Cu ce se stropeste ceapa pentru vierme la radacina. Cum sa previi aparitia acestuia
Cu ce se stropeste ceapa pentru vierme la radacina. Cum sa previi aparitia acestuia

Cu ce se stropeste ceapa pentru vierme la radacina. Cum sa previi aparitia acestuia


Cu ce se stropeste ceapa pentru vierme la radacina. Afla cum sa previi aparitia viermelui de ceapa si care sunt primele simptome ale unei infestari. Iata ce trebuie sa stii pentru a avea o recolta pe masura.

Cu ce se stropeste ceapa pentru vierme la radacina. Cum sa previi aparitia acestuia – Cuprins:

Ce este viermele de ceapa

Cu ce se stropeste ceapa pentru vierme la radacina
Cu ce se stropeste ceapa pentru vierme la radacina

Cu ce se stropeste ceapa pentru vierme la radacina. Inainte de a iti explica ce trebuie sa faci si cum sa previi, ar trebui sa afli mai multe despre acest vierme. In cazul in care nu stiai, viermele de ceapa este o larva care poate produce daune considerabile intr-o cultura deoarece ataca tulpina inferioara si se hraneste cu bulbul.

Adultii acestui vierme sunt niste musculite de culoare cenusie, a caror durata de viata este de aproximativ 30 de zile. Mustele se imperecheaza dupa ce au 6 zile, iar ouale se vor depune cateva zile mai tarziu. Vestea proasta este ca intr-un sezon pot aparea in jur de 3-4 generatii de muste, asa ca mare atentie!

Mustele pot depune pana la 200 de oua intr-un ciclu de viata, iar acestea se vor gasi la baza tulpinii de ceapa. Dupa aproximativ 7-10 zile, vor aparea larvele care au o culoare alba si al caror corp este alungit.

Pe timp de iarna, larvele se vor afla in stadiul de pupa, in sol. Dupa ce sezonul rece a trecut si temperaturile cresc, larvele se vor transforma in adulti si primavara vor aparea acele musculite. Adultii vor incepe sa apara in jurul lunii mai.

Cu ce se stropeste ceapa pentru vierme la radacina. Cum sa ai o cultura sanatoasa

Musca cepei
Musca cepei

Inainte de a vorbi de aceasta problema si rezolvare, ar trebui sa stii ca cea mai importanta masura de prevenire este rotatia culturilor.

Poti cultiva ceapa sau legume din aceasta familie (usturoi, arpagic, praz etc.) pe aceeasi suprafata de pamant o data la 4 ani. Astfel, larvele nu vor avea cu ce sa se hraneasca si nu vor supravietui.

O alta solutie este sa plantezi ceapa (Allium cepa L.) dupa ce temperaturile cresc si larvele nu mai rezista in sol. In acest caz, iti recomandam sa cultivi ceapa la sfarsitul lunii mai sau inceputul lunii iunie.

Citeste si: Ce plantam langa ceapa. Cum sa obtii o recolta buna

Pentru a stabili prezenta acestui daunator, va trebui sa folosesti capcane galbene lipicioase. Imediat ce ai observat musculitele, va trebui sa aplici rapid un tratament deoarece acestea o sa depuna oua destul de repede.

Cu ce se stropeste ceapa pentru vierme la radacina. Pentru a combate musculita poti aplica un tratament cu Mospilan 20 SP, Actara 25 WG, Novadim Progress, Karate Zeon 50 CS sau Calypso 480 SC.

Exista si alternative bio la tratamentele chimice. Poti folosi o solutie facuta in casa care sa contina pudra de ardei iute amestecata cu apa si putin ghimbir. Solutia se va pulveriza pe ceapa.

Alternativ, poti folosi o solutie din ardei iute, apa, sapun si usturoi. Amesteca foarte bine, iar apoi stropeste pamantul pentru a putea tine la distanta larvele.