Distanta plantare pomi fructiferi. Cum sa ii plantezi pentru a se dezvolta corect
Distanta plantare pomi fructiferi. Cum sa ii plantezi pentru a se dezvolta corect

Distanta plantare pomi fructiferi. Cum sa ii plantezi pentru a se dezvolta corect


Distanta plantare pomi fructiferi. Iata care este distanta ideala intre pomii din gradina si cum sa ii plantezi pentru ca acestia sa se dezvolte in mod corect. Nu de alta, dar daca o sa ii plantezi prea aproape, o sa obtii si o recolta pe masura.

Distanta plantare pomi fructiferi in livada

Exista trei sisteme de cultura ale pomilor: clasic, intensiv si superintensiv. O sa iti explicam ce reprezinta fiecare sistem de cultura, pentru a intelege mai bine ce poti sa aplici in gradina ta.

Pe langa aceste lucruri, iti vom mai explica si care este distanta de plantare a unui pom fructifer in functie de gardul vecinului. Legea trebuie respecata, asa ca este necesar sa stii si asta.

Sistemul clasic

Livada de meri
Livada de meri

Se caracterizeaza prin pomi de talie mare si mijlocie, altoiti, de regula, pe portaltoi, generativi, cu coroane globuloase (piramide, vas), plantati la distante mari, numarul de pomi la hectar fiind de 150-350 (5 m intre randuri si 5 m intre pomi).

Cheltuielile pentru infiintarea plantatiilor sunt mici. Productiile economice se obtin abia dupa 6-8 ani de la plantare. Costurile de productie sunt ridicate datorita gradului redus de mecanizare a lucrarilor.

Distanta plantare pomi fructiferi. Sistemul intensiv

Livada inflorita
Livada inflorita

Se promovează in principal la drupacee(prunul, caisul, piersicul, ciresul, visinul.) si nucifere (nucul, castanul, migdalul si alunul,), dar si la pomacee (mar, par, gutui si mosmon).

Pomii au vigoare (respectiv talie) mica, submijlocie si mijlocie. Coroanele pot fi aplatizate (garduri fructifere) sau globuloase (vas aplatizat, fus-tufa).

Dupa numarul pomilor la ha, plantatiile intensive pot avea densitate:

  • mica ( 633 pomi la hectar – 4 m intre randuri si 4 m intre pomi)
  • mijlocie (634 – 833 pomi la hectar – 4 m intre randuri si 3 m intre pomi)
  • mare (834 – 1666 pomi la hectar – 4 m intre randuri si 1.5 m intre pomi)

In cazul nucului, la distante de plantare diferite, avem productii diferite.

12 x 12, 69 pomi/ hectar:

  • anul 5, 69 pomi x 2.5 kg nuci/ pom= 173 kg
  • anul 6, 69 pomi x 5 kg nuci/ pom= 345 kg
  • 1anul 7, 69 pomi x 11 kg nuci/ pom= 759 kg

8 x 8, 156 pomi/hectar:

  • anul 5, 156 pomi x 2.5 kg nuci/ pom= 390 kg
  • anul 6, 156 pomi x 5 kg nuci/ pom= 780 kg
  • anul 7, 156 pomi x 11 kg nuci/ pom= 1.716 kg

Sistemul superintensiv

Distanta plantare pomi fructiferi
Distanta plantare pomi fructiferi

Se foloseste la mar, la parul altoit pe gutui si la piersic. Se planteaza 1.800-3.333 pomi la hectar, uneori mai mult.

Pomii sunt condusi in fus subtire, sistem Lepage sau in gard belgian. Ei dau fructe in anul al doilea de la plantare, iar productia devine economica in anul al treilea.

Citeste si: Schema tratamente cires. Cum sa aplici stropirile si in ce perioada

Productiile sunt de 35-45 t fructe la hectar, uneori mai mult. Durata rentabila a unei plantatii este de 10-15 ani.

Investitiile facute cu infiintarea plantatiilor, desi sunt foarte mari, se recupereaza dupa primele 2-4 recolte. Datorita gradului ridicat de mecanizare a lucrarilor si economiei considerabile de forta de munca, costul de producţie al fructelor este redus.

Am putea spune ca:

  • Grupa pomaceelor cuprinde speciile: mar, par, gutui si mosmon, Fructul poarta denumirea de poama. Speciile de pomacee traiesc in medie 60-70 de ani, intra in perioada de rodire tarziu, insa dau recolte bogate.
  • Grupa drupaceelor cuprinde speciile pomicole: prunul, caisul, piersicul, ciresul, visinul. Acestea intra mai repede pe rod (sunt mai precoce) si traiesc mai putin decat pomaceele, unele ating 45-50 de ani (ciresul), altele abia 10-15 ani (cais, piersic). Se inmultesc prin altoire pe portaltoi, obtinuti in pricipal prin inmultire sexuata si numai in mica masura pe portaltoi vegetativi.
  • Grupa nuciferelor cuprinde nucul, castanul, migdalul si alunul, specii din familii diferite, care formeaza fructe uscate. Acestea sunt, in general, pretentioase fata de caldura, unele traiesc mult si intra tarziu pe rod (nucul, castanul), altele au viata mai scurta si incep sa rodeasca mai devreme (migdalul).

Cum calculam necesarul de pomi

Distanta plantare pomi fructiferi
Distanta plantare pomi fructiferi

Pentru a sti de cati pomi avem nevoie intr-un perimetru, impartim suprafata totala a terenului de plantat (lungime x latime) la suprafata necesara unui pom (de ex. 4 x 4 m). De exemplu: pentru o suprafata de 1000 m2, avem nevoie de 62 pomi (1000/16 = 62.5).

Care este distanta de plantare a unui pom fructifer in functie de gardul vecinului. Acest aspect este deosebit de important, mai ales daca ai probleme cu vecinii.

Citeste si: Schema tratamente prun. Cum sa tii la distanta bolile si daunatorii acestui pom fructifer

Desigur, aici vom aduce in discutie legea numarul 287 care a fost publicata la data de 17 iulie 2009. Articolul 613 din legea nr. 287 spune ca „arborii trebuie saditi la o distanta de cel putin 2 metri de linia de hotar, cu exceptia acelora mai mici de 2 metri, a plantatiilor si a gardurilor vii”.

Daca si tie ti s-a intamplat acest lucru, adica vecinul tau nu a respectat distanta, esti indreptatit sa ceri scoaterea arborilor sau taierea pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestia sunt plantati.

Un lucru interesant de mentionat este faptul ca daca fructele au cazut in mod natural pe terenul tau, atunci ai dreptul de a le pastra. Chiar si radacinile pot fi taiate daca acestea depasesc gardul si intra pe terenul tau.

Asadar, atunci cand te vei decide sa plantezi un pom fructiferi, respecta distanta de 2 metri fata de gardul vecinului. Nu de alta, dar este necesar sa respecti legea!