Cum sa faci plantarea cepei in gradina. Sfaturi utile pentru o recolta bogata!
Cum sa faci plantarea cepei in gradina. Sfaturi utile pentru o recolta bogata!

Cum sa faci plantarea cepei in gradina. Sfaturi utile pentru o recolta bogata!


Cum sa faci plantarea cepei in gradina. Afla ce trebuie sa iei in considerare pentru a avea o recolta bogata. Care sunt distantele de plantare si cand se planteaza rasadurile. Iata ce trebuie sa stii si tu!

Cum sa faci plantarea cepei in gradina. Sfaturi utile pentru o recolta bogata! – Cuprins:

Plantarea cepei in gradina. Factori de mediu

Plantare rasaduri de ceapa verde
Plantare rasaduri de ceapa verde

Daca si tu iei in considerare plantarea cepei in gradina, atunci ar trebui sa stii cate ceva despre factorii de mediu. Nu de alta, dar pentru a obtine o recolta buna va fi necesar sa te asiguri ca ceapa creste in conditii optime.

In primul rand, solul este foarte important pentru dezvoltarea plantelor. Asigura-te ca acesta ofera un drenaj bun si ca are o textura nisipos-lutoasa, acesti factori fiind foarte importanti! PH-ul solului trebuie sa fie intre 6 si 7.

Dupa asta, ceapa (Allium cepa) va avea nevoie de lumina, asa ca va trebui cultivata pe o suprafata de pamant unde va primi minimum 14 ore de lumina. Daca suprafata are multa umbra plantele se vor dezvolta mult mai greu.

Bineinteles, plantele au nevoie si de apa. Drept urmare, va trebui sa te asiguri ca pe o adancime de 30-40 cm apa din sol sa aiba o proportie de 80-90%.

La final mai mentionam si temperaturile. Pentru a se dezvolta in mod corect, ceapa are nevoie de temperaturi cuprinse intre 18 si 20 grade Celsius. La temperaturi scazute ceapa se va dezvolta mult mai greu.

Cum sa plantezi ceapa in gradina si in ce perioda

Plantarea cepei in gradina
Plantarea cepei in gradina

Plantarea cepei in gradina. Primul lucru pe care trebuie sa il stii este ca perioada ideala de a planta ceapa in gradina este in lunile martie-aprilie.

Cea mai cunoscuta metoda de cultivare a cepei este folosind arpagic, iar perioada in care se face plantarea este 10-20 martie. 

Arpagicul se planteaza la distante de 6-15 cm intre plantele aflate pe acelasi rand, in functie de soiul pe care l-ai ales. Totodata, distanta dintre randuri trebuie sa fie de 25 cm, iar adancimea la care se planteaza trebuie sa fie de 4-5 cm.

Citeste si: Cum si cand sa aplici tratamente la ceapa

Plantarea cepei in gradina. Daca alegi sa folosesti rasaduri de ceapa, afla ca acestea se pot planta incepand cu luna mai si pana la inceputul lunii iunie. Rasadurile se pot planta atunci cand au o lungime de depaseste 20-25 de centimetri, dar si o grosime de 0.5 cm. Ideal este sa le plantezi atunci cand au 3-4 frunze formate.

Distantele de plantare vor fi aceleasi ca si atunci cand pui arpagic. 6-15 cm intre plantele de pe acelasi rand si de 25 cm intre randuri.

Ceapa va putea fi recoltata la aproximativ 50 de zile de la plantare, asa ca nu o sa astepti foarte mult pana ce o sa te bucuri de rezultate.

Bulbii de ceapa in schimb se vor recolta atunci cand frunzele s-au vestejit si s-au culcat la pamant. De regula, recoltarea bulbilor se face incepand cu luna august, insa inainte de depozitare tine minte sa lasi ceapa la uscat timp de 4-5 zile.