Metoda lenesa de cultivare a rosiilor
Metoda lenesa de cultivare a rosiilor

Metoda lenesa de cultivare a rosiilor. Iata cum sa o aplici!


Metoda lenesa de cultivare a rosiilor. Ce reprezinta aceasta metoda si cum poti sa o aplici si tu in gradina ta. In ce consta, de fapt, aceasta si de ce este practicata de foarte multe persoane in gradina de acasa.

Metoda lenesa de cultivare a rosiilor. Iata cum sa o aplici!

Metoda lenesa de cultivare a rosiilor
Metoda lenesa de cultivare a rosiilor

Dupa cum spune si denumirea, aceasta este o metoda care reduce si timpul acordat ingrijirii rosiilor. Totusi, nu te gandi ca nu o sa muncesti absolut deloc, pentru ca vei face economie de energie doar la legare si fertilizare.

Citeste si: Calendarul gradinii de legume. Cum sa procedezi in fiecare luna a anului

Daca si tu vrei sa cultivi tomate folosind metoda lenesa, atunci trebuie sa incepi prin pregatirea gropilor unde urmeaza sa plantezi rosiile.

Acest procedeu se incepe toamna sau primavara devreme si fiecare groapa pe care o faci trebuie sa aiba o adancime de 30 cm si o latime de aproximativ 50 cm. Distanta intre gropi este de 1.2 metri.

Metoda lenesa de cultivare a rosiilor. Fundul gropilor se afaneaza cu ajutorul unei furci, la o adancime de 20 cm. Faci acest lucru pentru a le permite radacinilor de la viitoarele rosii sa patrunda in sol.

Rasad de rosii plantat
Rasad de rosii plantat

Astfel, planta are acces la umiditate in mod constant, iar acest lucru inseamna udari mai rare. Totodata, se evita si putrezirea radacinilor.

In centrul gropii trebuie sa infigi un arac care sa aiba 2-3 metri inaltime. De mentionat faptul ca vorbim despre un arac solid, care va putea sa sustina rosiile atunci cand vor creste.

In jurul acestui arac se adauga o galeata cu gunoi de grajd sau compost, iar peste se pune inca o galeata cu pamant fertil. La final, se adauga o galeata de nisip. Dupa aceea, gropile sunt umplute cu pamantul care a fost scos mai devreme.

Urmatorul pas este sa adaugi 90 de grame de ingrasamant cu azot-fosfor-potasiu, dar si 500 ml sau un borcan de cenusa. La final, amesteca foarte bine toate aceste substraturi!

Cand se planteaza rasadurile de rosii

Metoda lenesa de cultivare a rosiilor
Metoda lenesa de cultivare a rosiilor

Rasadurile de rosii se vor planta primavara, atunci cand nu mai este nici un risc de inghet. Mare atentie: rasadurile nu trebuie sa aiba o inaltime mai mica de 60 cm si atunci cand sunt inflorite!

Citeste si: Cultivare fructe, legume sau pomi fructiferi pe suprafete mici. Cum sa obtii cele mai mari profituri

Metoda lenesa de cultivare a rosiilor. Este foarte important ca rasadurile de rosii sa fie puternice, sanatoase si inflorite. Poti cumpara rasaduri gata facute sau poti invata cum sa obtii rasaduri de rosii folosind metoda noastra.

De asemenea, frunzele de jos ale fiecarui rasad trebuie taiate, pentru ca acestea o sa ia nutrienti valorosi si umezeala din planta, insa nu vor contribui la cresterea rosiilor. De mentionat faptul ca puteti planta cateva rasaduri de rosii in aceeasi groapa, in jurul aracului.

Dupa ce ai plantat rasadurile, se face si mulcirea pamantului din gropi. Acest lucru este necesar pentru a mentine umiditatea, iar pentru a face mulcirea aveti nevoie de rumegus, frunze sau paie.

Urmatorul pas este sa legi rosiile cu o ata, pe care o sa o agati de arac. Pe masura ce rasadurile vor creste, acestea se vor sustine unele pe altele.

Cum sa faci fertilizarea rosiilor cultivate prin metoda lenesa

Fertilizator natural rasad de rosii
Fertilizator natural rasad de rosii

Metoda lenesa de cultivare a rosiilor. Fertilizarea rosiilor se poate face cu ajutorul gunoiului de grajd si a apei. Totodata, poti folosi gainat de pasare amestecat cu apa. Ambele solutii trebuie sa aiba un raport de 1:50.

Amestecul o sa hraneasca plantele si o sa le asigure tot necesarul de nutrienti. Mare atentie, aceasta procedura trebuie sa fie facuta o data la 2 saptamani si nu mai des!

Rasadurile de rosii au nevoie si de stropire. Prima data, rasadurile trebuie stropite atunci cand sunt plantate, a doua oara dupa 14 zile de la plantare, iar a treia oara stropirea se face la 45 de zile. Pentru a le stropi ai nevoie de o solutie cu 1% zeama bordeleza sau fungicid.

Dupa cum vezi, numele de metoda lenesa de cultivare a rosiilor vine de la faptul ca nu trebuie sa le uzi frecvent, nu trebuie sa folosesti fertilizator in mod frecvent, iar astfel economisesti foarte mult timp pe care il poti aloca cultivarii celorlalte legume si fructe. Iata ce mai poti cultiva de-a lungul anului!