Cum sa plantezi ananas chiar la tine acasa
Cum sa plantezi ananas chiar la tine acasa

Cum sa plantezi ananas chiar la tine acasa


Cum sa plantezi ananas. Iata ce ai nevoie daca si tu vrei sa faci acest lucru la tine acasa. Este extrem de simplu si nu trebuie sa fii un expert in gradinarit ca sa faci asta. Ce trebuie sa stii daca vrei sa cultivi acest fruct.

Cum sa plantezi ananas chiar la tine acasa – Cuprins:

Ce este ananasul si ce beneficii are?

Plantatie de ananas
Plantatie de ananas

In cazul in care nu stiai, ananasul a fost descoperit in sudul Braziliei si al Paraguayului, insa cel care l-a adus in Europa a fost chiar Cristofor Columb. Ananasul a fost cultivat in sere din anul 1720.

Trebuie sa stii ca ananasul nu este un fruct propriu-zis, acesta este compus dintr-o multie de fructe mici adunate impreuna. Ananasul este o planta tropicala ce poate creste pana la 1.5 metri inaltime, care produce mai multe fructe, din luna martie pana in luna iunie. Asadar, ar fi bine sa stii si cum sa plantezi ananas la tine acasa.

Citeste si: Metoda lenesa de cultivare a rosiilor. Iata cum sa o aplici!

Practic, ce cumparam de la supermarket este o anglutinare (combinatie) de fructe, a caror pulpa este suculenta si al caror exterior este acoperit de solzisori. Floarea de ananas are culori ce variaza de la violet la rosu aprins.

Ananasul are extrem de multe beneficii pentru sanatate si este un diuretic excelent, recomandat dupa mesele copioase. Totodata, este recomandat pentru persoanele cu un tranzit intestinal lent sau probleme ale bilei.

Fructul de ananas contine vitamina A, vitamina B si antioxidant, iar acest lucru vine in ajutorul sistemului imunitar si ne ajuta sa combatem infectiile organismului. Mai mult, acesta regleaza tensiunea arteriala, previne astmul, are efect anti-cancerigen si ajuta la intarirea oaselor.

Cum sa plantezi ananas la tine acasa

Ananas
Ananas

Inainte sa te apuci de treaba, o sa iti spunem ca pentru ca fructele de ananas sa ajunga la maturitate sunt necesari intre 2 si 3 ani. Tocmai de aceea, fructele de ananas sunt scumpe. O planta produce un singur fruct, doar o data.

Citeste si: Cum sa mananci kaki. Care sunt beneficiile acestui fruct

Pentru a planta un ananas o sa ai nevoie de un fruct proaspat. Asadar, cand o sa te duci la supermarket, ai grija sa cumperi un ananas cu frunze verzi, a carui solzisori sunt de culoare aurie si nu au suprafata moale.

Cum sa plantezi ananas. Ai grija ca ananasul sa nu fie verde. Doar un fruct copt poate da nastere unui alt ananas. Este recomandat sa incerci sa smulgi o frunza, iar daca aceasta se rupe imediat, orienteaza-te catre alt fruct.

Radacini de ananas
Radacini de ananas

Odata ajuns acasa, taie partea cu frunze a ananasului, insa asigura-te ca lasi o portiune de doua degete. Dupa aceea, taie felii mici pana ce o sa ajungi la micile radacini. De asemenea, este necesar sa tai si 2-3 frunze de la baza, pentru ca acest lucru o sa foloseasca atunci cand o sa il plantezi.

Lasa frunzele sa se usuce timp de o saptamana, cu radacinile in sus. Dupa ce au trecut aceste 7 zile, umple un borcan cu apa si apoi inteapa frunzele de ananas cu doua scobitori. Scobitorile sunt necesare pentru a mentine radacinile in apa.

Cum sa plantezi ananas
Cum sa plantezi ananas

Cum sa plantezi ananas. Dupa aceea, pune borcanul la fereastra unde va primi lumina soarelui. In cateva zile, o sa apara primele radacini, insa ai mare grija sa feresti planta de temperaturi prea mari sau prea mici. De asemenea, apa trebuie schimbata o data la 2-3 zile, pentru a evita formarea mucegaiului.

Cand radacinile au crescut, va trebui sa plantezi ananasul intr-un ghiveci. Apasa foarte bine pamantul din jurul bazei, pentru a fixa radacinile in pamant.

Floare de ananas
Floare de ananas

Ananasul proaspat plantat va avea nevoie de umiditate, lumina soarelui, iar temperatura nu trebuie sa scada sub 18 grade Celsius. Daca vrei sa grabesti procesul, poti acoperi planta cu o punga de plastic, pentru a crea efectul de sera.

Planta va avea nevoie de apa o data pe saptamana, iar de fertilizare o sa fie nevoie de doua ori pe luna, pe perioada verii. O sa dureze cativa ani pana cand vei observa un con rosu, care anunta floarea de ananas. Dupa aceea, va incepe sa se dezvolte si fructul de ananas.