Cum sa combati musca cepei si ce insecticid sa folosesti
Cum sa combati musca cepei si ce insecticid sa folosesti

Cum sa combati musca cepei si ce insecticid sa folosesti


Cum sa combati musca cepei. Afla care sunt primele semne ale unui posibil atac, dar si ce insecticid ar trebui sa utilizezi pentru a tine sub control acest daunator. Ce trebuie sa stii pentru ca recolta de ceapa sa nu fie in pericol!

Cum sa combati musca cepei si ce insecticid sa folosesti – Cuprins:

Delia antiqua. Cum arata acest daunator

Delia antiqua
Delia antiqua

Inainte de a vorbi despre metodele de combatere, ar trebui sa stii si cum arata musca cepei (Delia antiqua). Nu de alta, dar daca observi acest daunator in gradina ta, ar trebui sa stii ce culturi ataca.

Ei bine, aceasta musca face parte din ordinul Diptera, familia Anthomyidae si are o culoare cenusie, iar durata de viata a adultilor este de aproximativ 30 de zile.

Acest daunator poate avea 3-4 generatii intr-un sezon, iar femelele pot depune pana la 200 de oua intr-un ciclu de viata.

Dupa ce au implinit 6 zile mustele se pot imperechea si depun oua cateva zile mai tarziu. Dupa aproximativ o saptamana vor aparea si larvele, care au o culoare alba si un corp alungit.

Pe perioada iernii, larvele ierneaza in stadiul de pupa in sol la o adancime de 10-20 cm, iar atunci cand vine primavara si cresc temperaturile vor aparea si primii adulti. De regula, acest lucru se intampla incepand cu luna mai.

Larvele din prima generatia vor ataca frunzele de ceapa, insa treptat acestea vor patrunde in tesuturile plantelor unde vor sapa galerii. Vestea proasta este ca acest daunator poate distruge complet plantele.

Larvele din a doua si a treia generatie vor ataca doar bulbii, ceea ce inseamna ca intreaga recolta de ceapa poate fi afectata. Acestea vor sapa galerii si bulbii de ceapa nu mai pot fi consumati.

Cum sa combati musca cepei. Metode de preventie, insecticide

Musca cepei
Musca cepei

Acum ca stii cum arata musca cepei si ce dauna poate sa provoace, ar trebui sa stii si ce metode de combatere exista. Totusi, sa iti explicam si cum poti sa previi un posibil atac.

In primul rand, ia in considerare rotatia culturilor de legume. De asemenea, tine minte ca ceapa, usturoiul, arpagicul sau prazul se pot cultiva pe aceeasi suprafata de pamant doar o data la 4 ani. In acest fel te asiguri ca larvele mustei nu ar cu ce sa se hraneasca.

Citeste si: Cum sa procedezi daca ceapa putrezeste in gradina

Mai mult, ar fi bine sa plantezi ceapa doar dupa ce temperaturile au crescut si larvele nu mai pot rezista in sol. Asta inseamna ca ceapa va trebui plantata la sfarsitul lunii mai sau inceputul lunii iunie.

Nu uita nici de araturile de toamna, acestea sunt absolut necesare pentru a scoate la suprafata larvele care se pregatesc de iernat in sol. 

Musca cepei poate fi combatuta cu unul din aceste insecticide: Karate Zeon 50 CS, Mospilan 20 SP, Novadim Progress, Actara 25 WG sau Calypso 480 SC.

Ideal ar fi sa montezi capcane lipicioase de culoare galbena si imediat ce ai observat prezenta acestui daunator ar fi bine sa aplici tratamentele!