De ce nu se prind pomii fructiferi. Cum sa eviti cele mai comune greseli
De ce nu se prind pomii fructiferi. Cum sa eviti cele mai comune greseli

De ce nu se prind pomii fructiferi. Cum sa eviti cele mai comune greseli


De ce nu se prind pomii fructiferi. Afla cum sa eviti cele mai comune greseli, care sunt pasii corecti pe care ar trebui sa ii urmezi, dar si in care este cea mai buna perioada in care ii poti planta.

De ce nu se prind pomii fructiferi. Cum sa eviti cele mai comune greseli – Cuprins:

De ce nu se prind pomii fructiferi. Cum sa ii plantezi in mod corect

De ce nu se prind pomii fructiferi
De ce nu se prind pomii fructiferi

Daca si tu ti-ai pus intrebarea de ce nu se prind pomii fructiferi, atunci o sa iti explicam ce trebuie sa stii, care sunt cele mai comune greseli si care sunt pasii corecti.

In primul rand, trebuie sa stii ca cea mai buna perioada pentru a planta pomii fructiferi este toamna, mai exact in perioada de repaus vegetativ. Daca nu stii care este acea perioada, iti poti da seama usor daca te uiti la alti pomi, pentru ca este momentul cand frunzele au cazut.

Avantajul plantarii pomilor toamna este faptul ca umiditatea este mai ridicata, iar pomul se va prinde mai repede. Si inca ceva, atunci cand plantezi pomii fructiferi toamna, acestia nu trebuie sa aiba frunze, semn ca au intrat in perioada de repaus vegetativ!

Perioada ideala ar fi undeva de la inceputul lunii octombrie pana la jumatatea lunii noiembrie, asadar inainte de venirea primului inghet. Totusi, in functie de zona in care locuiesti, va trebui sa stai cu ochii pe prognoza meteo.

De ce nu se prind pomii fructiferi. Groapa in care plantezi pomii fructiferi este iarasi foarte importanta. Adancimea gropii trebuie sa fie de aproximativ 50 cm, nu mai mica, in timp ce latimea si lungimea trebuie sa fie de 50 cm.

Pom fructifer pe strat roditor
Pom fructifer pe strat roditor

Atunci cand sapi groapa in care urmeaza sa plantezi un pom fructifer, trebuie sa ai in vedere anumite aspecte. Primul strat de pamant (25-30 cm) se va pune in partea dreapta a gropii, iar acela este stratul de sol roditor.

In partea stanga, pune pamantul de adancime, deoarece acesta il vei utiliza pentru a umple gropile. Ideal este sa sapi groapa cu 2 luni inainte, insa daca vrei sa faci totul mai repede o poti sapa si cu 2 saptamani inainte.

Pe fundul gropii vei pune 20 cm de pamant din stratul inferior, adica cel din partea stanga. Dupa aceea, completeaza cu pamant roditor, din partea dreapta, pana ce ai umplut aproximativ 2/3 din groapa. Acest lucru este necesar pentru ca pamantul roditor sa ajunga in zona radacinilor.

Citeste si: Calendar stropiri pomi fructiferi. Cum sa faci tratamentele in mod corect

De ce nu se prind pomii fructiferi. Inainte de a pune pomii fructiferi in groapa, nu uita de fasonarea si mocirlirea radacinilor. Fasonarea este acea operatiune prin care se taie radacinile rupte sau moarte ori se scurteaza cele groase. Radacinile mai groase se scurteaza la 35-40 cm, iar cele subtiri la 8-10 cm.

Pentru a face mocirlirea, o sa ai nevoie de un amestec de pamant galben, balega proaspata si apa. Amesteca totul foarte bine si apoi scufunda radacinile pomilor in acest amesteca. 

Punctul de altoire este iarasi foarte important, adica acea ingrosare sau cuta de dimensiuni mici ce se afla in partea de jos a trunchiului.

Batatorirea pamantului
Batatorirea pamantului

Punctul de altoire trebuie as fie orientat catre nord, dar in acelasi timp sa se afle si la 2-3 cm deasupra solului. Nu trebuie ingropat in pamant, pentru ca exista riscul de aparitie a radacinilor si nu vrei asta! Si nu vrei sa te intrebi nici de ce nu se prind pomii fructiferi!

Dupa ce ai pus pomul in groapa si l-ai pozitionat, radacinile se acopera cu pamantul fertil, adica cel din partea dreapta, dupa care se taseaza cu piciorul.

Pe urma, pune doua galeti de apa si restul de pamant care ti-a ramas. Taseaza-l foarte bine cu picioarele, pentru a nu ramane goluri de aer la nivelul radacinilor. La final, pune pamantul in jurul trunchiului sub forma unui musuroi, pentru a proteja pomul fructifer pe durata sezonului rece.

Desigur, pomii fructiferi trebuie cumparati din pepiniere. In acest fel, te asiguri ca materialul saditor este de calitate. Totodata, asigura-te ca il verifici atunci cand il cumperi, pentru a nu avea radacini rupte.