Mana cepei. Cum sa combati aceasta boala, schema de tratamente
Mana cepei. Cum sa combati aceasta boala, schema de tratamente

Mana cepei. Cum sa combati aceasta boala, schema de tratamente


Mana cepei. Afla cum sa combati aceasta boala, care sunt primele semne de aparitie, dar si care este schema de tratamente pe care ar trebui sa o respecti. Ce trebuie sa stie orice gradinar!

Mana cepei. Cum sa combati aceasta boala, schema de tratamente – Cuprins:

Peronospora destructor. Primele semne ale bolii

Peronospora destructor
Peronospora destructor

Daca si tu cultivi ceapa in gradina, atunci ar trebui sa stii mai multe despre mana cepei, o boala cauzata de ciuperca Peronospora destructor ce poate cauza pagube insemnate.

Lasata netratata, boala poate afecta peste 50% din cultura de ceapa, asa ca mare atentie la primele semne pe care le observi. Nu de alta, dar o sa fie nevoie sa aplici tratamente pentru a combate.

Primele semne de instalare a bolii le putem observa pe frunzele cepei si acestea sunt sub forma unor pete alungite de culoare galbuie, care ulterior vor forma un puf de culoare cenusie spre violet.

Dupa instalarea bolii, ceapa nu se va mai dezvolta, ceea ce inseamna ca bulbii vor ramane mici. Mai mult, bulbii se pot inmuia, iar apoi pot putrezi.

De asemenea, boala poate afecta si tijele florale, asadar mare atentie la primele semne pe care le observi, pentru ca va fi nevoie sa aplici o serie de tratamente.

Boala este favorizata in special de umiditatea excesiva, iar temperaturile la care se dezvolta sunt cuprinse intre 10 si 12 grade Celsius. Daca plantele se afla intr-un mediu cu umiditate excesiva pentru 2-4 ore, atunci mare atentie la o posibila infectare.

Mana cepei. Cum sa combati si ce tratamente aplici

Mana cepei
Mana cepei

Inainte de a sti cum sa combati mana cepei, ar fi bine sa stii ca transmiterea acesteia se poate face prin sporii de rezistenta, dar si prin intermediul bulbilor care au fost deja infectati.

Pentru a preveni aparitia bolii, ar trebui sa stii ca resturile vegetale din cultura anterioara se vor distruge prin ardere. De asemenea, bulbii de ceapa se vor depozita doar dupa ce acestia s-au uscat complet.

Nu uita nici de rotatia culturilor de legume, asa ca nu iti recomandam sa cultivi ceapa pe acelasi teren si in anul urmator. Expertii recomanda cultivarea cepei pe acelasi teren la un interval de 2 ani.

Citeste si: Mana ardeiului. Cum sa combati boala si ce tratamente aplici

Vestea buna este ca poti aplica un tratament preventiv pentru a elimina riscul de aparitie al acestei boli. Pentru asta, iti recomandam sa folosesti Polyram DF, un fungicid pe care il poti cumpara din magazinele de specialitate. O alternativa este si Acrobat MZ 69 WG, Aliette 80 WG, Ortiva, Amistar sau Infinito.

Este recomandat sa faci aceste tratamente doar atunci cand conditiile meteo pot favoriza aparitia bolii. Totodata, este recomandat sa faci irigarea prin picurare. In cazul in care irigarea se face prin aspersie, tratamentele se aplica dupa irigare.