Cum sa cumperi pomi sanatosi si la ce sa acorzi atentie
Cum sa cumperi pomi sanatosi si la ce sa acorzi atentie

Cum sa cumperi pomi sanatosi si la ce sa acorzi atentie


Cum sa cumperi pomi sanatosi. Daca si tu te-ai lovit de aceasta problema, adica pomii nu se prind dupa plantare, o sa iti explicam la ce sa acorzi atentie atunci cand cumperi material saditor. Iata cum sa cumperi pomi sanatosi si ce aspecte trebuie sa ai in vedere.

Cum sa cumperi pomi sanatosi si la ce sa acorzi atentie – Cuprins:

Cum sa cumperi pomi sanatosi si de ce nu se prind dupa plantare

Cum sa cumperi pomi sanatosi
Cum sa cumperi pomi sanatosi

Pomii nu se prind dupa plantare. O problema des intalnita si, de regula, lucrurile nu depind chiar de noi. De multe ori, pomii care sunt expusi prin diverse magazine nu sunt tinuti in conditii ideala si tocmai de aceea sansele de a se prinde scad considerabil.

Cum sa cumperi pomi sanatosi. Este indicat sa achizitionezi pomi fructiferi de la pepiniere cunoscute sau statiuni de cercetare. In acest fel, te asiguri ca materialul saditor este de calitate, este aclimatizat si lipsit de boli.

Totodata, atunci cand cumperi pomi fructiferi este indicat sa inspectezi cu atentie sistemul radicular, adica radacinile. De multe ori, radacinile sunt rupte sau uscate ceea ce inseamna ca si sansele ca pomii sa se prinda vor fi destul de mici.

Tine minte ca atunci cand cumperi pomi fructiferi este indicat sa tii radacinile in apa timp de 24 de ore pentru a le hidrata in mod corespunzator.

Atunci cand vrei sa plantezi pomii fructiferi este foarte important sa te ocupi si de fasonarea radacinilor, adica taierea celor rupte, uscate sau prea lungi. Totusi, tine minte ca radacinile trebuie sa aiba o lungime de aproximativ 20-25 cm, asa ca nu le taia prea scurte daca vrei ca pomii sa se prinda.

Groapa in care plantezi pomii ar trebui sa aiba o adancime de 50 cm, insa sa nu depaseasca 80 cm. Latimea ar trebui sa fie de 50 cm, la fel ca si lungimea.

De regula, iti poti da seama usor de adancimea la care sa plantezi pomul fructifer dupa punctul de altoire, pentru ca acesta trebuie sa fie la acelasi nivel cu solul.

Plantare pom fructifer
Plantare pom fructifer

De asemenea, pomii ar trebui plantati toamna, deoarece umiditatea este mai ridicata si radacinile se vor prinde mai repede. Mai mult, acestea devin mai rezistente pentru ca pomii sunt in perioada de repaus vegetativ. Asadar, chiar daca stii cum sa cumperi pomi sanatosi, ar fi bine sa stii si cand sau cum sa ii plantezi.

Nu este nimic gresit sa plantezi pomii fructiferi primavara, insa cei plantati toamna vor intra in perioada de vegetatie cu aproximativ 10 zile mai devreme decat cei plantati in prima parte a anului.

Foarte important atunci cand sapi groapa unui pom fructiferi este sa folosesti primul strat de 25-30 cm de pamant, adica cel roditor, pentru a acoperi radacinile. Pamantul fertil trebuie sa ajunga in zona radacinilor pentru ca acestea sa se dezvolte in mod corect si pentru a mari sansele de ca pomii sa se prinda.

Citeste si: Varuirea pomilor fructiferi. Cum sa prepari solutia si cand o aplici

Daca vrei sa pui si ingrasamant, iti recomandam sa folosesti mranita. Sub nicio forma sa nu pui gunoi de grajd proaspat, deoarece acesta este acid si poate afecta radacinile pomilor.

Dupa ce ai plantat pomii, acestia trebuie udati foarte bine. In acest fel, te asiguri ca nu vor exista goluri de aer la nivelul radacinilor si ca pamantul se va aseza uniform.

Nu trebuie sa utilizezi apa in exces, deoarece radacinile vor putrezi si asta inseamna ca pomii fructiferi nu se vor prinde. Este recomandat sa folosesti 2-3 galeti de apa atunci cand plantezi pomii, adica aproximativ 30 de litri.