Cum sa plantezi pomii fructiferi in mod corect. 10 reguli esentiale
Cum sa plantezi pomii fructiferi in mod corect. 10 reguli esentiale

Cum sa plantezi pomii fructiferi in mod corect. 10 reguli esentiale


Cum sa plantezi pomii fructiferi in mod corect. Iata 10 reguli esentiale pe care ar trebui sa le respecti, daca vrei sa obtii rezultatele dorite. Ce trebuie sa stii!

Cum sa plantezi pomii fructiferi in mod corect. 10 reguli esentiale – Cuprins:

Cum sa plantezi pomii fructiferi in mod corect. Reguli esentiale

Cum sa plantezi pomii fructiferi
Cum sa plantezi pomii fructiferi

In cazul in care planuiesti sa plantezi pomi fructiferi la tine in gradina sau in livada, ar fi bine sa stii cele 10 reguli esentiale pentru a obtine rezultatele dorite. Nu de alta, dar munca ta trebuie sa fie rasplatita.

In primul rand, trebuie sa acorzi o deosebita atentie materialului saditor. Aici ne referim la faptul ca trebuie sa cumperi pomi doar din pepiniere sau de la furnizori consacracti, pentru ca doar acestia iti pot garanta sanatatea acestora si in acelasi timp calitatea.

Daca vrei sa cumperi pomii fructiferi toamna, trebuie sa acorzi o atentie deosebita protectiei acestora pe timp de iarna. Pomii se vor aseza inclinat in santuri adanci de 30-40 cm si late de 50 cm, dupa care radacinile si 30 cm din tulpine se acopera cu pamant sau nisip.

Atunci cand cumperi pomii, este recomandat sa aiba undeva la 1-2 ani si o inaltime de peste 1 m. Mare atentie si la tulpina sau radacina, pentru ca acestea sa nu fie deshidratate.

Urmatoarea regula de care trebuie sa tii cont este alegerea locului unde urmeaza sa plantezi pomii fructiferi. Expertii ne sfatuiesc sa curatam suprafata de buruieni sau alta vegetatie spontana, dar si de resturile de radacini ramase de la pomii vechi, daca este cazul.

Totodata, daca urmeaza sa plantezi mai multi pomi, tine cont de distantele de plantare, vei gasi aici un ghid complet despre acest subiect.

Groapa plantare pom
Groapa plantare pom

Dupa ce suprafata este curatata, este momentul sa faci groapa. Aceasta trebuie sapata cu 2 saptamani inainte, iar dimensiunile trebuie sa fie de 50 cm latime, 50 cm lungime si 50 cm adancime.

Atunci cand sapi groapa, pune primii 25 cm de pamant sub forma unui musuroi, in partea dreapta. Urmatorii 25 cm pe care ii scoti se pun in partea stanga. Faci acest lucru pentru ca la plantare se vor pune primii 25 cm de pamant la nivelul radacinilor.

Si daca tot am vorbi de radacini, nu uita nici de fasonarea acestora. Acest proces consta in taierea radacinilor rupte, mucegaite sau uscate, dar in acelasi timp si scurtarea celor care sunt prea lungi. Daca exista radacini groase, acestea se vor scurta undeva la 3-4 cm.

Dupa fasonare, urmatorul pas este mocirlirea radacinilor. Practic, radacinile se pun intr-un amestec de pamant, balega proaspata si apa. Rolul acestui proces este de a elimina eventualele goluri de aer ce pot aparea la nivelul sistemului radicular dupa plantare.

Este indicat ca atunci cand faci plantarea sa aplici si un fertilizator. Poti folosi superfosfat (50 g) si sare potasica (50 g), pe care sa le amesteci cu primii 25 cm de pamant pe care l-ai scos din groapa si cu 10 kg de mranita sau gunoi de grajd putrezit.

Punct de altoire pom fructifer
Punct de altoire pom fructifer

Atunci cand faci plantarea, nu uita de punctul de altoire, care trebuie sa fie situat deasupra nivelului solului (3 cm) si sa nu fie acoperit cu pamant, pentru ca va emite radacini. De asemenea, punctul de altoire trebuie sa fie orientat catre nord.

Pomul fructifer se pune in groapa, iar peste radacini se va folosi pamantul amestecat cu ingrasaminte. Dupa aceea, se calca pamantul pentru a se tasa si pentru a se elimina posibilele goluri de aer, iar apoi se va adauga o galeata de apa. Dupa aceea, se pune tot pamantul ramas, se mai calca inca o data si la final se mai pune o galeata de apa.

Citeste si: Calendar stropiri pomi fructiferi. Cum sa faci tratamentele in mod corect

Nu uita nici de musuroirea pomilor, daca ii plantezi toamna. Se va pune pamant in jurul pomului, sub forma unui musuroi, pentru a il proteja de temperaturile scazute si de inghet.

Expertii ne sfatuiesc sa folosim si un tutore pentru ca pomul fructifer sa creasca drept si sa nu fie afectat de vanturile puternice. Pentru legare se recomanda folosirea unei sfori, in nici un caz nu trebuie sa folosesi o sarma.

Dupa plantare, este indicat sa fasonezi coroana pomului, asta daca faci acest lucru primavara. Taierile de formare a coroanei constau in taierea axului la 60-80 cm, dupa care se vor lasa 3 lastari in varf si se va forma o coroana sub forma de vas.