltime de 15-20 metri si chiar la 40 de metri daca se dezvolta in conditii propice lui. Este un arbore care supravietuieste pentru foarte mult timp, putand atinge varsta de 200 de ani. Arborele Neem este originar din India, Pakistan si Burma, dar a ajuns sa fie popular in multe alte locuri din lume tocmai datorita proprietatilor sale benefice in agricultura.

Din fructele si semintele lui se obtine uleiul atat de benefic pentru protejarea culturilor de legume. Trebuie sa stii ca primele fructe ale unui arbore de neem apar de abia dupa varsta de 4 ani, iar dupa 10 ani arborele furnizeaza in medie 40 kg de fructe care sunt asemanatoare maslinelor. Uleiul se obtine prin presarea la rece.

Citeste si: Cum sa faci un insecticid natural pe baza de ardei iute

Daca pentru fiintele cu sange cald este inofensiv, pentru insecte este mortal. Mai mult decat atat, substantele din ulei actioneaza asupra sistemului hormonal al insectelor intr-un mod cu totul nefast pentru ele (spre exemplu, impiedica transformarea omizilor in molii).

De mentionat este ca uleiul si-a dovedit eficienta asupra a sute de daunatori. Este utilizat nu doar pentru combaterea insectelor, ci si pentru inlaturarea acarienilor mici. De asemenea, este eficient si ca fungicid in combaterea nematozilor paraziti de pe plante.

Pentru ca are un miros destul de greu, neplacut, deseori agricultorii prefera sa-l foloseasca in combinatie cu alte uleiuri. La temperatura camerei are o consistenta vascoasa, de culoare brun-verzuie. Cand este incalzit, uleiul se fluidizeaza usor.

Cum sa prepari un insecticid bio cu ulei de neem

Insecticid bio cu ulei de neem
Insecticid bio cu ulei de neem

Insecticid bio cu ulei de neem. Trebuie sa stii si ca acest tip de ulei se adreseaza doar acelor daunatorii care consuma frunzele si tulpinile plantelor. Asa ca, daca ai stupi sau daca stii ca prin zona respectiva vin si albine, nu ai de ce sa-ti faci griji ca vor avea de suferit in vreun fel. Uleiul nu este daunator pentru albine.

Ca sa scapi de daunatori, tot ce ai de facut este sa pulverizezi solutia vascoasa pe plante, astfel incat sa obtii acoperire adecvata.

Prepararea lichidului nu presupune o tehnica greoaie. Tot ce ai de facut este sa amesteci 20 ml de sapun neutru sau sapun de Castilia cu 20 de ml ulei de neem si se completeaza cu apa calda pana la 1 litru.

Solutia astfel obtinuta se pulverizeaza saptamanal pe frunzele, trunchiul plantelor si pe sol. Vei reusi astfel sa previi dezvoltarea larvelor, respinge afidele, acarienii si diversi gandaci. Nu va dauna in niciun fel fluturilor, buburuzelor sau albinelor.

Dupa acest moment, trebuie sa ai rabdare putin pana o sa vezi si primele efecte ale uleiului. Acestea apar, de regula, la cateva zile dupa pulverizare. Nu uita ca inainte de pulverizare sa agiti bine lichidul.

Ce alte utilizari are uleiul de neem?

Insecticid bio cu ulei de neem
Insecticid bio cu ulei de neem

De remarcat este faptul ca acest ulei de neem este eficient nu numai ca insecticid bio. Are o multime de alte utilizari. Spre exemplu, este eficient si pentru dezinfectarea grajdurilor, la deparazitarea animalelor sau pentru a le proteja de intepaturile diferitelor insecte. Este folosit cu succes impotriva capuselor, scabiei, acarienilor, paduchilor, mustelor, gandacilor etc.

Pe timp de vara, cand tantarii isi fac aparitia si intepaturile devin tot mai suparatoare, acest ulei poate fi un aliat de nadejde pentru a fi indepartati. Pus intr-o lampa speciala de aromaterapie (soluție cu 10% ulei) va indeparta suparatoarele insecte. Practic, mirosul specific te va ajuta sa scapi de tantari.

Citeste si: Cum sa faci insecticid bio din macerat de urzica si cum il folosesti

Poate sa-ti devina aliat si in casa, in cazul in care locuinta ta a fost invadata de furnici sau gandaci si chiar termite.

Ciupercile si bacteriile pot fi indepartate din locuinta pulverizand impreuna cu substantele de curatare pentru covoare sau saltele, direct pe suprafata pe care doresti sa o cureti.

Datorita proprietatilor sale antifungice, anseptice si antipiretice, deseori uleiul de neem este folosit si ca tratament naturist pentru protejarea sanatatii umane, dar acest lucru se poate face doar la recomandarea unui specialist si nu dupa propria vointa, pentru a nu dauna sanatatii.

Uleiul se poate achizitiona din magazine care comercializeaza uleiuri esentiale sau, si mai simplu, printr-un simplu click din magazinele online.