Cum sa procedezi daca ceapa putrezeste. Cum sa o salvezi si care sunt cauzele. Invata care sunt cele mai frecvente cauze pentru care ceapa petrezeste in pamant sau in locul in care a fost depozitata, dar si ce poti face pentru a o salva.
Cum sa procedezi daca ceapa putrezeste. Cauze
Ceapa putrezeste din cauza locului in care a fost sadita. Fie ca vorbim de una de gradina, solar sau de camp, se intampla uneori ca ceapa sa putrezeasca, iar una dintre cauze ar putea fi si locul unde a fost sadita.
Trebuie sa fie unul in care sa nu balteasca apa sau unul in care niveluu de apa subteran sa nu fie ridicat. Umiditatea in exces ii va dauna intr-un mod cu totul fatal.
Daca vrei sa eviti putrezirea cepei, atunci va trebui sa alegi un loc insorit si bine aerisit si bine drenat.
Ceapa putrezeste din cauza materialului saditor. O alta cauza pentru care ceapa ar putea putrezi este si materialul saditor de slaba calitate. Acesta va avea un miros usor neplacut si va fi umed, dar si portiuni superioare umede. De asemenea, culoarea solzilor de protectie va fi impropriu pentru tipul de ceapa aleasa.
Pentru a evita o astfel de problema, este indicat sa achizitionezi material saditor din magazine de specialitate sau de la vanzatori de incredere.
Daca folosesti arpagic produs in propria gradina, atunci asigura-te ca inainte de depozitarea pentru iarna este uscat bine, iar pe timpul sezonului rece verifca daca este in stare buna si elimina, daca situatia o impune, arpagicul umed sau moale. Ai grija sa-l dezinfectezi inainte de a-l planta. Acesta trebuie pus pentru 20 de minute in solutie de permanganat de potasiu sau in sulfat de cupru (1 lingurita la 10 litri de apa) pentru 10 minute.
Ceapa putrezeste din cauza nerespectarii rotatiei culturilor. Nerespectarii rotatiei culturilor va avea de asemenea efect negativ pentru ca se va acumula in sol microflora patogena ce va duce, in timp, la putrezirea bulbilor..
Pentru a rezolva aceasta problema, se impune efectuarea rotatiei culturii. Va trebui sa faci asta nu numai plantand dupa culturile din familia ei, asa cum este usturoiul, spre exemplu, ci si dupa pastarnac, ridiche, patrunjel. Cei mai buni predecesori ai cepei sunt rosiile, castarvetii, ardeii, sfecla etc.
Ceapa putrezeste din cauza bolilor specifice. Bolile specifice acestui tip de planta ar putea fi o alta cauza a putrezirii. Poate sa fie vorba de material de seminte infectat sau poate de un soi cu spori fungici
Uneori, boile cepei sunt cauzate de conditiie meteorologice, asa cum ar putea fi verile reci si umede.
Bolile pot fi cauzate si de greseli de ingrijire, cum ar fi si udarea in exces, supradozarea de ingrasaminte sau plantari prea dese.
Ca sa eviti putrezirea din cauza bolilor, este indicat sa verifici des plantele, iar pe cele pe care le vezi afectate sa le elimini, la fel cum trebuie sa procedezi si cu cele din apropierea lor .
Daca este vorba despre o deteriorare grava, va trebui sa folosesti fungicide profesionale, iar daca nu, este suficient sa folosesti substante preparate in casa, asa cum este si infuzia de tutun si cenusa sau decoct de ardei rosu.
Ceapa putrezeste din cauza unor practici agricole gresite. Practicile agricole gresite pot avea acelasi efect: putrezirea. Spre exemplu, va trebui sa acorzi atentie maxima la irigare. Ceapa nu are nevoie de umezeala in exces, ci de locuri insorite si bine aerisite.
Cele mai grave efecte ale udarii excesive se vor putea observa daca plantarea a fost realizata pe un sol argilos greu. Acesta se usuca in timp si excesul va conduce repede la putrezirea cepei.
Udarea cepei trebuie efectuata numai dupa ce solul s-a uscat. Mare atentie si la ingrasaminte. Excesul va dauna grav!
Planta iubeste solul fertil, dar nu reactioneaza bine la supraalimentarea cu ingrasamantul cu azot. Nevoia de azot este prezenta la inceputul sezonului, iar dupa acest moment, necesarul scade. Doza mare de azot va provoca inmuierea bulbilor si se ajunge la putrezire.
Citeste si: Mana cepei. Cum sa combati aceasta boala, schema de tratamente
Ca sa eviti o astfel de problema, este indicat sa respecti cu strictete dozarea ingrasamintelor, dar si sa folosesti ingrasaminte organice cu mult azot inca din toamna. (pana in primavara se ajunge la nivelul optim de ingrasaminte necesare cepei).
In cazul in care in sol exista exces de azot, trebuie sa uzi terenul cu infuzie de cenusa.
Taierea frunzelor este o alta practica agricola pe care multi o efectueaza gresit,, astfel ca bulbii pot putrezi. Este vorba despre ceapa cultivata pentru depozitarea de iarna.
Practic, dupa indepartarea varfului, frunza se transforma intr-un tub in care apa si murdaria creaza mediul propice dezvoltarii bacteriilor. De aceea, este indicata cultivarea pe terenuri diferite, in functie de necesitate: ceapa plantata pentru frunze sau ceapa plantata pentru capete.
Ceapa putrezeste din cauza unor insecte. Exista si varianta ca ceapa sa putrezeasca din cauza unor insecte, asa cum este si Musca de ceapa(cel mai temut daunator). Chiar daca au fost respectate cerintele de dezvoltare, se poate intampla ca insectele sa provoace problema putrezirii. Incepe cu ingalbenirea frunzelor si se ajunge la putrezire.
Va trebui sa previi aparitia daunatorilor. Larvele insectelor pot fi distruse prin inmuierea materialului saditor in permanganat de potasiu.
Spatiile pe care este cultivata ceapa trebuie presarate saptamanal cu cenusa sau scrum de tigara.
Terenul trebuie mulcit cu gunoi de grajd sau turba putrezita.
Ca sa previi aparitia daunatorilor este bine sa plantezi ceapa in apropirea morcovilor (Musca de ceapa nu suporta aroma de morcov).