Irigare ceapa prin picurare. Cum sa o faci si ce fel de benzi sa utilizezi
Irigare ceapa prin picurare. Cum sa o faci si ce fel de benzi sa utilizezi

Irigare ceapa prin picurare. Cum sa o faci si ce fel de benzi sa utilizezi


Irigare ceapa prin picurare. Afla cum sa faci asta in mod corect, ce fel de benzi trebuie sa utilizezi, dar si in ce perioada trebuie sa reduci cantitatea de apa. Ce trebuie sa stii si de ce este recomandata aceasta metoda.

Irigare ceapa prin picurare. Cum sa o faci si ce fel de benzi sa utilizezi – Cuprins:

Ce avantaje ofera aceasta metoda

Sistem irigare ceapa prin picurare
Sistem irigare ceapa prin picurare

Daca si tu iei in considerare sa faci o irigare la cultura de ceapa prin picurare, atunci ar trebui sa stii care sunt avantajele pe care le ofera aceasta metoda.

Principalul avantaj este ca fiecare planta va primi o cantitate optima de apa, iar in acest fel tii sub control si cresterea buruienilor pentru ca vei uda doar zona activa a radacinilor. Asadar, o sa faci economii, pentru ca nu o sa mai cumperi tratamente pentru eliminarea buruienilor, adica erbicide.

Pentru ca frunzele vor ramane in permanenta uscate vei reduce si riscul de aparitie a bolilor. De asemenea, structura solului nu va fi afectata, asa ca plantele vor beneficia de elementele nutritive.

Nu o sa se mai piarda o cantitate prea mare de apa, deoarece 90% din cantitatea de apa pe care o folosesti va ajunge la radacinile plantelor.

In cazul in care vrei sa folosesti folie de mulcire sau un strat de mulci, irigarea cepei prin picurare ramane singura metoda pe care o poti utiliza. Asadar, ia in considerare un sistem de irigare ceapa prin picurare.

Mai mult, intreaga operatiune poate fi automatizata asa ca nu va trebui sa te ocupi in fiecare zi de asta. Daca folosesti senzori care monitorizeaza umiditatea solului, umiditatea relativa a aerului si temperatura, sistemul va decide ce cantitate de apa este necesara pentru cultura ta de ceapa.

Irigare ceapa prin picurare. Cum sa faci asta, reguli de baza

Irigarea cepei
Irigarea cepei

Irigare ceapa prin picurare. Acum ca stii ce avantaje ofera aceasta metoda, ar fi bine sa stii si care sunt regulile de baza. Nu de alta, dar trebuie sa faci totul ca la carte!

In primul rand, va trebui sa folosesti o banda cu o grosime cuprinsa intre 0.15 si 0.2 mm. Distanta dintre picuratori trebuie sa fie de 20-30 cm, pentru a asigura un debit de apa cuprins intre 0.8 si 1.6 litri pe ora.

Sistemul de irigare se poate pune dupa ce ai plantat ceapa (Allium cepa L.). Expertii spun ca ceapa are mare nevoie de apa in primele 3-4 saptamani de la germinare, pana cand vor aparea frunzele adevarate. In caz contrar, ceapa nu se va dezvolta in mod corect. Tocmai de aceea, trebuie sa te asiguri ca ceapa primeste destula apa.

Citeste si: Ce plantam langa ceapa. Cum sa obtii o recolta buna

Irigare ceapa prin picurare. Totusi, cantitatea de apa trebuie redusa in perioada de maturizare a bulbilor, pentru ca in acest fel scade riscul de aparitie a putregaiului bacterian, dar in acelasi timp ceapa se coace mai bine.

Folosind un sistem de irigare prin picurare poti face si fertirigarea cepei in mod eficient. In acest fel, reduci si cantitatea de ingrasaminte pe care o administrezi. Si daca tot am vorbit de ingrasaminte, tine minte ca ceapa are nevoie de fertilizatori de tip NPK.

Mare atentie! Irigarea se opreste cu 3 saptamani inainte de recoltare sau atunci cand are loc culcarea cepei, atunci cand 30-40% din frunze sunt culcate la pamant.