Cum sa protejezi gradina cu plante sanitar si care sunt cele mai eficiente
Cum sa protejezi gradina cu plante sanitar si care sunt cele mai eficiente

Cum sa protejezi gradina cu plante sanitar si care sunt cele mai eficiente


Cum sa protejezi gradina cu plante sanitar, care devin adevarati gardieni pentru vegetatia din curte. Acestea vor tine departe daunatorii, bolile, chiar si unele rozatoare, viermi de pamant sau melci.

Cum sa protejezi gradina cu plante sanitar si care sunt cele mai eficiente – Cuprins:

Care sunt cele mai eficiente plante sanitar

Hrean
Hrean

Natura a gasit mereu solutii la problemele care apar in ecosistem. Este vorba de un soi de autovindecare naturala care nu are nevoie de interventia omului. A gasit o solutie si in cazul bolilor si daunatorilor plantelor de gradina, creand plante medicament extrem de eficiente.

Una dintre acestea este si hreanul. Este aliatul perfect al acelor plante de gradina care, de regula, atrag musculitele si afidele. Pentru a beneficia de calitatile sale de planta sanitar este bine sa o cultivi printre randurile de  legume. Hreanul poate combate inclusiv gandacii de Colorado.

Citeste si: Cum sa faci insecticid bio din macerat de urzica si cum il folosesti

De pe lista plantelor gardian nu lipseste nici pelinul. Protejeaza coacazul si agrisul de atacul ruginei.

Ceapa si usturoiul si-au castigat deja renumele in bucatarie. Trebuie sa stii, insa ca sunt si plante sanitar. Continutul de alicina, face din usturoi si ceapa luptatori de nadejde impotriva afidelor si  paianjenilor rosii. Sunt tinuti la departare si melcii si mustele, care astfel nu vor mai ataca.

Alicina continuta va proteja plantele care se afla in jurul usturoiului de daunatori, in timp ce ceapa va lupta impotriva ciupercilor. Bolile si daunatorii vor fi tinuti departe si de frumoasele tufe de trandafiri daca in apropiere se va planta ceapa si usturoi.

Plante sanitar
Plante sanitar

Ardeiul uite este tot o planta celebra mai mult in bucatarie. In realitate este si o planta sanitar, reusind sa indeparteze limacsii si melcii din gradina. Pentru a fi protejate de daunatori, este indicat sa plantezi cate un rand de ardei iute de-al lungul culturilor pe care vrei sa le ai sanatoase si neatacate de dusmanii minusculi.

Crizantema salbatica este si ea o planta extrem de eficienta. Este un insecticid natural. Gandacii de Colorado, paduchii de frunze, paduchii lanosi, tripsii si cicadele vor muri aproape instant atunci cand dau peste acest gardian natural. Trebuie sa stii ca planta este extrem de inofesiva pentru oameni si animale, dar mortala pentru insecte.

Atacul fluturelui alb asupra culturii de varza devine un esec daca in apropiere exista plante aromatice precum salvia, menta, cimbrisorul. Acestea sunt extrem de eficiente si cand vine vorba despre afide, puricii verzi sau melci.

Plantele sanitar, gardienii livezilor

Plante sanitar
Plante sanitar

Plantele sanitar pot deveni aliatul tau de nadejde si daca esti detinatorul unei livezi sau daca ai cativa pomi in curte. Acestia pot fi protejati de boli si daunatori cu ajutorul gardienilor naturali. Alegand plantele ideale, vei putea  renunta la metodele clasice care presupun tratamente cu substante chimice achizitionate din comert.

Cea mai buna reteta de protectie a pomilor din livezi este formata din urmatoarele plante sanitar: hrean, vetrice, condurasi si usturoi. Daca vrei cu adevarat ca arborii sa fie protejati, langa fiecare pom ar fi ideal sa ai cate o tufa din plantele mai sus mentionate.

Citeste si: Cum sa folosesti un tun sperietoare pe gaz pentru a goni pasarile daunatoare

Trebuie sa stii, totusi, ca actiunea plantelor gardian nu este imediata ci dupa 1-2 ani. Substantele necesare protectiei sunt absorbite de radacina pomilor in urma putrezirii plantelor sanitar si astfel vor intra in circuitul lor. Este un proces natural care nu se face de pe o zi pe alta.

Un aliat important in lupta cu daunatorii pomilor este urzica. Planta se va cosi de cateva ori pe an si se va lasa pe sol sub forma de mulci.

De ajutor este in livada si trifoiul sau tufe de anin pentru ca fixeaza azotul atmosferic in sol. Morcovul salbatic, salnicul, spanac salbatic, coada soricelului, papadia sunt si ele de folos pentru a tine departe daunatorii.

Livada de meri
Livada de meri

O alta planta benefica pentru pomi este si vetricele (tanacetum vulgare). Planta impiedica atacul paduchilor de frunza. O alta planta benefica pentru a tine departe daunatorii este si condurasul urcator (tropaeolum majus) care are proprietatea de a se urca mult in pom si asa este protejat tot mai eficient.

Sunt si plante sanitar care trateaza natural diferitele boli ale pomilor. Un astfel de exemplu este hreanul. Este un aliat de nadejde pentru visin si piersici. Trebuie sa stii si ca hreanul combate ciuperca Monilia, cea care produce bolile numite monilioze.

Usturoiul are dublu avantaj. Ajuta pomii si cand vine vorba de daunatori si cand se pune problema de boli. Rozatoarele, cum este spre exemplu sobolanul, nu agreaza planta si se va tine departe de livada ta daca ai usturoi plantat in apropierea pomilor.

Trebuie sa mai stii ca plantele sanitar au aliati veritabili in lupta cu daunatorii. Este vorba despre mai multe insecte benefice: gargaritele, albinele si anumiti fluturi. Impreuna protejeaza gradina de legume, pe cea de flori cat si livezile.